Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 939

Volgende
Volgend artikel:

De belangrijkste buzzwords van de werkvloer

Wat elke officier in het Amerikaanse leger leert

Wat elke officier in het Amerikaanse leger leert
Wat voor topsporters en sollicitanten vaak geldt, is zeker ook het devies in het leger: de dapperste soldaten komen het verst. Of toch op z’n minst degenen met het meeste zelfvertrouwen. Deze praktische richtlijnen uit hun militaire opleiding staan daarbij centraal. En ze zijn vermoedelijk ook voor jou van belang.

Bij de opleiding van Amerikaanse officieren staan verschillende zaken centraal. Officieren worden intensief getraind in militaire strategie, tactiek en technische vaardigheden. Ze krijgen ook een uitgebreide leiderschapstraining, waarbij ze leren hoe ze hun troepen effectief kunnen aansturen, motiveren en inspireren. Denk aan het ontwikkelen van communicatievaardigheden, besluitvorming en het oplossen van problemen onder druk.

Fysieke training en mentale weerbaarheid zijn cruciaal. Tegelijk zijn er ook heel praktische tips die ze meekrijgen om hun zelfvertrouwen en uitstraling te kunnen vergroten.

1. Claim je ruimte

“Allereerst worden officieren getraind om ruimte in te nemen. Wanneer ze zittend een gesprek voeren, zorgen ze ervoor dat hun lichaam veel ruimte inneemt”, weet auteur Hans Peter Roel, die in zijn boek ‘Ik geloof in jou, vol zelfvertrouwen’ enkele richtlijnen bespreekt.

Ze zitten dus niet met hun benen over elkaar of met hun armen gekruist, maar zullen hun arm eerder strekken. “Zo krijg je meteen het gevoel dat je er mag zijn en dat je recht hebt op jouw ruimte.”

2. Kijk in de ogen

Direct oogcontact is een van de krachtigste instrumenten om autoriteit te claimen. “Dat weet iedere Amerikaanse officier”, stelt Hans Peter Roel. Deze vorm van oogcontact straalt zelfvertrouwen uit. Wegkijken is, volgens hem, per definitie een signaal van onderdanigheid en weinig zelfvertrouwen.

Lees ook: Succesvolle lichaamstaal in 8 stappen

3. Neem je tijd

Wat voor een sollicitatiegesprek of presentatie geldt, is ook toepasselijk in militaire context: rustig spreken werkt uitstekend om status te claimen, zegt men in het Amerikaanse leger. “Door de tijd te nemen om je boodschap te vertellen, impliceer je dat je weet dat jouw boodschap de moeite waard is.”

Eerste hulp bij jouw sollicitatiegesprek: voor, tijdens en na

4. Sta evenwichtig

Houding is per definitie een cruciaal onderdeel in een legeropleiding, en dat is bij de Amerikaanse officierstraining niet anders. “Officieren leren om letterlijk stevig in de schoenen te staan voor de manschappen. Ze staan in hun kracht met beide voeten op schouderbreedte.” Of hoe leunen op één been of constant verspringen dus not done is.

5. Wees zuinig met je glimlach

Dit is misschien de minst sympathieke richtlijn, maar ook deze maakt deel uit van de visie en training. Amerikaanse officieren zie je nu eenmaal zelden lachen in de kazerne of ten velde. Dat heeft een reden.

“In groepen hebben zij die het meest lachen de laagste status. Want door te lachen geef je onbewust aan dat je de ander wilt pleasen”, weet hij. Strakke lippen daarentegen geven het signaal: ik kan een situatie op waarde schatten.

6. Wenkbrauwen neutraal

Wenkbrauwen zijn verraderlijke lichaamsonderdelen. Ze doen hun eigen ding, vaak zonder dat je je ervan bewust bent. “Opgetrokken wenkbrauwen geven onzekerheid of verwarring aan. Omlaaggetrokken drukken irritatie uit”, aldus Roel. “Zijn de wenkbrauwen neutraal, dan geeft dit aan dat je ontspannen en zelfverzekerd bent.”

CHECK: Hoe kom je zelfverzekerd over zonder 1 woord te zeggen?

7. Houd je hoofd stil

Last but not least, want mogelijk wel de belangrijkste richtlijn voor elke officier. Een hoofd dat nauwelijks beweegt, straalt autoriteit uit, zo luidt het. Het Amerikaanse leger hamert hierop bij de opleiding van de cadetten in de officiersopleiding.

Mensen die onzeker zijn of informatie willen, houden hun hoofd vaak schuin. “Ook mensen die veel knikken, nemen een lagere status aan, omdat ze als het ware de boodschap van hun gesprekspartner onderschrijven en steeds wachten op instructies. Dus houd je hoofd zo stil mogelijk.”

Extra: Hoeveel verdien je bij het Belgische leger?

(William Visterin)

23 augustus 2024
Anderen bekeken ook