10 bewijzen dat een bureaujob je lichaam ruïneert
Naast de stress waar sommige kantoorwerkers mee te kampen krijgen, blijken er nog talrijke andere kwalen hand in hand te gaan met de typische bureaujob.
Langdurig zitten zou even ongezond zijn als roken, volgens sommige onderzoekers. Slecht nieuws, vooral voor kantoorwerkers.
Een recent onderzoek toonde aan dat de gemiddelde mens vanaf het moment dat hij wakker wordt tot het moment dat hij of zij terug gaat slapen, deze tijd zo goed als bewegingloos of inactief doorbrengt. Al zittend of liggend, dus. Zij het op kantoor, voor de tv, of tijdens het pendelen. Opgeteld zouden we de helft van onze “wakkere uren” inactief doorbrengen.
Hoewel genoeg rusten belangrijk is, is te lang zitten ongezond. Wat gebeurt er allemaal met ons lichaam als we te lang op onze bureaustoel of in de zetel zitten?
Wie lang zit, vertraagd de toevoer van bloed en zuurstof naar de hersenen. Hierdoor denken we minder snel en minder helder. Niet ideaal als je snel op frisse ideeën wil komen. Brainstormsessies hou je dus best na een rondje joggen of al wandelend, zoals Steve Jobs deed. Hou jezelf scherp door af en toe op te staan en wat rond te wandelen of iets helemaal anders te doen.
Wie een slechte houding heeft tijdens het zetten, zal ook sneller rugklachten hebben. Je spieren verslappen namelijk, waardoor je minder stabiel zit en je je rug en de rest van je lichaam dus minder goed recht kan houden. De oplossing is weer om meer te bewegen, want hierdoor komen de wervels los. Zo hebben je bloed en voedingsstoffen de mogelijkheid om je lijf en spieren gezond en op orde te houden.
Niet alleen je rug kan schade oplopen door een slechte zithouding. Ook je schouderspieren zullen je dankbaar zijn als je deze minder belast door te bewegen en een betere zithouding aan te nemen. Vaak overbelast je je schouders onbewust doordat je ze gespannen opgetrokken houdt en omdat je vaak op een onnatuurlijke manier boven je toetsenbord hangt.
Maar niet alleen je schouders zijn verbonden met je rug, ook je nek deelt mee in de druk. Je houdt je nek vaak verkrampt in dezelfde positie. Lang staren naar dezelfde plek (bijvoorbeeld je laptopscherm) is dan ook loodzwaar voor je halswervels. Slecht voor je fysiek, want die halswervels verbinden je rugwervels met je hoofd.
Probeer de druk dus wat te verlichten door op je houding te letten en te bewegen. Een stoel zonder rugleuning is een goede truc om jezelf een betere houding aan te meten. Zo moet je meer opletten op je houding en je spieren moeten harder werken om recht te blijven, zo verslappen ze niet. Een staand bureau is eveneens een stap in de goede richting. Sta regelmatig recht (om water te halen bijvoorbeeld) en wandel eens tot bij een collega.
Mensen die veel zitten, lopen het risico dat hun botten afslanken. Dat klinkt misschien positief, maar dat is het zeker niet. Botten die afslanken, verliezen ook hun kracht, waardoor je zelf dus minder kracht in je benen hebt.
Maar dat is niet het enige. Als je niet veel beweegt, is er ook een tragere bloeddoorstroming, waardoor veel bloed zich rond je enkels verzamelt en dat leidt tot spataders, gezwollen enkels en zelfs bloedklonters.
Blijf wandelen om dit te voorkomen, ook hardlopen en fietsen zijn een goede activiteit om dit te voorkomen.
Het zijn niet alleen je spieren en wervels die afzien van het lange zitten. Zit je veel, dan vertraag je ook de bloedtoevoer naar de organen. Tegelijk verhoogt wel de productie van insuline. Met allerlei ziektes tot gevolg.
Veelvoorkomende ziektes zijn diabetes en obesitas, maar ook darmkanker zou een gevolg kunnen zijn van te weinig beweging. Net zoals hart- en vaataandoeningen.
Bewegen helpt een goede bloeddoorstroom en doodt kankerverwekkende cellen. Een rondje joggen, een stevige wandeling (met de hond?) of eens gaan fietsen, doen al wonderen. Tijdens je kantooruren kan je ook al wat bewegen door jezelf om het half uur eens volledig uit te rekken.
(sjv) – Bron: Manners
30 maart 2016Naast de stress waar sommige kantoorwerkers mee te kampen krijgen, blijken er nog talrijke andere kwalen hand in hand te gaan met de typische bureaujob.
Lang zitten is echter slecht voor je gezondheid. Veerle Hermans (IDEWE Leuven) geeft tips voor een gezond leven op kantoor.
De Gents-Amerikaanse start-up Jaswig vindt dat welzijn op het werk begint bij een ergonomische werkomgeving, en daar werk je beter van jongsaf aan.
Mensen met een zittend beroep zullen het maar al te goed kennen: steken in de onderrug, pijnlijke polsen, storende hoofdpijn ...
Minder zitten, meer bewegen: dat is in 4 woorden wat expert Erik Gerritsen aanraadt aan al wie hele dagen zittend moet werken.
Meer dan een kwart van de Britse werknemers heeft last van pijnlijke kniegewrichten. De oorzaken? Bureaujobs en de toenemende zwaarlijvigheid.
Nu we meer flexibel werken dan pakweg vijf jaar geleden, vindt ruim de helft van de Vlamingen de lunchpauze nog belangrijker dan vroeger...
“Isabel werkt bij FOD Justitie: “Je hoeft geen jurist te zijn om hier aan de slag te gaan”
We vroegen aan een 52-jarige ICT-consulent bij de lokale politie hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...