Woke 20'ers clashen met botte 50'ers op de werkvloer
Elke dag samenwerken met diverse persoonlijkheden kan een uitdaging zijn, zeker als er ook een generatiekloof tussen zit. Toch kunnen we best van elkaar leren.
Met een steeds hogere wettelijke pensioenleeftijd in zicht – momenteel 65 jaar, vanaf 2025 66 jaar en vanaf 2030 67 jaar – kan het voor oudere werknemers een hele uitdaging zijn om tot die einddatum nog even gemotiveerd en productief aan de slag te kunnen blijven.
Ook de snelle digitale evolutie en de eventuele opkomende fysieke ongemakken kunnen de resterende werkjaren in sommige gevallen behoorlijk lastig maken.
Lees ook: Hoe vermijd je leeftijdsdiscriminatie op het werk?
Toch hoeft het niet altijd zover te komen: wie de nodige voorzorgen neemt, kan zijn of haar meerwaarde nog lang doen gelden op de werkvloer.
Het goede nieuws is dat elke onderneming met meer dan 20 werknemers verplicht een werkgelegenheidsplan (de zogenaamde CAO 104) moet opstellen om oudere werknemers in de meest optimale omstandigheden aan de slag te houden. Geen overbodige luxe met de huidige krapte op de arbeidsmarkt.
Maak dus je werkgever erop attent wanneer je als oudere werknemer met senior ervaring aanvoelt dat je een aangepaste werkomgeving nodig hebt.
Factcheck: 55-plussers maken minder kans op promotie
Ter info: de mogelijke maatregelen worden door de werkgever vastgelegd in samenspraak met de ondernemersraad, de vakbondsorganisatie of het comité voor preventie en bescherming op het werk.
Tips: De ideale bureaustoel: 7 dingen om op te letten
*Natuurlijk kun je ook op eigen houtje en buiten medeweten van je werkgever of collega’s relevante opleidingen volgen om je parate kennis en vaardigheden nog up-to-date te houden. Levenslang leren is dé sleutel tot levenslang succes en stopt uiteraard niet rond je vijftigste. Veel succes!
(fd)
2 augustus 2023Elke dag samenwerken met diverse persoonlijkheden kan een uitdaging zijn, zeker als er ook een generatiekloof tussen zit. Toch kunnen we best van elkaar leren.
Een inclusieve en diverse werkplek is vandaag een must voor bedrijven. Overal. Toch voldoet ons land niet altijd aan de verwachtingen...
Leeftijdsdiscriminatie is een van de minst besproken vormen van discriminatie in de samenleving. En toch komt het vaak voor. Vooral in de werkomgeving.
Bijna twee derden van de werkende 55-plussers zou het afgelopen jaar over het hoofd gezien zijn voor een promotie.
Wat is werkloosheid met bedrijfstoeslag precies? Wat is het verschil met brugpensioen? En op welke leeftijd kan ik dan stoppen met werken?
Leeftijd heeft een polariserende factor op de werkvloer. Maar vooral de oudere werknemers blijken er last van te hebben...
Zeven jaar geleden werd er raar opgekeken als er een vijftigplusser het kantoor binnenwandelde, maar die tijd is voorgoed voorbij...
Hoewel discriminatie op basis van je leeftijd wettelijk niet kan, blijkt er in de praktijk toch nog heel wat werk aan de winkel.
Volgens cijfers van Statbel werkt 1 op de 4 Belgische werknemers deeltijds. Vooral vrouwen kiezen ervoor om niet langer voltijds te werken.