Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 281

Volgende
Volgend artikel:

Etiquette in het sollicitatiegesprek: 10 tips

Wat deze 4 'complimentjes' van recruiters écht betekenen

Een compliment of positieve opmerking van je interviewer kan geruststellend en aanmoedigend zijn. Toch kunnen ze soms net zo goed een waarschuwing zijn. Daarom geven we enkele voorbeelden die voor interpretatie vatbaar zijn.
#

Tijdens een sollicitatiegesprek ben je jezelf best bewust van je eigen lichaamstaal en uitspraken, maar hou je ook de expressie en zorgvuldig gekozen opmerkingen van je interviewer in de gaten. Een positieve opmerking kan uiteraard een aanmoediging zijn, maar soms zijn ze verhulde kritiek. Enkele voorbeelden:

1. “Wauw, je bent erg enthousiast!”

Eerlijk? “Je maakt me ongemakkelijk...” 

Je wil natuurlijk je beste beentje voorzetten en je meest positieve, enthousiaste zelf laten zien. Goed, iemand met een opgewekte attitude zal sneller aangenomen worden. Maar pas op dat je niet overdrijft, want zo duw je een potentiële werkgever misschien van je weg.

Wees enthousiast, maar voel de situatie aan. Je toekomstige werkgever moet je ook met een ernstige kant kunnen voorstellen en weten dat je iemand bent op wie hij of zij kan vertrouwen.

2. “Jij bent niet de typische kandidaat voor deze functie.”

Eerlijk? “Ik ben niet zeker of je wel geschikt bent voor deze job.” 

Het kan een voordeel zijn om het buitenbeentje te zijn. Het toont dat je interesse en passie hebt, omdat je toch vastberaden voor deze job solliciteert, en je valt op tussen de rest. Dat je een atypische kandidaat bent, kan jou het gevoel geven dat je er niet bij hoort, maar je kan evengoed de papegaai tussen de bende duiven zijn, en eruit springen.

Toch kunnen rekruteerders vooringenomen zijn. Ze zijn namelijk vaak op zoek naar een vooropgesteld profiel met een bepaalde opleiding, diploma, ervaring … Val je daar buiten dan moet je al sterke argumenten verzamelen en de persoon tegenover je overtuigen waarom je wél de juiste persoon voor deze positie bent.

Maakt een recruiter dus een opmerking over het feit dat je geen typische kandidaat bent, zet dan alles op alles om aan te tonen dat dat juist een voordeel is.

3. “Je bent wel erg volhardend...”

Eerlijk? “Geef me wat ruimte.” 

Je sollicitatie opvolgen is belangrijk. Een bedankje sturen na je interview, kan een handige en beleefde manier zijn om je interviewer weer aan jullie gesprek te herinneren. Poef, je bent weer top-of-mind. Heb je een week na je gesprek nog steeds niets gehoord, dan kan je even polsen of er al een beslissing is genomen of hoe de recruiter denkt dat je ervoor staat.

Opvolgen mag en is aangeraden, maar wees voorzichtig dat je niet in overdrive gaat. Ga niet stalken of zeuren. Stuur niet elke dag een e-mail, en zeker niet meerdere keren per dag, behalve als de persoon in kwestie dit specifiek heeft gevraagd. Er is een verschil tussen ‘opvolgen’ en ‘opjagen’. Je denkt misschien dat dit gewoon enthousiast overkomt en een teken is dat je de job echt wil, maar dit komt eigenlijk onzeker en vaak zelfs wanhopig over.

Laat ongeveer een week tussen je e-mails. En als de interviewer zegt dat hij of zij jou wel zal contacteren, vertrouw hier dan op. Hou in tussentijd je ogen open voor andere opportuniteiten. Door je te fixeren op die ene kans, laat je er misschien andere wegglippen.

4. “Jij bent echt een ongelooflijk goede ambassadeur voor je bedrijf.”

Eerlijk? “Ben je eigenlijk echt wel klaar om van bedrijf te veranderen?” 

Dit kan natuurlijk een echt compliment zijn, iemand die zijn bedrijf goed representeert zal dat voor de nieuwe werkgever waarschijnlijk net zo goed doen. Het is daarom belangrijk om altijd positief over je vorige (of huidige) werkgever te praten. Roddelen of negatief commentaar kan je toekomstige werkgever doen aannemen dat je later ook zo over hem zal praten.

Toch kan je hier overenthousiast in zijn. Als je alleen maar over je vorige (of huidige) bedrijf kan praten en de rest van het gesprek hier wat bij verbleekt, dan kan de recruiter denken dat je nog niet klaar bent om je bedrijf los te laten. Wil je wel echt weg? Waarom wil je vertrekken? Ga je bij de eerste mogelijkheid die je krijgt om terug naar je oude werkgever te gaan, vertrekken?

Probeer alleen relevante zaken die te maken hebben met je vorige of huidige werkgever te bespreken en koppel zo vaak mogelijk terug naar de job waar je voor solliciteert. Laat vooral merken dat je enthousiast bent over je potentiële toekomstige werkgever en dat je voor hem een even goede ambassadeur zult zijn.

Laat je vooral niet afschrikken. Een complimentje is vaak gewoon een compliment. Maar luister goed naar wat de recruiter zegt en evalueer zijn of haar reacties. Ze doen dat immers ook bij jou.

(sjv) - Bron: Forbes 

11 mei 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook