Jobs met toekomst
Vorige

1 van 183

Volgende
Volgend artikel:

5 voordelen van werken in retail

Wat doet ChatGPT met de programmeur?

Wat doet ChatGPT met de programmeur
De drempel ligt een stuk lager voor ontwikkelaars. Maar kennis van programmeren en data blijft aangewezen.
De opmars van artificiële intelligentie (AI) en de aandacht rond ChatGPT heeft zeker ook impact op de job van computerprogrammeur of software engineer. Al lijkt artificiële intelligentie (AI) voor hun job eerder een hulp dan een bedreiging.

Helemaal nieuw is het gebruik van AI bij het programmeren alvast niet. Zo wordt de technologie die aan de basis ligt van ChatGPT ook gebruikt voor GitHub CoPilot, een toepassing die al wat langer wordt ingezet om met behulp van artificiële intelligentie code te genereren.

Extra: 9 soft skills voor het robottijdperk

1. AI en ChatGPT

Na een rondvraag bij ontwikkelaars blijkt dat zij deels de technologie rond ChatGPT omarmen. Al is het met wisselend succes: soms bleek de voor hen gegenereerde ontwikkelcode perfect in orde, maar soms ook net niet.

“De tijd die je moet investeren om ChatGPT te controleren en code aan te (laten) passen, maakt voor mij het dagelijks gebruik minder interessant”, zo stelt Albert Brand, senior developer bij IT-consultant Xebia in het vakblad Computable. Bovendien zou ChatGPT alleen relatief eenvoudige programma’s kunnen maken.

Een van de aandachtspunten vandaag is dat ChatGPT gebruik maakt van publieke bronnen. En als die niet helemaal correct of verouderd zijn, dan heeft dat ook een negatief effect op het resultaat. ChatGPT zou voor programmeurs vandaag het best werken voor opdrachten die direct uitgevoerd kunnen worden, het zogenaamde imperatief programmeren. Hierbij gaat het vaak om een één-op-éénvertaling tussen de gevraagde functionaliteit en de programmacode.

Belangrijker is evenwel de evolutie op termijn. Om te beginnen kan een tool als ChatGPT beginnende ontwikkelaars nu al helpen bij hun opleiding. En de verwachting is dat op de lange termijn, zodra de technologie meer of helemaal op punt staat, iedere ontwikkelaar van dit soort tools gebruik zal maken.

Toch blijft in de toekomst kennis van één of meerdere programmeertalen aangewezen om met tools als ChatGPT overweg te kunnen. Iets wat vandaag ook al van tel is. “Als je nog helemaal geen programmeerervaring hebt, dan denk ik dat je vrij snel vastloopt”, oppert Albert Brand. “Je kan ChatGPT ook wel vragen om te beschrijven wat code doet. Toch zou ik minimaal beginnen met een cursus programmeren.”

Ontdek: Deze bedrijven zijn op zoek naar programmeurs
job-alert_button

2. Slimmere cockpit

Slimme technologie duikt intussen overal op voor ontwikkelaars. Zo zijn ook de toepassingen waar programmeurs dagelijks mee aan de slag gaan (de zogenaamde ontwikkelomgeving of -tool) in volle evolutie. Wat de cockpit is voor de piloot, is de ontwikkelomgeving voor de ontwikkelaar.

Softwareontwikkelaars hebben het bij die cockpit jarenlang moeten stellen met teksteditors die weinig of geen hulp boden bij het automatiseren, debuggen en snel uitvoeren van hun code. Maar dat is verleden tijd. Deze tools bieden intussen een geïntegreerde gebruikersinterface die zowat alles combineert wat een ontwikkelaar nodig heeft om gemakkelijk code te schrijven.

En die programmeeromgevingen werden naast meer omvattend ook slimmer. “Ze geven je als programmeur vaak hints en suggesties terwijl je code aan het schrijven bent, zonder je te verplichten ervan gebruik te maken”, stelt Alain Van Hout, java software crafter bij ontwikkelspecialist Continuum.

Op zoek naar een job als softwareontwikkelaar? Bekijk het huidige vacatureaanbod

3. Low code

En dan is er ten slotte nog een evolutie die van tel is voor de job van ontwikkelaar: de zogenaamde low code ontwikkelplatformen die ook verder doorbreken. Hierbij gaat het niet zozeer om programmeren in code, maar om visueel programmeren zoals via drag & drop.

Hierdoor zou er sneller ontwikkeld én opgeleverd kunnen worden. Een ander voordeel van die low code-aanpak is dat meer profielen kunnen ingeschakeld worden om te programmeren, en dus niet alleen de klassieke ontwikkelaars. In tijden van een krappe arbeidsmarkt is dat zeker een voordeel.

“De instapdrempel is bij low code lager”, erkent Bart Reyershove, chief technology officer bij het Brusselse groeibedrijf Legal Studio dat zelf een low code-platform inschakelt. “Maar het is en blijft belangrijk om te weten hoe je data spreekwoordelijk aan mekaar hangen. En dat is niet iedereen gegeven”, oppert hij.

Kortom, de drempel voor de ontwikkelaar ligt met al deze evoluties, van AI en ChatGPT tot low code, een stuk lager. Maar kennis van programmeren en data blijft meestal toch aangewezen. Of hoe de klassieke en geschoolde programmeur zich geen zorgen hoeft te maken.

Wat als… een chatbot jouw sollicitatiebrief schrijft?

(William Visterin)

13 februari 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook