Terug naar overzicht
Vorige

12 van 153

Volgende
Volgend artikel:

Werfleider

Wat doet en verdient een webmaster?

Een webmaster is verantwoordelijk voor het beheer, de ontwikkeling en de technische optimalisatie van websites. We verkennen hieronder wat hij/zij precies doet, welke studies en werkervaring nuttig zijn, welke vaardigheden essentieel zijn voor een webmaster én ... wat je kunt verdienen in deze functie.
Het beroep van webmaster

Wat doet
een webmaster?

Een webmaster heeft een centrale rol in het beheer van websites en zorgt ervoor dat deze technisch up-to-date, veilig en gebruiksvriendelijk zijn. Dit kan onder meer het ontwerpen van de website, het plaatsen van content, het oplossen van technische problemen en het implementeren van nieuwe functies omvatten.

Webmasters analyseren vaak ook gebruikersdata om websites te verbeteren en werken nauw samen met grafische en marketingteams om de digitale aanwezigheid van het bedrijf te optimaliseren. Soms zijn webmasters zelfs verantwoordelijk voor het promoten van de website en het genereren van verkeer er naartoe.

Op zoek naar een job als (m/v) webmaster? Go for happy en solliciteer bij deze werkgevers!
#

Wat moet een webmaster
gestudeerd hebben?

In België zijn er verschillende opleidingen die je voorbereiden op een carrière als (m/v) webmaster.

Een bachelor in Toegepaste Informatica of Multimedia en Communicatietechnologie biedt een goede basis, net als een opleiding Web Development. Veel hogescholen bieden ook gerichte cursussen aan in webbeheer en webdesign.

Daarnaast zijn er online certificeringen, zoals Google Analytics en SEO-certificaten, die de kennis van een webmaster nog versterken.

illustration-books

Hoe word je
een webmaster?

Er is niet één vast pad naar de job van webmaster, maar een achtergrond in informatietechnologie, webontwikkeling of digitale marketing is zeker een voordeel. Het volgen van een stage of ervaring opdoen via vrijwilligerswerk kan bovendien een extra troef zijn.

Veel webmasters beginnen als webontwikkelaar, contentbeheerder of IT-medewerker en groeien door ervaring en aanvullende opleidingen door naar deze functie. Werkervaring in projectmanagement of digital content management kan tenslotte ook een belangrijke plus zijn.

Ontdek ook: Wat doet en verdient een webdeveloper?
Jobat app: dé makkelijkste manier om te solliciteren
illustration

Welke vaardigheden
moet een webmaster hebben?

Als webmaster moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een webmaster moet vertrouwd zijn met HTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL en content management systemen (CMS) zoals WordPress of Drupal om aanpassingen te kunnen doen en technische problemen snel op te lossen.
Basiskennis van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en het gebruik van analytische tools zoals Google Analytics is belangrijk om websites te optimaliseren voor zowel gebruikers als zoekmachines.
Als webmaster bezit je best enige creatieve vaardigheden om jezelf uit de slag te helpen met grafisch en UX/UI-ontwerp, om aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke websites te ontwerpen.
Webmasters worden vaak geconfronteerd met technische uitdagingen en moeten snel oplossingen kunnen bedenken om de website operationeel te houden.
Webmasters werken nauw samen met verschillende afdelingen zoals marketing en design, maar ook met klanten of andere belanghebbenden. Goede communicatieve vaardigheden – zowel schriftelijk als mondeling - en het vermogen om in teamverband te werken zijn daarom essentieel.
Webmasters die zichzelf en hun werk goed weten te organiseren en kaas hebben gegeten van enig timemanagement hebben sowieso een streepje voor.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van webmaster?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een webmaster. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als webmaster verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een webmaster?

Gemiddelde verdient een (m/v) webmaster in België rond 3.650 euro bruto per maand, afhankelijk van ervaring, expertise en verantwoordelijkheden.

  • Een junior webmaster kan rekenen op een salaris van gemiddeld 2.800 euro per maand.
  • Het bruto maandloon van een senior webmaster met meer dan 10 jaar ervaring kan oplopen tot 4.500 à 5.000 euro.

Specialisaties binnen het vakgebied kunnen de verloning zeker nog beïnvloeden. Terwijl een contentbeheerder gemiddeld tussen 3.200 euro en 4.200 euro bruto per maand verdient, ligt dat voor een SEO-specialist - gezien de groeiende vraag naar zoekmachine-expertise – al gauw op gemiddeld 3.500 euro tot 4.500 euro bruto per maand.

Het gemiddelde salaris van een (front-/back-end) webontwikkelaar bedraagt meestal 3.800 euro tot 4.800 euro. UX/UI-specialisten kunnen gemiddeld rekenen op 3.700 euro tot 4.700 euro bruto per maand. Voor senior-profielen met ervaring in strategische UX/UI-design en projectmanagement kan dit zelfs oplopen tot 5.500 euro per maand.

Extra

Vaak ontvangen webmasters in België bovendien een aantrekkelijk pakket aan extralegale voordelen naast hun salaris, afhankelijk van het type bedrijf en de omvang van hun verantwoordelijkheden. De meest voorkomende zijn: een laptop en smartphone (met bijhorend abonnement), maaltijd- en ecocheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering, de mogelijkheid om van thuis uit te werken en bijhorende thuiswerkvergoeding, maar ook een bedrijfswagen (met tank-/laadkaart) of verplaatsingsvergoeding.

Check: Heb je nog recht op een woon-werkvergoeding als je (vooral) thuiswerkt?

In de snel evoluerende digitale sector is het bovendien belangrijk om kennis up-to-date te houden. Veel bedrijven bieden hun webmasters daarom ook een opleidingsbudget aan om certificaten of trainingen te volgen, zoals op het gebied van SEO, webontwikkeling of UX/UI-design.

Jobat Salariskompas: Bereken wat jij waard bent
Gemiddelde brutosalaris van een webmaster
3.650 /maand
Minimum €2.800
Maximum €5.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Laptop
  • GSM & smartphone
  • Internet
  • Maaltijdcheques
  • Ecocheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Thuiswerk
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Vergoeding woon-werkverkeer