Ongewenst gedrag
Vorige

1 van 245

Volgende
Volgend artikel:

Hoe reageer je op verbaal geweld op het werk?

Wat gebeurt er als ik een klacht indien tegen ongewenst gedrag?

Ongewenst gedrag klacht
Als slachtoffer van ongewenst gedrag op de werkvloer, kan je in de eerste plaats terecht bij de preventieadviseur en de vertrouwenspersoon van de onderneming waar je werkt. Als een bemiddeling niets oplevert, kan je bij hen een klacht indienen.

Eens je deze klacht hebt ingediend, brengt de preventieadviseur of vertrouwenspersoon je werkgever hiervan op de hoogte. De bevoegde preventieadviseur onderzoekt volledig onpartijdig de klacht en doet aan je werkgever voorstellen over het nemen van passende maatregelen. Als je een klacht hebt ingediend, ben je beschermd tegen ontslag.

Je werkgever is verplicht actief mee te werken aan een oplossing voor het probleem. De maatregelen die hij neemt, kunnen betrekking hebben op de arbeidsomstandigheden, maar ook op de dader-werknemer. Je werkgever kan onder andere tuchtsancties nemen die ook in het arbeidsreglement moeten voorzien zijn (zoals een verwittiging, een boete en een schorsing).

Ongewenst gedrag op de werkvloer: hoe zit dat juist?

In ernstige gevallen kan je werkgever de dader zelfs ontslaan om een dringende reden.

Als je werkgever niet de nodige maatregelen treft of het ongewenste gedrag blijft aanhouden ondanks de opgelegde maatregelen, dan moet de preventieadviseur, in overleg met jou, de arbeidsinspectie inschakelen.

Je kan je ook rechtstreeks richten tot de arbeidsinspectie of zelfs gerechtelijke stappen ondernemen. Ben je het slachtoffer van een misdrijf zoals stalking, verkrachting of slagen en verwondingen dan kan je uiteraard ook een strafklacht indienen.

Lees ook: Pesten op het werk heeft 4 redenen
Schrijf je eigen beoordeling

(In samenwerking met Loyens Advocaten).

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook