Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 270

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Wat als je zelf een deel van je loon mag invullen?

Foto bij William Iven via Unsplash
Stel... Je mag zelf een deel van je loon samenstellen, wat kies je? De keuze staat je vrij. Meer vakantie, een auto, multimedia, een sportabonnement of nog iets anders?

Steeds meer werkgevers geven hun werknemers de keuze om zelf een deel van hun loon samen te stellen. Deze flexibele verloning wordt ook wel cafetariaplan genoemd, omdat je net zoals in een cafetaria met zelfbediening samenstelt wat jij graag wilt.

Niet elke werknemer wil hetzelfde. Een ervaren medewerker wil misschien wel iets anders dan een net afgestudeerde starter. Een flexibel verloningsplan zorgt ervoor dat werkgevers het loonpakket van hun werknemers individueel kunnen optimaliseren. Deze vorm van vrijheid werkt motiverend, niet verwonderlijk dus dat de populariteit van dit systeem stijgt.

Budget van 5.915 euro

In 2018 werd er een opmerkelijke stijging vastgesteld tegenover het jaar voordien. Het aantal werknemers die een zeg mogen doen in de samenstelling van hun salaris is met de helft toegenomen. Een onderzoek van SD Worx toont aan dat het inmiddels over 19.075 werknemers gaat die zelf hun loonpakket mogen samenstellen. De werknemers beschikten gemiddeld over een budget van 5.915 euro in 2018. Dit bedrag verdeel je dan over verschillende extra voordelen.

Vakantie op 1

Het meest gekozen voordeel in België is vakantie. 59% van alle werknemers kiest voor extra verlof. Dit toont nog maar eens aan hoe belangrijk de gemiddelde Belg het vindt om genoeg vrije tijd te hebben…

Wat ook belangrijk is, is dat je werkgever jou goed inlicht over de fiscale behandeling van de keuze die je maakt. “Vergeet niet dat op het grootste deel van het loon en heel wat voordelen in cafetariaplannen wel degelijk sociale zekerheidsbijdragen afgedragen worden. Het populairste voordeel van 2018, de verlofdagen, is daar een mooi voorbeeld van”, vertelt Lieve Michiels van SD Worx.

Pensioensparen en een auto

Op de tweede en de derde plaats staan het pensioensparen en een auto. “De keuze voor het aanvullend pensioensparen is een duidelijke keuze voor extra sociale bescherming. Toekomstgericht is dit natuurlijk een goede optie, je investeert immers in je eigen pensioen”, aldus Lieve Michiels van SD Worx.

Koning auto staat ook nog steeds in de top 3. 29% van de bevraagden kiest voor een wagen in hun loonpakket. Daar vallen ook alle werknemers onder die een auto nodig hebben voor hun job, zoals vertegenwoordigers. Uit het onderzoek blijkt ook dat kleinere wagens of milieuvriendelijke wagens steeds populairder worden.

Naast een auto, kiezen veel mensen voor een tankkaart of een budget dat naar het openbaar vervoer gaat.

“De fiets valt net uit de top 10 qua populaire keuze”, vertelt Lieve Michiels. “Een auto of een fiets kan duurder zijn dan een ander voordeel, maar de grootste waarde ligt in het feit dat je als werknemer je eigen keuze maakt en je zo aan het stuur zit van je eigen mobiliteitsverhaal.”

De top 10

“Werknemers kiezen vaak voor een gezonde mix van financiële voordelen en zekerheid in de vorm van ondersteuning voor het gezin. Op vier en vijf staan bijvoorbeeld de ‘aanvullende kinderbijslag’ en ‘warranten/aandelenopties’. We zien dit ook bevestigd in de populaire keuze van een hospitalisatieverzekering voor gezinsleden (op zeven), waar de werkgever ook kan tussenkomen in de eigen bijdrage, of de aanvullende gezondheidsverzekering op tien. Op zes staan multimedia devices zoals smartphones, tablets of pc’s.”

De 10 meest gekozen voordelen op een rij:

  Voordeel Aandeel (% werknemers)
1. Verlof 59%
2. Pensioensparen 38%
3. Auto 29%
4. Kinderbijslag 26%
5. Warranten 19%
6. Devices/multimedia 14%
7. Hospi familieleden 11%
8. Tankbudget/-kaart 10%
9. Openbaar vervoer (inclusief trein) 9%
10. Aanvullende gezondheidsverzekeringen 8%

Bij de minst gekozen voordelen vinden we anno 2018: het autodelen, het fitness- of sportclubabonnement, opleidingen, deelfietsen en de persoonlijke bijdragen voor de eigen wagen.

(mr) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook