Langer werken 'geen optie' voor arbeiders
Langer werken in de huidige arbeidsomstandigheden is volgens de socialistische metaalvakbond ABVV Metaal een onmogelijke zaak voor arbeiders.
Mannen willen langer werken dan vrouwen, hooggeschoolden langer dan kortgeschoolden. Maar hoe ouder we zijn, hoe kleiner de motivatie om er nog een extra jaartje bij te doen. Tenzij er tegenover langer werken extra loon of meer flexibiliteit staat. Dan is de Belg wel geïnteresseerd om langer aan de slag te blijven.
Geld is voor de Belg de werkmotivatie bij uitstek. Negen op de tien ondervraagden werken vooral om brood op de plank te brengen. Geldkwesties stimuleren om langer te werken. Ook meer loon krijgen, scoort hoog.
Het ‘nieuwe’ werken, zonder vaste werkplek of werkuren, krijgt veel weerklank. Meer dan drie op de vier Belgen willen graag hun eigen werkuren kiezen. Zelf je werkuren kunnen bepalen, is een grote motivatie om langer aan de slag te blijven. Dichter bij huis werken of van thuis uit kunnen werken spreekt ook aan. “Hoewel flexibel werken tot meer productiviteit leidt, zorgt het anderzijds niet echt voor minder stress”, merkt Nathalie Bekx, ceo van Trendhuis, op.
Bijna zeven op de tien Belgen zeggen dat ze vandaag een functie uitoefenen die aansluit bij hun talenten. Ruim drie op de vier geven aan dat hun werkgever hen werk laat doen dat ze goed kunnen. Talentmanagement is volgens experts een van de sleutelbegrippen voor werkbaarheid. Dat lijkt correct te zijn. Drie op de vijf zouden langer werken met een job op maat van hun talenten.
We lijken langere carrières tegemoet te gaan, maar niet iedereen heeft een carrièreplan klaar. Hoewel bij de 20- tot 35-jarigen meer dan zes op de tien werknemers nadenken over hun loopbaan, daalt dit met de leeftijd en doet minder dan de helft van de 50-plussers dat. “Bovendien verwacht meer dan de helft van de ondervraagden dat de werkgever samen met hen een carrièreplan uitstippelt”, voegt Nathalie Bekx toe. “Slechts één op de drie vindt trouwens dat de werkgever die rol voldoende waarmaakt.”
(wv)
12 januari 2015Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Langer werken in de huidige arbeidsomstandigheden is volgens de socialistische metaalvakbond ABVV Metaal een onmogelijke zaak voor arbeiders.
65 procent van de Zweedse werknemers, die gemiddeld acht jaar langer werken dan de Belgen, voelt zich op het einde van hun carrière zeer gelukkig voelt.
Vooral diegenen voor wie het pensioen een verre toekomst is, scharen zich achter het idee van langer werken. Van de 18- tot 29-jarigen is driekwart overtuigd dat de pensioenleeftijd de komende jaren zal stijgen.
Slechts 5% van de Belgen ziet het zitten om tot z’n 67ste aan de slag te blijven. Maar misschien kan de rest met deze 6 redenen toch overtuigd worden?
Duurzame en herbruikbare energie zijn de toekomst. Maar hoeveel valt er in deze sector eigenlijk te verdienen?
Je hebt je diploma op zak. Dat betekent het begin van een verdiende vakantie. Maar hoe zit het als je bent afgestudeerd? Mag je dan nog werken als jobstudent?
Johan is onder andere verantwoordelijk voor Research & Datamanagement bij KU Leuven waar hij reeds 18 jaar een indrukwekkend parcours aflegt.
Kijk jij op tegen een bedrijfsfeestje? Jobat vertelt je waarom je beter toch gaat...
Een nieuwe trend maakt opmars op kantoor: coffee badging. Of hoe je niet alleen naar je werk gaat voor je collega’s, maar vooral voor de koffie...