Onderhandelen over je loon
Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...
Het gemiddelde startloon in België (voor minder dan één jaar anciënniteit) ligt op 2.819 euro per maand. Na dertig jaar loopbaan ligt dat loon op 5.386 euro bruto. Of hoe je op het einde van je loopbaan bijna dubbel zoveel verdient - bruto welteverstaan - dan bij het begin. Een cruciaal punt in je loopbaan ligt in dat opzicht tussen de vijf en vijftien jaar ervaring, want dan neemt het loon in verhouding en gemiddeld het meest toe.
Overzicht: Je loonbrief ontcijferd
Mannen zien tijdens hun loopbaan hun loon sterker toenemen dan hun vrouwelijke collega’s. Het loon van mannen gaat tijdens hun loopbaan gemiddeld 96% naar omhoog, bij vrouwen is dat 70%.
De loonkloof tussen man en vrouw neemt traditioneel toe met het aantal jaar werkervaring. Is het gemiddelde maandloonverschil tussen man en vrouw na vijf jaar ervaring gemiddeld 438 euro bruto, dan is dat na 25 jaar loopbaan opgelopen tot een verschil van zowat 696 euro. Of hoe vrouwelijke collega’s qua gemiddeld loon minder doorgroeien in hun loopbaan dan mannen.
Werknemers met een masterdiploma verdienen gemiddeld meer dan hun collega’s zonder diploma hoger onderwijs én hun lonen stijgen ook meer.
Hoger opgeleiden starten niet alleen met een hoger loon (gemiddeld 3.036 bruto maandelijks voor masters), ze leggen ook een sterkere loonevolutie af. Van start tot einde loopbaan zal hun loon meer dan verdubbelen: plus bijna 152% tot bijna 7.643 euro bruto voor mastergediplomeerden aan het eind van hun loopbaan.
Bij werknemers zonder hogere opleiding stijgt het loon tijdens hun loopbaan bijna drie keer minder: van 2.656 euro bruto per maand startloon naar 4.149 euro op het eind.
E-gids: Welke factoren bepalen je loon?
Lonen van arbeiders stijgen aan een vast tempo van zo'n 3% à 5% per jaar, vooral aan het begin van hun loopbaan. Lonen van bedienden en overheidswerknemers stijgen in vergelijking hiermee echter een stuk forser tijdens de loopbaan.
Arbeider/bediende: Wat zijn de grote verschillen?
De mate waarin je loon evolueert, hangt zeker ook af van de sector. De stijgende loonevolutie in de chemie- en farmasector staat bijvoorbeeld in contrast met een eerder vlak patroon in de horeca. En dan te weten dat sectoren als chemie & farma, maar ook energie & milieu en bank & verzekeringen sowieso al een hoger gemiddeld (start)loon voorzien.
BEREKEN: Verdien jij zoals het hoort?
(wv/kv) - Bron: Jobat Salariskompas 2024
21 september 2024Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...
Duurzame en herbruikbare energie zijn de toekomst. Maar hoeveel valt er in deze sector eigenlijk te verdienen?
Vind je een mooi salaris belangrijk? Solliciteer dan voor een job in de chemie en farmaceutische industrie, al jaren de best betaalde sector in België.
Vier op de tien Belgische bedrijven gaven vorig jaar minder loonopslag en promoties dan voor de coronacrisis.
De sector van bank en verzekeringen is de sector waar het geld zit. Maar vertaalt zich dat ook in riante lonen voor wie hierin aan de slag is?
Zowel lonen, aangeboden extralegale voordelen als vakantiedagen zitten in de lift voor de werkende Belg. Alleen stijgt niet iedereen in gelijke mate...
Heeft het zin om jarenlang op de schoolbanken te zitten? Toch wel, zo blijkt. Een overzicht...
Naast opleiding, ervaring, regio en functie bepaalt ook de sector waarin je werkt wat je loon is. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!