5 sollicitatietips voor jonge werknemers
Solliciteren is een vak apart. Hoe zet je je sterke punten als jongere in de kijker? Wij vroegen enkele tips aan een VDAB coach.
Vergroot je kansen op succes door de avond voor je sollicitatie onderstaande zaken te doen:
Stel je GPS al in, print de route af van Google Maps … kortom, zorg ervoor dat je de avond voordien exact weet waar je verwacht wordt én hoelang het duurt om er te geraken. Uiteraard hou je hierbij best voldoende rekening met vertragingen en files. Je arriveert beter veel te vroeg én ontspannen, dan dat je bezwijkt onder de stress omdat je in de file staat of je trein niet vooruitgaat.
Vanzelfsprekend heb je bij de voorbereiding op het gesprek de nodige informatie over je eventuele toekomstige werkgever opgezocht. Maar check ook de avond voordien nog eens de sociale media en website van het bedrijf. Er kunnen immers belangrijk nieuwtjes zijn verschenen, bijvoorbeeld de lancering van een nieuw product, die je ter sprake kan brengen tijdens het gesprek en waarmee je je interesse in het bedrijf subtiel kan laten merken.
Meestal begint een sollicitatie met wat small talk om de kandidaat op zijn gemak te stellen. Dat praatje kan voor vele sollicitanten echter al de nodige stress uitlokken. Bereid je er daarom (een beetje) op voor. Wees op de hoogte van wat er momenteel gaande is in de wereld. Kijk naar het avondjournaal of surf naar een aantal nieuwswebsites, zodat je toch mee kan praten over recente gebeurtenissen.
Wacht niet tot de ochtend van je gesprek om te beslissen wat je zal aandoen. Probeer 's avonds al wat outfits en combinaties uit. Kies voor de outfit die het beste past bij de bedrijfscultuur, alsook bij de weersvoorspelling van die dag.
Uiteraard kan je sommige vragen op voorhand al een beetje voorspellen. "Vertel wat over jezelf", "Wat zijn je zwakke punten?", "Waar zie je jezelf over 5 jaar?" etc. Dit zijn vragen waar je je perfect op kan voorbereiden. Denk er ook de avond voor je gesprek nog eens aan. Denk aan voorbeelden die je kan geven of verhalen die je kan vertellen, waardoor je je antwoorden goed kan onderbouwen. Dat is namelijk ontzettend belangrijk.
Een aantal vragen die je zoal kan verwachten, vind je terug in ons artikel 'De 50 meest voorkomende sollicitatievragen'.
Print je cv een paar keer af, net als voorbeelden van je werk. Leg je outfit klaar en denk na over alles wat je nodig hebt de volgende dag (bv. je treinabonnement, een extra balpen, je opgeladen smartphone etc.)
Aan het einde van het gesprek krijg je meestal de vraag of je zelf nog wat vragen hebt. Denk hier goed over na, want wie geen vragen stelt, komt niet echt geïnteresseerd over.
Voorbeelden van vragen die je kan stellen, vind je terug in onze artikels 'Drie vragen die elke sollicitant moet stellen' en 'Welke vragen kan ik zelf stellen?'.
Jezelf moed indrinken met alcohol of op stap gaan met je vrienden klinkt verleidelijk maar is geen aanrader. Een goede nachtrust is belangrijk, je wilt heus geen kater op dat belangrijke gesprek. Om op je best te kunnen functioneren, kan voldoende slaap wonderen doen.
Succes!
(nm)
28 oktober 2013Solliciteren is een vak apart. Hoe zet je je sterke punten als jongere in de kijker? Wij vroegen enkele tips aan een VDAB coach.
Als pas afgestudeerde zit je vaak in een vicieuze cirkel. Je hebt geen werkervaring, terwijl dit vaak de reden is waarom je de job mist.
Alles kan beter. Dus ook je cv. Op welke manier kan je jouw cv nog beter doen opvallen tussen die tientallen andere cv's van mensen met hetzelfde profiel?
Je cv opstellen blijkt niet altijd even gemakkelijk. Naast een kort en bondig overzicht van alle relevante informatie over jezelf moet je curriculum vitae vooral positief opvallen bij recruiters. Om je hierbij te helpen, ga je best na of je cv een antwoord biedt op de volgende vraag …
Uit een studie van Jobbird, waarin ergernissen van sollicitanten werden nagegaan, blijkt dat werkzoekenden zich het meest storen aan algemene afwijzingen.
Er bestaan verschillende soorten sollicitatiegesprekken. Hierbij een overzicht van 10 verschillende soorten én tips om ze tot een goed einde te brengen.
Als je liever niet bij de pakken blijft zitten en toch nog iets moois uit dat slechte sollicitatiegesprek wil halen, overloop dan zeker deze tips.
Wie maar een minimum van enthousiasme tijdens zijn sollicitatie vertoont, is reeds vergeten nog voor het gesprek ten einde is. Hoe moet het zeker NIET?
Iedereen denkt ongeveer te weten hoe men zich moet gedragen tijdens een sollicitatiegesprek. Maar is dat wel zo? Dit doe je beter niet!
In sollicitatiegesprekken gebruiken ze stiekeme strategieën om de juiste kandidaat te selecteren. Opgepast als je de naam van je vorige baas moet spellen.