Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1066

Volgende
Volgend artikel:

Heb jij ook flexibele uren?

Wat doe jij tijdens je middagpauze? Van schaken tot wandelen...

"Schaken is een heel toegankelijke sport. Elke leeftijd kan eraan deelnemen." (David Roos, productmanager bij UNILIN én fervent schaker)
Sommigen eten tijdens de middagpauze op het werk hun boterhammen op voor hun pc-scherm. Maar dat is saai. Je kunt in zo’n middagpauze net veel leukere, socialere en gezondere activiteiten inplannen. Wat doe jij dan zoal?

David schaakt tijdens de middag met de collega’s: “Schaken is heel toegankelijk”

David Roos (27) organiseert sinds begin dit jaar op de hoofdzetel van UNILIN schaakmiddagen. Het is eens iets anders dan lopen of yoga. “Er zijn intussen tien à vijftien mensen die komen schaken en daar zitten ook wel best goede schakers bij. Ik laat ze tegen elkaar spelen en bij oneven aantallen speel ik mee. De meeste collega’s die komen, kennen de regels al goed. Binnenkort organiseren we een tornooi onder de collega’s”, stelt David, die al schaakt vanaf zijn twaalfde.

Zelf schaakt David, die productmanager is bij UNILIN, elke vrijdag in competitieverband en tijdens het weekend is hij regelmatig op een tornooi. “Het is mijn belangrijkste hobby. Zo geef ik ook schaaklessen in de schaakclub”, vertelt hij.

Hersenactiviteit én ontspanning

“Ik ben blij dat ik mijn sport ook in de werksfeer kan binnenbrengen en zo ook een beetje kan promoten. Het is dan wel hersenactiviteit, voor velen is het toch ook een vorm van ontspanning. Je leert ook je collega’s kennen. En weet je: schaken is een heel toegankelijke sport. Elke leeftijd kan eraan deelnemen. In elke lichamelijke conditie, ook mensen in een rolstoel bijvoorbeeld. Het houdt je hersens fit en is als sport nog supergoedkoop ook.”

  • Lees ook: 7 weetjes over schaken

Raf wandelt elke middag een half uur: “Loskomen van alle prikkels helpt me om mentaal fit te blijven”

“In 2013 ging ik door een diepe burn-out die nog vele jaren bleef nazinderen. Veel en lang wandelen heeft me in die periode geholpen om er mentaal weer bovenop te raken”, zo begint Raf D’haen, preventieadviseur bij Aquafin, zijn verhaal.

Wandelen tijdens de middagpauze

“Bij Aquafin onderhoud ik mijn geestelijk welbevinden onder andere door dagelijks op stap te gaan. Het hoofdkantoor van Aquafin ligt in een erg groene omgeving tussen Aartselaar en Wilrijk. Tijdens mijn middagpauze maak ik een wandeling van een half uur langs de Kleine Struisbeek en het Geitenpad”, vertelt hij. Raf gaat bijna elke middagpauze wandelen en neemt altijd hetzelfde traject. Alleen een meeting buitenshuis of echt hondenweer houden hem tegen.

Waarom wandelen?

“In een ergonomiesessie over de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten, bevestigden ze me onlangs nog eens dat wandelen zeer goed is voor de preventie van lage rugpijn”, oppert Raf.

“En wat goed is voor het lichaam, is ook goed voor de geest. Door even weg te gaan van de werkplek, kan ik halfweg de werkdag de batterijen weer opladen en fris aan het tweede dagdeel beginnen. Loskomen van alle auditieve prikkels eigen aan een kantooromgeving en landschapskantoor, van telefoon tot mails, is voor mij pure noodzaak en helpt me mentaal fit te blijven. Het doet echt deugd en helpt me om de gedachten te verplaatsen naar de buitenwereld.”

