Heeft je baas iets te zeggen op hoe jij eruitziet?
Ben jij al eens aangesproken over je uiterlijk op het werk? Regels opleggen is toegelaten. Maar hoe ver mag een werkgever gaan?
De eerste stap ligt bij jezelf. Denk rustig na over je baas, maar ook over je eigen functioneren. Is het echt waar dat je baas minder capabel is, of focus je nu heel sterk op de details? Zijn jullie misschien gewoon goed in verschillende dingen? Je baas zal immers toch ook positieve eigenschappen hebben, net zoals jij je eigen zwakke punten hebt. En als het puur op intelligentie aankomt, maakt dat hem of haar dan een slechtere leidinggevende? Tijd om te reflecteren.
Intelligent, planmatig of creatief: wat ben je het best?
Constateer je toch echt bepaalde gebreken bij je baas? Kies er dan voor om je er een tijdje voor af te sluiten. Focus vooral op je eigen prestaties. Doe je werk zo goed mogelijk en laat zien dat je van waarde bent voor het bedrijf. Hierdoor kun je je frustraties grotendeels loslaten en ontdek je ook op welke vlakken je zelf nog kunt groeien.
Extra: Zo herken je een goede baas
Misschien kun je de verschillen tussen jou en je baas wel ten goede keren? Belangrijk is vooral dat je accepteert dat hij of zij anders is, maar daarom niet minder. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat jullie niet alleen samen door één deur kunnen, maar zelfs jullie voordeel doen met de onderlinge verschillen? Zie het als een kans om de persoonlijkheid en bijdragen van je baas te waarderen, ook al is hij of zij zo anders dan jij.
TEST: Hoe emotioneel intelligent ben jij?
Zet je beste beentje voor en help je baas om goede resultaten te behalen. Teamwork makes the dream work! Uiteindelijk is je baas ook maar een soort van collega die toevallig boven je staat, en collega’s hebben nu eenmaal tekortkomingen.
Laat op een subtiele manier blijken dat je graag wilt helpen bij bepaalde taken of openstaat om over jullie werkzaamheden te brainstormen. Samen sta je sterker. Staat je baas niet open voor zo’n vorm van samenwerking? Bouw dan aan een goede relatie met je andere collega’s. Uiteindelijk zal jullie positieve cultuur ook bij het management opvallen.
Lees ook: Deze 3 zaken bepalen de kracht van je team
Voel je echt dat je tegen een muur oploopt? Is er sprake van een impasse tussen jullie of zelfs een toxische managementstijl van je baas uit? Maak dan de keuze om binnen het bedrijf – of erbuiten – naar een andere functie te zoeken. Of zoek naar een andere oplossing, die wellicht meer ademruimte geeft tussen jullie beiden. Wat meer tijd voor jezelf zal wonderen doen.
Ontdek: Hoe ga je om met een toxische manager?
(ZINNIG) - Bronnen: A-Lissome / LinkedIn / Fast Company
1 maart 2024Ben jij al eens aangesproken over je uiterlijk op het werk? Regels opleggen is toegelaten. Maar hoe ver mag een werkgever gaan?
De zogenaamde millennial managers komen opzetten. Zij staan vaak voor de uitdaging om teamleden ouder dan henzelf aan te sturen.
Van alle 'rage applyers' geeft bijna de helft (47%) aan dat een toxische werkcultuur hun voornaamste beweegreden is. Hoe ga je daarmee om?
Wanneer iemand een organisatie verlaat of wordt ontslagen, wat te doen met e-mail die (nog) op zijn of haar professionele e-mailadres terechtkomt?
Ook jongeren kunnen tegenwoordig een goede leider zijn. Meer nog: uit onderzoek blijkt dat de ideale leidinggevende jonger is dan 35 jaar…
Ruim 1 op de 4 werknemers geeft aan zich niet altijd veilig te voelen bij hun leidinggevende. Hoe ziet de ideale baas eruit?
Je overste, manager, hoofd of chef: uiteindelijk willen (of moeten) ze allemaal een betere leider zijn.
België werkt als eerste land in Europa aan een wet ter preventie van rugklachten bij werknemers.
Een leidinggevende met wie het niet klikt, blijkt vaak een afknapper. Al is het makkelijker gezegd dan gedaan want bij leidinggeven komt wel wat kijken.