17 % van de werknemers is gedemotiveerd op het werk
17 % van de werknemers is zwaar gedemotiveerd op het werk. Bedrijven denken dat ze hier iets aan doen, maar schieten toch tekort volgens hun personeel.
Wie probeert om een te hoge werkdruk te voorkomen, zou wel eens in de val van te lage werkdruk kunnen vallen. En dat is minstens even slecht voor een positieve werkbeleving. Een gebrek aan uitdaging leidt namelijk tot een enorme dip in de motivatie van werknemers.
Werknemers voelen zich het meest betrokken en enthousiast als de werkdruk net ‘goed’ is. Te hoog of te laag en werknemers haken af. Zo zou volgens een onderzoek van Effectory 42% van het personeel zich niet meer enthousiast voelen als de werkdruk te hoog is, en zou 44% afhaken als de druk te laag is.
Waar die dip in motivatie vandaan komt?
Is je job wel relevant als je zo weinig werk hebt? Je begint je nutteloos te voelen en je bent bang dat anderen dat ook zullen zien en vinden. Je vreest dat ze je ‘overbodige’ functie gewoon zullen schrappen.
Werkonzekerheid stimuleert stress en het gevoel overbodig te zijn, en dat werkt allesbehalve motiverend.
Je job is te gemakkelijk. Er zit geen uitdaging meer in. Je lijkt stil te staan en ergens ben je bang dat je niet al je capaciteiten kan tonen of verder ontwikkelen.
Het is belangrijk om te blijven leren en jezelf te blijven ontplooien. Een job die geen ontwikkelingsmogelijkheden biedt is frustrerend.
Werknemers willen uitgedaagd worden. Een uitdagende omgeving is een stimulerende omgeving. Elke keer je een doel haalt of een persoonlijke grens verlegt, voel je je goed. Hoewel de uitdaging best wel hoog mag liggen, is het wel belangrijk om deze haalbaar te houden.
Niet iedereen evolueert even snel of heeft hetzelfde werkritme. Voel je dat je je werk niet meer afkrijgt of dat je het werkritme niet meer kan volgen, dan zal dat je ongemotiveerd maken. Je zal faalangst krijgen of het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent. Zeer stresserend en slecht voor het zelfvertrouwen!
Een goede balans vinden tussen een uitdagende en comfortabele job en werkomgeving is dus essentieel om gemotiveerd te blijven.
(sjv)
30 april 201517 % van de werknemers is zwaar gedemotiveerd op het werk. Bedrijven denken dat ze hier iets aan doen, maar schieten toch tekort volgens hun personeel.
Hoe toon je dat je echt gemotiveerd bent? VDAB-sollicitatiecoaches Patrick Cornelissen & Saskia Vandeuren én acteur Gilles De Schryver geven raad ...
Eén Belg op de twintig wil werken tot 67 jaar. Dat blijkt uit een studie van Trendhuis en het Europees Sociaal Fonds bij 4.000 Belgen . Kan dat beter?
We kennen ze allemaal die rotklusjes die bovenaan onze to-do lijst staan, maar toch steeds naar onder opschuiven omdat we er zo tegenop kijken.
In de zorgsector sijpelen steeds meer hr-inzichten uit de privésector door, zoals talentmanagement of een waarderende benadering van de medewerkers.
Tijdens een baaldag is je motivatie vaak ver te zoeken. Daarom is het belangrijk dat je op zo'n momenten weet hoe je jezelf moet blijven motiveren. 3 tips!
De tijd dat advocaten en politici strak in het pak naar kantoor gingen, lijkt verleden tijd. De pandemie heeft niet alleen onze kleerkast maar ook onze kijk op de dresscode gewijzigd.
Even stoom afblazen na de werkuren kan ook met je collega’s. Maar... houd deze vier tips best in je achterhoofd.
Jonge talenten Delphine, Elias en Jelle werken bij Infrabel. “De dynamiek maakt het voor iedereen boeiend”