Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Wat doet en verdient een interne auditor ?

interne auditor
Auditors zijn niet bepaald de meest geliefde functies binnen een organisatie, omdat zij met een zeer kritisch oog naar de cijfers, resultaten, processen en procedures kijken. Maar wat doen zij nu precies en hoeveel verdienen ze?

Antje Mentens, manager bij staffing specialist Walters People, licht toe wat de job van een internal auditor zo boeiend maakt, welke doorgroeimogelijkheden er zijn en wat je zoal kan verdienen binnen internal audit.

Wat doet een interne auditor precies?

“Allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken dat er een verschil is tussen internal en external auditors. Waar externe audit vooral gericht is op het uitpluizen en controleren van de boekhouding en de financiële cijfers, en door een externe organisatie wordt georganiseerd, gaat interne audit veel breder”, legt Mentens uit. “Als internal auditor maak je écht deel uit van de organisatie. Het opvolgen van processen, het bekijken of deze efficiënter kunnen verlopen, en het overbrengen of het presenteren van aanbevelingen over deze processen hoort dus allemaal bij het takenpakket. Dat houdt dus ook in dat je soms minder leuke boodschappen moet brengen, of leidinggevenden binnen de organisatie moet toelichten wat beter kan.”

“Daarnaast ga je er als interne auditor op toezien dat alles volgens de regels verloopt. Denk bijvoorbeeld aan de J-SOx regels, die voor meer transparantie moeten zorgen binnen de boekhouding van bedrijven. Als internal auditor speel je een zeer cruciale rol binnen de organisatie. Je zorgt er immers mee voor dat de organisatie goed functioneert, en stuurt bij op plaatsen waar het nodig is. Interne auditors maken dus niet van alles een probleem, maar proberen de organisatie net vooruit te helpen en problemen te voorkomen.”

Welke opleiding en vaardigheden zijn essentieel voor een internal auditor? 

“Een master in economie, TEW, management of handelswetenschappen zijn een goede voorbereiding op deze functie”, weet Mentens. “Vaak zien we dat financieel analisten, business controllers en professionals die eerder al binnen external audit hebben gewerkt, de overstap maken naar een rol binnen internal audit. De kennis en vaardigheden die ze al verworven hebben in dergelijke functie, komt dan goed van pas.”

Maar er zijn nog vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn binnen een interne auditfunctie. “Uiteraard dien je zeer analytisch te zijn wanneer je de cijfers van een organisatie moet interpreteren. Vermits je dagelijks in contact staat met alle departementen en medewerkers op verschillende niveaus, is het dus ook essentieel dat je goed kan communiceren en de resultaten op een verstaanbare manier kan presenteren. Een succesvol interne auditor is integer, staat sterk in zijn/haar schoenen met een duidelijk helicopter view én is in staat om met een heldere blik naar de zaken te kijken”, verduidelijkt Mentens.

Op zoek naar een job als interne auditor? Check het actuele vacatureaanbod en ... go for happy!

Hoe is de vraag naar interne auditors op de Belgische arbeidsmarkt? 

Internal auditors worden voornamelijk gevraagd bij grote organisaties, vaak met een internationaal karakter. Finance professionals zijn vandaag de dag fel gegeerd op de krappe arbeidsmark, en dat is voor interne auditors niet anders. Dit jaar lag het aantal gepubliceerde vacatures voor interne auditors maar liefst 36% hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

“Kijken we puur naar volume, dan zien we meer vacatures verschijnen voor een financial controller en een business analyst bijvoorbeeld en dat is ook logisch, aangezien de meeste organisaties vaak maar een klein team van internal auditors in dienst hebben”, aldus Mentens.

Kan je als interne auditor ook hybride werken? 

Mentens: “Als internal auditor hoef je zeker niet elke dag op kantoor te zijn. Het puur analytische werk en het uitpluizen van de cijfers kan dus perfect van thuis uit gebeuren. Maar wanneer processen in kaart moeten gebracht worden is het dus wél belangrijk om op kantoor in gesprek te gaan met alle betrokken diensten. Ook de aanbevelingen die je achteraf gaat doen, gebeuren dus best fysiek op kantoor.”

Werk je in een internationale omgeving en gaat je scope ook over de landsgrenzen heen, dan zal je waarschijnlijk ook occasioneel naar het buitenland moeten gaan. Een schoolvoorbeeld van hybride werken dus!

Is hybride werken dood? Lang leve thuiswerk!

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een internal auditor? 

Net doordat je kennis hebt opgebouwd van de verschillende processen binnen de organisatie en zicht hebt op alle cijfers, kan je als interne auditor zeker intern doorgroeien naar een managementpositie.

“Je analytische vaardigheden en je communicatie- en presentatie skills die je hebt ontwikkeld hebt in je rol als internal auditor geven je een flink duwtje in de rug om door te groeien naar eender welke financiële, analytische of procesgerichte functie binnen de organisatie, of elders”, verklaart Mentens.

EXTRA: Hoe groot is jouw kans op promotie?

Hoeveel verdient een interne auditor? 

“Een internal auditor met 0 tot 3 jaar ervaring kan rekenen op een bruto maandloon tussen 2.400 en 3.300 euro”, weet Mentens. Wie 3 tot 6 jaar ervaring heeft, ziet dat loon stijgen tot gemiddeld 2.900 à 3.900 euro bruto per maand. Interne auditors met meer dan 6 jaar ervaring kunnen hun bruto maandloon tenslotte zien oplopen tot 5.100 EUR.

Daarnaast kan je als interne auditor ook rekenen op allerlei extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen met tankkaart, een bonus, gsm, laptop, verzekeringspakket, maaltijdcheques enzovoort. “Dat is een mooi pakket, en voor iemand die graag reist is de rol als interne auditor ideaal, zeker wanneer je een paar daagjes vakantie koppelt aan je werkreis in het buitenland” besluit Mentens.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas

(pd/kv) - Bron: Walters People

9 november 2022
Anderen bekeken ook