Gezondheid
Vorige

1 van 714

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

Wat doet jouw baas tegen rugpijn?

rugpijn_bouw
België werkt als eerste land in Europa aan een wet ter preventie van rugklachten bij werknemers. De bouwsector is voor zo’n regelgeving, maar benadrukt dat het op dat vlak al veel onderneemt.

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) werkt aan een koninklijk besluit dat het risico op spier- en rugletsels in bedrijven op dezelfde hoogte plaatst als blootstelling aan kankerverwekkende stoffen of psychosociale risico’s. Daardoor zullen werkgevers zich voortaan moeten bekommeren om de preventie van rug- en nekproblemen.

“Veel bedrijven en sectoren zetten nu al in op het voorkomen van rugklachten. Sinds jaar en dag gelden in de bouw uitgebreide preventiemaatregelen”, aldus Jean-Pierre Waeytens, topman bij Bouwunie. Hij verwijst naar de hulpmiddelen die er beschikbaar zijn om zware gewichten te heffen, naar innovaties zoals exoskeletten en de verplichting om gewichten boven de 25 kilogram door machines te laten dragen.

Lees ook: 12 gouden tips om rugklachten en co te vermijden

“Het is goed dat via de wet meer aandacht gaat naar rugklachten. In de bouw is die aandacht er al veel langer”, oppert Waeytens. “Geen enkele werkgever wil dat zijn arbeider uitvalt door bijvoorbeeld rugklachten. Daarnaast stelt het veiligheidsfonds van de bouw tal van toolboxen ter beschikking voor werkgevers rond bijvoorbeeld het ergonomisch organiseren van de werf en werkplek.”

Ontdek: Hoe ergonomisch is jouw werkplek?

Europese primeur

Bij het federale overlegorgaan werkgevers-werknemers, dat positief adviseerde rond deze wet, klinkt het dat spier- en skeletaandoeningen de meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsproblemen zijn. “Ze zijn van toepassing op één derde van de langdurig zieken, die al ruim een jaar niet aan de slag zijn”, klinkt het.

België wordt het eerste Europese land dat de problematiek met een specifieke wet wil aanpakken. Toch zal deze wet niet meteen impact hebben op jou als individuele medewerker. Een verplichte aangepaste ergonomische stoel of computermuis is bijvoorbeeld niet onmiddellijk aan de orde.

Wel moeten werkgevers een risicoanalyse uitwerken, om zo de werksituatie te verbeteren. Dat gaat breed. Tal van factoren veroorzaken namelijk aandoeningen als rugpijn. Van een slechte houding en repetitieve bewegingen tot werken onder tijdsdruk en stress.

Werkgerelateerde stress verminderen? Enkele wetenschappelijk onderbouwde tips!

Rugpijn in vrije tijd

Ook al zou de wet dus geen echte extra maatregelen opleggen aan de bouwsector, tóch uit Bouwunie een aantal bedenkingen. “De nieuwe wet mag niet de eerste stap zijn om rugpijn als beroepsziekte te erkennen”, vindt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.

En dan is er nog de medewerker zelf. “In de bouwsector bestaan heel wat maatregelen, maar de arbeiders moeten die natuurlijk ook toepassen”, stelt Waeytens. “Bovendien zijn niet alle rugklachten één op één te wijten aan het werk. Als werkgever heb je geen impact op wat de arbeider in zijn vrije tijd doet. Denk aan hobby’s die belastend zijn voor de rug. Het zou dus niet correct zijn om alleen de werkgever op te zadelen met bijkomende kosten of verplichtingen.”

Extra: Hoe zit je gezond achter je pc?

(William Visterin)

10 februari 2024
Anderen bekeken ook