Wandelvergadering

Doordat Raf altijd dezelfde wandeling maakt, wordt hij naar eigen zeggen uitgedaagd om aandachtig te zijn voor kleine veranderingen. “De natuur en het landschap veranderen voortdurend. Ik kom bovendien ook weleens collega’s of medewerkers van nabijgelegen bedrijven tegen. Er valt altijd wel iets te beleven, al ben ik het liefst even op mezelf. Daarnaast plan ik wel regelmatig een wandelvergadering met een collega”, stelt hij.

Die wandelvergaderingen vinden af en toe plaats, maar de lunchwandeling doet Raf elke werkdag. “Het hele jaar door stappen vraagt enige discipline maar de return on investment is navenant. Ik kan het iedereen aanbevelen. Wellbeing hoeft geen geld of moeite te kosten.”

Dieter kaart tijdens de middag: “Kaarten houdt je alert”

Heel soms gaat Dieter Decoster met zijn collega’s zwemmen tijdens de middagpauze, maar meestal vind je hem tussen de speelkaarten. De zes afdelingen van de technische dienst van UZ Leuven gaan zo goed als elke middag een half uurtje kaarten. “Er nemen telkens verschillende collega’s deel. Soms zijn we zelfs met te veel en komt de rest supporteren”, vertelt Dieter, die instaat voor de technische administratie bij UZ Leuven. “Iedereen mag aansluiten. Je leert zo ook andere collega’s kennen.”

Kaarten tijdens de middagpauze

Het kaartspel is altijd hetzelfde: wiezen, een klassieker onder de kaartspelen (en voor de geïnteresseerden: in tegenstelling tot kleurenwiezen mag je bij wiezen je troef niet zelf kiezen). “Het spel is op zich niet zo moeilijk. Het is voor een flink stuk een kwestie om bij het delen goede kaarten in handen te krijgen. Al moet je wel je hoofd erbij houden, het is dus niet alleen een kwestie van geluk. Als ik me niet zo goed kan concentreren of niet alert ben, speel ik ook niet zo goed”, vertelt Dieter, die beaamt dat de middagactiviteit voor hem zowel ontspanning als hersenactiviteit is.

De hamvraag is natuurlijk ook: wordt er bij de technische collega’s van UZ Leuven ook voor (grof) geld gespeeld? “Neen hoor, wij zetten geen geld in. Dus niemand gaat met lege zakken naar huis”, antwoordt hij lachend. “Maar we houden wel een rangschikking bij. En daar zien we toch dat op langere termijn vaak dezelfde namen bovenaan staan. Ikzelf? Laten we zeggen dat ik in de goede middenmoot zit.”

De IT’ers kicken op kickeren (en bordspelen): “Pure ontspanning”

Het is op de IT-afdeling van UZ Leuven, die 180 personen telt, een erg populaire middagactiviteit: tafelvoetbal oftewel kickeren. “Ik denk dat er van onze IT-collega’s toch zeker dertig à veertig regelmatig meevoetballen tijdens de middag. Dat is best veel”, vertelt Herman Van Biesen, systeembeheerder bij UZ Leuven. Dat betekent dus dat de tafel drukbezet is tijdens de middag, want de IT’ers beschikken over één voetbaltafel.

Kickeren tijdens de middagpauze

Volgens Herman zijn er zowel losse teams als vaste duo’s, zeker bij diegenen die vaker spelen. “Zo spelen de collega-programmeurs min of meer in vaste teams. Maar een echte competitie is het niet, ook al hebben we dat weleens geprobeerd. Het is vooral ad hoc. Pure ontspanning eigenlijk. En ook een goed moment om wat bij te kletsen onder elkaar.”

Op woensdag organiseert de IT-afdeling ook bordspelen tijdens hun uurtje middagpauze. “Via ons chatkanaal doen we dan een oproep voor deelnemers. We komen dan tot een meespeellijst van minstens vier tot acht kandidaten. We kiezen voor spelletjes die op een uur kunnen afgewerkt worden. Neen, geen Monopoly dus (lacht). Eerder klassieke party games. Zo is een spel als Cards Against Humanity nogal in bij ons.”


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

10 december 2019
Anderen bekeken ook