Hoe jobadvertenties lezen?
Vorige

1 van 23

Volgende
Volgend artikel:

Wat betekenen deze termen in een vacature?

Wat betekenen deze termen in een vacature?

Vacaturetekst
Wie door vacatures en jobadvertenties scrollt, komt vaak dezelfde termen tegen. Op het eerste gezicht lijken ze perfect bij jouw profiel te passen… maar is dat ook zo? Dit zijn 15 vaak voorkomende termen en hun échte betekenis.

1. Flexibel

Term nummer één die zowat in elke vacature voorkomt. Volgens de Dikke van Daele betekent flexibel “soepel, buigzaam, plooibaar en meegaand” en dat is exact wat recruiters ook van hun kandidaten verwachten. Verwacht je dus aan een carrière waarbij de jobinhoud nogal wat kan variëren, evenals je werkuren. Ben je eerder op zoek naar een vast omschreven takenpakket binnen vast afgesproken werkuren, dan laat je deze vacature best links liggen.

2. Dynamisch

De dynamiek op de werkvloer ligt hierbij redelijk hoog, wat kan wijzen op het feit dat je collega’s vooral bestaan uit enthousiaste, jongere werknemers. Voor wie kickt op een dynamische en energieke groepsdynamiek, kan dit de ideale vacature zijn. Wie als ervaren senior liever in een iets rustigere werkomgeving werkt of niet goed om kan met “dynamische drukte”, raden we aan om verder te scrollen in het vacatureaanbod.

3. Hands-on-mentaliteit

Wie bij deze term meteen denkt aan handenarbeid, heeft het mis. Dit betekent vooral dat je initiatief neemt en je handen uit de mouwen steekt. Met andere woorden: niet eindeloos over iets praten en discussiëren, maar het vooral dóen.

4. Gedreven

Door op een bepaalde vacaturetekst te reageren, toon je sowieso al dat je echt wel gedreven bent om de job binnen te halen. Toch bedoelt de werkgever met deze term nog iets anders: hun ideale kandidaat blijft volhouden totdat het gewenste eindresultaat wordt bereikt. Ook wanneer je eventuele tegenslagen ervaart of wanneer het om een complex project of dossier gaat. Met andere woorden: je bent geen opgever maar een volhouder.

Jobat app: de nieuwste jobs steeds binnen handbereik

5. Uitdagende job

Wie wil er nu geen uitdagende job, waarbij er elke dag weer een boeiende opdracht op je bureau ligt te wachten? Vergis je niet: in de meeste gevallen betekent deze term dat de jobfunctie behoorlijk complex is en dat er van de kandidaat heel veel verwacht wordt. Dus ook behoorlijk wat verantwoordelijkheid, stress en krappe deadlines die gehaald moeten worden. Voor de één een… uitdaging, voor de ander eerder een afknapper.

6. Teamplayer

Samen bereik je meer dan alleen. Als werknemer zul je hoogstwaarschijnlijk deel uitmaken van een team met geroteerde collega’s die het klappen van de zweep al wat langer kennen. Succes - ook wanneer die volledig op jouw rekening komt te staan - deel je dus met al je collega’s. Kort samengevat: je werkt samen en je viert samen de successen (je professionele ego laat je dus even thuis).

Ontdek: Deze 3 zaken bepalen de kracht van je team

7. Stressbestendig

Bij elke job hoort af en toe wel wat stress, toch kan het geen kwaad om op het eventuele sollicitatiegesprek even te polsen wat die stressbestendigheid echt inhoudt… Misschien is de vorige collega wel door de hoge werkdruk met een burn-out of zenuwinzinking vertrokken?

Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!

8. Doorgroeimogelijkheden

Hierbij is de werkgever op zoek naar een kandidaat die ambitieus is, zich voor langere tijd wil engageren voor het bedrijf en mettertijd wil doorgroeien naar een hogere functie. Ben je eerder op zoek naar een “gewone” job of ben je wel fan van het concept quiet quitting, dan is deze vacature misschien niet echt iets voor jou.

9. Prestatiegericht

Geen eeuwig getreuzel of half werk bij deze jobfunctie: de ideale kandidaat voor deze vacature weet van aanpakken en behaalt resultaten, ook wanneer het succes niet vanzelf komt.

10. Communicatief sterk

Jouw communicatieve vaardigheden zijn dan misschien wel top, maar kun je een boodschap - hoe moeilijk ook - duidelijk, goed onderbouwd en op een professionele manier weergeven?

Lees ook: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?

11. Zelfstandig werken

Autonoom werken kan voor bepaalde mensen een zegen zijn waardoor ze bijzonder efficiënt kunnen werken. Toch houdt dat ook in dat je anderen (lees: collega’s) niet voortdurend moet storen of lastigvallen met vermijdbare vragen. Je trekt dus m.a.w. goed je eigen plan.

12. Toffe collega’s

Deze is een moeilijke… Vraag aan eender welke collega of hij of zij zichzelf “tof” vindt en de kans is groot dat het antwoord positief is. Wat voor de een “tof” is, is het voor de ander niet. Wanneer je dit leest in de jobomschrijving kun je vanzelf een lichte druk voelen om je aan de “toffe” groepssfeer aan te passen of om spontaan mee te lachen met de flauwe moppen van je nieuwe collega’s. Ook aan de vrijdagse afterwork drinks in de hippe kroeg of bar zul je niet zomaar kunnen ontsnappen.

Zin om van je collega’s échte vrienden te maken? Dan is dit echt wel een buitenkans. Ben je eerder een introvert of doe je liever je eigen ding, dan is deze vacature misschien niet op jouw lijf geschreven.

Hou je collega’s te vriend: 5 tips!

13. Veelzijdige baan

Deze term klinkt bijna even spannend als een “uitdagende job”. Positieve interpretatie: het kan betekenen dat je heel wat verschillende bordjes in de lucht zult mogen houden en met veel verschillende mensen zult samenwerken. Een boeiende werkomgeving dus! Negatieve interpretatie: de taken zijn niet echt afgebakend en je zult dus alle klusjes moeten uitvoeren, ook als dat niet in je jobomschrijving staat of wanneer je er weinig zin in hebt.

14. Marktconform loon

Deze vermelding is op zich wel correct: je zult verdienen wat jouw profiel in combinatie met de jobinhoud gemiddeld verdient. Erover onderhandelen wordt hierbij wel licht afgeraden, aangezien het loon al op voorhand vaststaat. Is er geen match met jouw loonsverwachting, dan kun je in het beste geval nog altijd onderhandelen over eventuele extralegale voordelen.

Gelukkig met wat je verdient?

15. Agile

De term "agile" komt steeds vaker voor in een jobomschrijving, daarom verdient hij dan ook de nodige verduidelijking. Agile is geen specifieke vaardigheid maar eerder een manier van werken. Agile werken betekent dat het uitwerken van een project in kleine stapjes wordt uitgevoerd, telkens met een bepaalde deadline die stipt gehaald moet worden. Bekijk het vooral als een mindset die een groot project overzichtelijk houdt, al dan niet met digitale tools en platformen.

E-GIDS: Hoe screen je het best een vacature?

(fd)

8 november 2023
Anderen bekeken ook