Stress
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Vooral arbeiders lopen risico op burn-out

Wat doodt jouw motivatie?

Is het geen te hoge werkdruk die je plezier in je job doodt, dan is het een te lage werkdruk die je afstompt. Net zoals een gebrek aan uitdaging je motivatie kan kelderen.
#

Wie probeert om een te hoge werkdruk te voorkomen, zou wel eens in de val van te lage werkdruk kunnen vallen. En dat is minstens even slecht voor een positieve werkbeleving. Een gebrek aan uitdaging leidt namelijk tot een enorme dip in de motivatie van werknemers.

Werknemers voelen zich het meest betrokken en enthousiast als de werkdruk net ‘goed’ is. Te hoog of te laag en werknemers haken af. Zo zou volgens een onderzoek van Effectory 42% van het personeel zich niet meer enthousiast voelen als de werkdruk te hoog is, en zou 44% afhaken als de druk te laag is.

Waar die dip in motivatie vandaan komt?

1. Onzekerheid

Is je job wel relevant als je zo weinig werk hebt? Je begint je nutteloos te voelen en je bent bang dat anderen dat ook zullen zien en vinden. Je vreest dat ze je ‘overbodige’ functie gewoon zullen schrappen.

Werkonzekerheid stimuleert stress en het gevoel overbodig te zijn, en dat werkt allesbehalve motiverend.

2. Gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden

Je job is te gemakkelijk. Er zit geen uitdaging meer in. Je lijkt stil te staan en ergens ben je bang dat je niet al je capaciteiten kan tonen of verder ontwikkelen.

Het is belangrijk om te blijven leren en jezelf te blijven ontplooien. Een job die geen ontwikkelingsmogelijkheden biedt is frustrerend.

3. Onhaalbare doelen

Werknemers willen uitgedaagd worden. Een uitdagende omgeving is een stimulerende omgeving. Elke keer je een doel haalt of een persoonlijke grens verlegt, voel je je goed. Hoewel de uitdaging best wel hoog mag liggen, is het wel belangrijk om deze haalbaar te houden.

Niet iedereen evolueert even snel of heeft hetzelfde werkritme. Voel je dat je je werk niet meer afkrijgt of dat je het werkritme niet meer kan volgen, dan zal dat je ongemotiveerd maken. Je zal faalangst krijgen of het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent. Zeer stresserend en slecht voor het zelfvertrouwen!

Een goede balans vinden tussen een uitdagende en comfortabele job en werkomgeving is dus essentieel om gemotiveerd te blijven.

(sjv)

30 april 2015
Anderen bekeken ook