Hoeveel werknemers roken nog steeds?
Hoewel er al heel wat wetgeving bestaat die roken op de werkplek verbiedt, rookt nog altijd een aanzienlijk deel van de werknemers.
Het rookverbod geldt in de werkruimtes (met ook de inkomhal, trappen, gesloten parkeergarages, liften, verbindingsruimten, werfketen, cabines van vrachtwagens), in de sociale voorzieningen (refter, toiletten, rustlokalen, EHBO-lokaal) en in het vervoersmiddel dat de werkgever het personeel ter beschikking stelt voor gemeenschappelijk vervoer van en naar het werk (bestelwagens, dienstwagens, werfbusjes).
Ook als de arbeidsplaats zich buiten de onderneming of in een open ruimte bevindt, geldt het verbod. In ruimtes in open lucht geldt het niet. De toiletten, de refter en alle andere zogenaamde 'sociale voorzieningen' ter beschikking gesteld door de werkgever vallen wel onder het rookverbod.
Er bestaan een aantal uitzonderingen zoals privéwoningen, instellingen van maatschappelijke dienstverlening (waaronder rusthuizen en instellingen voor personen met een handicap), gevangenissen en horecazaken, onder voorwaarde dat een andere reglementering geen dergelijk verbod oplegt.
Het rookverbod is niet enkel van toepassing op de werkgever en de werknemers, maar ook op de bezoekers van het bedrijf (zoals klanten en leveranciers).
De werkgever kan zorgen voor een - voldoende verlucht - rooklokaal binnen de onderneming, maar is daar niet toe verplicht. De toegang tot die rookkamer wordt geregeld door de werkgever, na voorafgaand advies van het preventiecomité, de vakbondsafvaardiging of de werknemers zelf.
                      7 augustus 2019Hoewel er al heel wat wetgeving bestaat die roken op de werkplek verbiedt, rookt nog altijd een aanzienlijk deel van de werknemers.
Een kleine rekenoefening leert dat een doorsnee roker jaarlijks 6 werkdagen aan rookpauzes besteedt. Sommige bedrijven kiezen daarom voor een rookverbod.
Het Japanse marketingbedrijf Piala Inc. besloot recent om niet-rokers te belonen met 6 extra vakantiedagen. Maar waarom? En werkt zoiets écht?
Ongeveer 65 procent van de Nederlandse werknemers stoort zich wanneer collega’s een rookpauze nemen. Zo blijkt ...
Voor het rookverbod van kracht ging op 1 oktober 2006, kon je aan je werkplek tegelijkertijd werken en roken. Het rookverbod heeft dit praktisch onmogelijk gemaakt.
Op de werkvloer mag er sinds 01/01/06 niet meer worden gerookt. Sinds die datum moeten de werknemers dus naar buiten gaan om te roken, tenzij er in het bedrijf een speciaal rooklokaal voorzien is, want dan mag er uiteraard ook in die ruimte gerookt worden.
Het verstrengde rookverbod in de horeca, ambtenaren die niet meer mogen roken op de stoep … Kan je je job verliezen als je het rookverbod overtreedt?
In Zweden is men van plan om een rookverbod in te voeren voor ambtenaren die thuis werken. Ambtenaren moeten nu eenmaal het goede voorbeeld geven.
Karen Clement werkt al bijna twintig jaar bij Telenet. Zo lang bij dezelfde werkgever blijven is vandaag niet evident, maar bij Telenet blijf je groeien. Samen met Joke Meuris blikt ze terug op een boeiend carrièrepad – waarvan het einde nog lang niet in zicht is.