Loonbrief
Vorige

1 van 95

Volgende
Volgend artikel:

Wanneer heb je recht op een gevarenpremie?

Wat het belastingplan Van Peteghem betekent voor jouw nettoloon

VincentVanPeteghem
Met de lancering van een ambitieus belastingplan wil minister van Financiën Vincent Van Peteghem de langverwachte fiscale hervorming doorvoeren. Wat betekent het voorstel voor jouw loonstrookje en wat heeft het plan van Van Peteghem écht in petto voor jou? Een overzicht.

Werken moet meer lonen

Wie werkt, moet er financieel op vooruit gaan. Dat is alvast de doelstelling van het belastingplan van minister van Financiën Van Peteghem (CD&V). Het voorstel – dat nog tijdens regeringsonderhandelingen besproken kan worden - moet ervoor zorgen dat je als werknemer op het einde van de maand netto méér overhoudt. Toch is het ook hier een kwestie van geven en nemen…

6 opvallende actiepunten

1. Nettoloon

Het belastingplan voorziet een verlaging van de lasten op arbeid. Concreet: de belastingvrije som binnen de personenbelasting stijgt van 9.270 euro naar 13.390 euro en de tarieven in de meeste inkomstenschijven dalen met 5%. Het toptarief van 50% geldt voortaan voor inkomsten vanaf 84.750 euro per jaar.

    Vandaag AJ 2023  Nieuw 
  Belastingvrije som  9.270 euro  13.390 euro 
Schijf 1 Van 0,01 euro tot 13.870 euro  25%  25% 
Schijf 2 Van 13.870 euro tot 24.480 euro 40%  35% 
Schijf 3 Van 24.480 euro tot 42.370 euro  45%  40% 
Schijf 4 Meer dan 42.370 euro   50%  45% 
Schijf 5 (nieuw) Meer dan 84.740 euro   -  50% 

Bron: Trends

Ook wie bijklust naast zijn of haar vaste job, kan tot 6.000 euro belastingvrij bijverdienen. Samen met de uitbreiding van de werkbonus zorgen deze maatregelen ervoor dat je een hoger nettoloon overhoudt. Wie bv. elke maand 3.500 euro bruto verdient, zou hierdoor jaarlijks 3.120 euro netto meer ontvangen.

Bereken: Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?

2. Eco-, cultuur, sport- en maaltijdcheques

Eco-, cultuur- en sportcheques zouden voortaan op dezelfde manier belast worden als het loon. Ze zijn m.a.w. dus niet langer fiscaal interessant en zijn uiteindelijk gedoemd om te verdwijnen. Maaltijdcheques daarentegen worden niet aangepakt.

CHECK: Maaltijdcheques broodnodig voor 80% van Belgische werknemers

3. Bedrijfswagens

In dit voorstel wordt de tankkaart losgekoppeld van de bedrijfswagen. Concreet: privé-verplaatsingen met bedrijfswagens zouden nu wel belast worden. Minister Van Peteghem: “We kunnen hier bijvoorbeeld werken met een forfait of een berekening maken op basis van de afstand tussen woning en werk“.

Extra: Mag je baas het gebruik van je bedrijfswagen en tankkaart beperken?

4. Inkomsten uit vermogen

Inkomsten uit vermogens (intresten, dividenden,…) worden door dit plan zo veel mogelijk volgens één tarief belast: nl. 25%. Om de kleine spaarder te sparen werd een vrijstelling van 6.000 euro voorzien. Ook geldt er een belasting van 15% op de meerwaarde van aandelen en obligaties. Voor de jaarlijkse effectentaks geldt dan weer een uitdoofscenario.

5. Huurinkomsten

Wanneer dit voorstel wordt goedgekeurd, zullen huurinkomsten binnenkort ook belast worden tegen 25%. Het goede nieuws is dat er 30% van afgetrokken mag worden en dat iedere verhuurder een jaarlijkse vrijstelling van 6.000 euro huurinkomsten kan bekomen.

6. Btw-tarief

Het btw-tarief op consumptiegoederen wordt vereenvoudigd. Concreet: wat nu een btw-tarief heeft van 6% of 12% wordt aangepast naar 9%. Het btw-tarief van 21% blijft wel bestaan. Het btw-tarief op groenten, fruit, geneesmiddelen, openbaar vervoer en hygiënische producten zoals luiers en maandverbanden zakt dan weer naar 0%. Deze producten worden dus in principe goedkoper.

Je loonbrief ontcijferd: een overzicht

(fd)

5 augustus 2022
Anderen bekeken ook