Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 269

Volgende
Volgend artikel:

Een goed salaris van bij de start? Dan moet je in deze sectoren zijn

Wat bepaalt jouw verdiende loon?

Wat bepaalt jouw verdiende loon
Het gemiddeld maandelijkse brutoloon in België bedraagt 4.243 euro. Dat blijkt uit de laatste editie van het Salariskompas van Jobat, die is gebaseerd op een rondvraag bij 92.000 werkende Belgen. Al zijn er diverse elementen die je loonpakket bepalen. Tot zelfs een tiental.

Deze 10 elementen bepalen je verdiende loon...

1. Functie & sector

Zoals elk jaar blijkt uit het Salariskompas van Jobat dat managementprofielen (gemiddeld 6.140 euro bruto per maand) het meest verdienen, al was dit functieprofiel wel een van de weinige die qua loon eerder wat ter plaatste trappelde.

Ook goede verdieners zijn juristen (die komen opzetten en intussen 4.745 euro bruto mogen verwachten) en ingenieurs (4.664 euro gemiddeld). Creatieve beroepen verdienen gemiddeld dan weer het minst (3.273 euro).

Er zijn ook grote verschillen in sectoren. Chemie & farma en energie & milieu blijven de best betalende sectoren, gevolgd door bank en verzekeringen op plaats drie. De horecasector bengelt onderaan als het gaat om de sector met de (gemiddeld) laagste brutolonen.

2. Opleiding & anciënniteit

Een diploma maakt een verschil. Met een masteropleiding verdien je 5.071 euro bruto gemiddeld per maand. Als professionele bachelor is dat gemiddeld 4.012 euro, en als werknemer zonder hoger onderwijs is dat 3.546 euro gemiddeld.

Ook anciënniteit heeft een grote impact op je loon. Het gemiddelde startloon (= geen of minder dan 1 jaar ervaring) bedraagt 2.819 euro bruto per maand. Na 30 jaar ervaring is dat 5.379 euro bruto gemiddeld, goed voor een toename van zowat 90%. Tussen 3 en 5 jaar ervaring stijgt het loon in verhouding het meest.

Lees: Hoeveel levert een extra diploma op?

3. Statuut & geslacht

Het gemiddelde brutoloon verschilt ook erg van statuut. Zo ligt het bij arbeiders gemiddeld een stuk lager dan bij bedienden en contractuele ambtenaren.

Check: Arbeider/bediende, wat zijn de grote verschillen?

Tussen mannen en vrouwen is er de zogenaamde loonkloof: 624 euro om precies te zijn. Want verdient een vrouw gemiddeld 3.822 euro, dan is dat bij een man 4.446 euro. Al komt dat verschil met name doordat mannen vaak beter zijn vertegenwoordigd in functies die in verhouding hogere lonen uitkeren, denk aan directieleden of ingenieurs. Opvallend is dat de loonverschillen groter worden naargelang de loopbaan vordert.

Gelukkig met wat je verdient?

4. Grootte werkgever & locatie

Over heel het land bekeken, weegt het loonzakje in Brussel nog steeds het meest. In de hoofdstad verdien je gemiddeld ruim een vijfde meer dan in Vlaanderen. Dat heeft natuurlijk onder meer te maken met het feit dat in Brussel heel wat (hoofdkantoren van) grote bedrijven gevestigd zijn.

Ontdek: In welke provincie verdien je het meest?

Wat ook een element van verschil is voor je loonpakket: hoe groter de werkgever (en daarmee vaak ook: hoe gespecialiseerder de jobs), gemiddeld hoe hoger het loon.

5. Economie & X-factor

Natuurlijk spelen marktprincipes zoals vraag en aanbod evenzeer een rol. Sommige jobs, denk aan hardnekkige knelpuntberoepen, liggen goed in de markt. En bedrijven zijn vaak bereid om meer op tafel te leggen voor moeilijk te vinden profielen. In dat opzicht zijn voor jonge mensen sommige studies en opleidingen een stuk interessanter dan andere.

FOMO! Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!

Een laatste factor die bepalend kan zijn voor je (bruto)loon omschrijven we als de X-factor. Want ook al zijn alle bovenstaande elementen gelijk, er zijn altijd knapperds die meer (kunnen) verdienen. Van een verkoper die meer getekende bestelbonnen scoort tot een profvoetballer die meer goals of assists kan afleveren. Het betaalt zich allemaal terug in het loonzakje.

(William Visterin)

31 mei 2024
Anderen bekeken ook