Ontslagen worden
Vorige

1 van 195

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Wat houdt ontslag om dringende redenen in?

Ontslag om dringende redenen
Een tekortkoming op de werkvloer kan zo ernstig zijn dat ze elke verdere samenwerking tussen werkgever en werknemer onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. In dat geval kan er ontslag om dringende reden ingeroepen worden.

Een werkgever die een medewerker op staande voet ontslaat omdat die ernstig in de fout is gegaan, dient een strenge procedure te volgen:

  • Het ontslag om dringende reden moet volgen binnen de drie werkdagen nadat de zware feiten bekend werden. Er wordt aangeraden om de verbreking van de arbeidsovereenkomst schriftelijk te bevestigen.
  • De werknemer moet binnen de drie werkdagen na het ontslag schriftelijk ingelicht worden over de dringende reden.

De werkgever informeert de werknemer meestal via een aangetekende brief over de motivatie van het ontslag. Hij kan ook een gewone brief sturen en de werknemer een kopie van deze brief laten ondertekenen voor ontvangst. Een derde mogelijkheid is om de ontslagmotivatie via een gerechtsdeurwaarder te bezorgen.

Het is overigens meestal de werkgever die een einde maakt aan de arbeidsovereenkomst, maar ook als werknemer kan je in principe ontslag nemen om dringende reden. 

Lees ook: Wanneer kan ik ontslagen worden om dringende reden?

Gevolgen

De gevolgen van een ontslag om dringende reden zijn zeer zwaar. Bij zo’n ontslag is er namelijk geen opzegtermijn en geen opzegvergoeding. Je bent als werknemer m.a.w. van het ene op het andere moment je inkomen kwijt. Bovendien heb je niet meteen recht op een werkloosheidsuitkering. Concreet kan de periode zonder werkloosheidsuitkering variëren van 4 tot 52 weken.

Het is als werknemer wel mogelijk om je ontslag om dringende reden aan te vechten in de arbeidsrechtbank. In dat geval kan de RVA je een voorlopige, maandelijkse werkloosheidsuitkering toekennen. Als later zou blijken dat je ontslag om dringende reden toch terecht was, dan ben je alsnog verplicht om alle voorlopige uitkeringen terug te betalen.

Extra: Het ene ontslag is het andere niet (E-gids)

(lm) - Bronnen: advocaat.be/liantis.be/securex.eu

12 januari 2022
Anderen bekeken ook