Burgelijke ingenieurs hebben een hoger loon dan bio-ingenieurs
De salarisenquête 2008 van KVIV (Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging) toont aan dat burgerlijk ingenieurs inzake loon meestal beter af zijn dan bio-ingenieurs.
Koen Van Eenaeme is al 18 jaar werfleider bij Fluxys, de beheerder van het aardgasvervoersnet in België. “In het begin ben je toezichter. Je controleert of aannemers wel doen wat ze moeten doen. Als werfleider, wat je daarna kan worden, ben je verantwoordelijk voor al wat te maken heeft met kwaliteit en veiligheid bij grote projecten. Dat betekent heel veel vergaderen, regelen en telefoneren. Als toezichter ben je meer buiten, op de werf.”
Tijdens de dag heeft Koen contact met zowel aannemers, ploegbazen, landmeters, zijn eigen toezichters en de onderhandelaars bij Fluxys die het contact verzorgen met de lokale besturen en de eigenaars en exploitanten van de percelen die de werf doorkruist.
Werfleider is een functie met gradaties bij Fluxys. “Eigenlijk zijn we allemaal site coördinators, maar er zit wel evolutie in. Wie hier start, volgt eerst vooral kleine werken op: een aannemer, twee grondwerkers, een graafmachine en jezelf. Samen moet je bijvoorbeeld een fout in een leiding opsporen. Dat is het begin. Naargelang je meer ervaring hebt, krijg je meer verantwoordelijkheid. Tot je, zeg maar, werfleider bent van de aanbouw van een pijpleiding en je 200 mensen moet aansturen.”
De meeste werfleiders bij Fluxys zijn graduaten bouwkunde en elektromechanica. “De eerste zijn vooral bezig met civiele werken, grondwerken en de lastechnische werken. De anderen zijn vooral bezig met meet- en regeltechnieken en de gasstations.”
Een goede werfleider, meent Koen, is iemand die zelfstandig kan werken en prioriteiten kan stellen. “Je moet je zo’n werf als een eiland voorstellen. Je zit daar met al die mensen rondom je, maar jij bent wel verantwoordelijk en vertegenwoordigt de bouwheer, Fluxys in dit geval. Dan moet je precies weten waar die bouwheer naartoe wil en wat er daarvoor moet gebeuren. Je kan ook niet voortdurend terugvallen op collega’s. Je bagage moet dus groot genoeg zijn.”
Daar gaat wel eens stress mee gepaard, maar zeker niet altijd, zegt Koen. “Er zijn ook rustige werven waar je voldoende tijd hebt om alles voor te bereiden en te spreken met iedereen. Maar soms lopen de zaken anders dan gepland, omwille van de weersomstandigheden bijvoorbeeld, en dat maakt het al eens spannend.”
Ondergrondse werken, zoals Fluxys die quasi voortdurend uitvoert, zorgen sowieso voor onvoorzienigheden. “We kunnen op voorhand niet zien wat er allemaal in de grond zit. Plannen moeten dus wel eens aangepast worden. Grondwater kan zo’n spelbreker zijn. Je denkt dat je het kan wegpompen, maar dan blijkt er toch meer water te zitten dan je dacht. Dan moet je oplossingen zoeken.”
Hetzelfde geldt voor de bijzondere relatie die werfleiders vaak hebben met lokale landbouwers. “Het gros van onze pijplijnen ligt in akkers en velden van boeren. Als wij daaraan willen werken, kunnen we niet anders dan in die velden graven. Boeren hebben uiteraard liever anders. Daarom houden we zoveel mogelijk rekening met hun wensen. Als er dieren op een wei staan waarin we werken, zorgen we ervoor dat die aan hun water kunnen, dat ze van de wei af kunnen, dat ze niet in een werfput kunnen vallen enzovoort. Als werfleider overleg je daarover met de boer.”
Bekijk alle up-to-date vacatures bij Fluxys.
(wv)
27 maart 2013De salarisenquête 2008 van KVIV (Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging) toont aan dat burgerlijk ingenieurs inzake loon meestal beter af zijn dan bio-ingenieurs.
De energiekosten van gebouwen met een duurzaam label zijn doorgaans meer dan 2 euro per vierkante meter hoger dan bij oudere, minder duurzame gebouwen.
Een Nederlandse bouwvakker die ontslagen zou worden omdat hij weigerde te werken in de kou, mag dan toch zijn baan behouden.
Een collega die je de oren van je hoofd zaagt, een klant met onredelijke eisen, ... Zijn deze bronnen van frustratie herkenbaar? Dan hebben we de ultieme tip!
Als projectingenieur automatisatie zet Sven mee zijn schouders onder de vernieuwing en uitbreiding van de technische installaties bij Colruyt Group.
Om de uitstoot van CO₂ zoveel mogelijk te beperken, moet iedereen zijn of haar steentje bijdragen. Zelfs de keuze van je job kan al impact hebben.
Veel toekomstige werkgevers screenen het social mediaprofiel van hun sollicitant. Maar de vraag is: mag dat zomaar?
Hoe je het ook draait of keert, kleding kan je carrière beïnvloeden. Positief of negatief: de medaille heeft twee kanten in dit verhaal...
24+, het customer care center van KBC, zet volop in op ‘moments that matter’. Van karaoke tot check-ins.