Solliciteren met je smartphone: 3 trends
Zeg niet sollicitatiebrief, maar smartphone. Werk zoeken en vinden gebeurt steeds mobieler. Of via apps zoals WhatsApp. We zetten 3 trends op een rij.
Misschien is het nuttig om eens te kijken wat er in China aan het gebeuren is. Om te beginnen heeft lang niet iedere Chinees een e-mailadres. Voor zakelijke en privéberichten gebruiken de Chinezen WeChat. Deze Aziatische vorm van WhatsApp heeft sinds 2018 meer dan een miljard gebruikers. Je kunt ermee betalen, netwerken, een tafel reserveren, afspraken met dokters inplannen en sinds kort is het ook je virtuele identiteitskaart. Maar het is ook een stoorzender van formaat.
Zonder WeChat kan je in China simpelweg geen zakendoen. Het gevolg is dat zowel je klanten als je vrienden via dezelfde app berichten gaan sturen. Expats klagen steen en been over de honderden berichten die ze zeven dagen per week ontvangen. De onmisbare communicatietool is nu voor sommigen uitgegroeid tot een heuse nachtmerrie.
Op basis van een onderzoek van de Nederlandse Telecomprovider Tele2 bij ruim 1.500 werkgevers en werknemers tussen de 18 en 65 jaar ergert de Nederlandse kenniswerker zich bij momenten blauw aan WhatsApp op de werkvloer. In België is dat waarschijnlijk niet anders.
We leven in een wereld waarin apps ons het zo aangenaam mogelijk proberen te maken. Enerzijds bespaart ons dat tijd en energie, anderzijds kan onze smartphone aanvoelen als een virtuele leiband. Je woonkamer, je toilet, je auto en het restaurant om de hoek worden je kantoor.
Deze constante confrontatie met je job kan verstikkend werken. Vandaar is het nuttig goed na te denken of een tool zoals WhatsApp echt een toegevoegde waarde is voor jouw werk en organisatie.
(Tim Christiaens)
Tim Christiaens is de oprichter van Time Management Company dat organisaties in binnen- en buitenland inspireert om productiever te werken. Hij is een veelgevraagd expert in de media. In 2019 kwam zijn tweede boek ‘Dive at Work’ uit bij LannooCampus.
Lezers van Jobat ontvangen een korting van 10% voor de open opleiding van Time Management Company.
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Zeg niet sollicitatiebrief, maar smartphone. Werk zoeken en vinden gebeurt steeds mobieler. Of via apps zoals WhatsApp. We zetten 3 trends op een rij.
De Chinezen gebruiken e-mail enkel nog voor het doorsturen van officiële documenten. Alle dagdagelijkse zakelijke communicatie verloopt via WeChat.
Elektronisch communiceren blijkt slecht voor onze gewrichten. De WhatsApp-vinger is daarbij het modernste kwaaltje. 'De wat?' zegt u ...
60% van de Belgen wordt tijdens de werkuren vaak tot altijd door zijn gsm afgeleid en nog het vaakst van al door notificaties van sms’en of WhatsApp.
Plaats- en tijdonafhankelijk werken is vandaag al ingeburgerd. Dit betekent ook dat de technologie dit optimaal moet ondersteunen. De vraag is natuurlijk: hoe? En wat is belangrijk?
Voor het eerst in de geschiedenis zijn er vier verschillende generaties op de werkvloer...
We voelen allemaal de druk om sneller te werken. We krijgen meer werk dat in kortere tijd moet afgewerkt worden. Hoe kan je voldoen aan al deze eisen?
Lotte werkt als leerkracht in Anderlecht. Voor dat werk krijgt ze ook veel terug.
We vroegen aan Renilde (42) uit Antwerpen hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...