Aankomen op je werk doe je zo
Je aankomst zet de toon voor de rest van de werkdag. Reden genoeg om op een goede manier de kantoordeuren open te zwaaien.
Wanneer je werkgever beslist om zijn bedrijf te verhuizen en daardoor jouw plaats van tewerkstelling wijzigt, kan je je als werknemer niet tegen deze wijziging verzetten. Je hebt echter wel het recht om te weigeren op de nieuwe arbeidsplaats te gaan werken, daar je geen inspraak hebt gehad bij deze arbeidsplaatswijziging.
Je kan dit wettig weigeren indien deze wijziging van arbeidsplaats gekwalificeerd kan worden als een wijziging van een essentieel bestanddeel of een drastische wijziging van een niet-essentieel bestanddeel van je arbeidsovereenkomst. Je werkgever heeft immers niet het recht om deze wijzigingen eenzijdig door te voeren. Meestal wordt de plaats van tewerkstelling echter als een niet-essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst beschouwd, wat inhoudt dat de werkgever dit eenzijdig kan wijzigen.
Dit wijzigingsrecht van je werkgever houdt echter niet in dat hij de oorspronkelijke arbeidsplaats naar eender waar kan verplaatsen. Niet-essentiële elementen van de arbeidsovereenkomst kunnen immers slechts in lichte mate gewijzigd worden. Dit houdt in dat een verplaatsing van de zetel van de onderneming naar een gebouw enkele honderden meters verder op hetzelfde bedrijventerrein niet als een probleem beschouwd zal worden, maar dat een verhuis naar de andere kant van het land niet aanvaard zal worden.
Er bestaat evenwel geen pasklaar antwoord op de vraag welke afstand aanvaardbaar is en welke niet. In geval van conflict tussen jou en je werkgever zal de rechter beslissen en deze zal niet enkel rekening houden met de afstand in kilometer, maar ook met de bereikbaarheid van de nieuwe arbeidsplaats, met het feit of je over een bedrijfswagen beschikt of dat de werkgever collectief vervoer regelt, met de uren waarop je tewerkgesteld bent en dergelijke meer. Dit alles moet dus in aanmerking genomen worden om te kunnen besluiten of de verandering van arbeidsplaats aanvaardbaar is of niet.
Is de verandering niet aanvaardbaar en verhuist je werkgever toch, dan kan je de impliciete verbreking van de arbeidsovereenkomst door de werkgever inroepen en de betaling van een verbrekingsvergoeding vragen. Indien de wijziging van de arbeidsplaats wel aanvaardbaar is en je weigert toch om op de nieuwe arbeidsplaats te gaan werken, dan zal je zelf ontslag moeten nemen.
18 juli 2016Je aankomst zet de toon voor de rest van de werkdag. Reden genoeg om op een goede manier de kantoordeuren open te zwaaien.
Enkele ondernemers hebben een wel zeer macabere methode om hun werknemers te motiveren. Werknemers met een dipje sturen ze de doodskist in.
Ontdek hoe je een inclusieve werkplek creëert waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht hun seksuele oriëntatie. Wij geven je de essentials mee.
Eén op de drie werknemers heeft last van werkdruk... Aan welke lichamelijke signalen herken je een te hoge werkdruk?
Matthias en Dominic werken als chauffeur-lader bij EcoWerf: “Een toffe job, goed loon én 35 dagen vakantie”.
Onderhandelen over je loon is niet altijd makkelijk en soms verloopt het gesprek zelfs stroef... Deze tips helpen je bij het onderhandelen.
6000 liter saus per uur. Da’s de indrukwekkende productiecapaciteit van de nieuwste sauzeninstallatie bij Greenyard Prepared in Bree. Een multidisciplinair team zorgde ervoor dat de installatie op maat van Greenyard Prepared werd ontwikkeld en geïntegreerd op de productiesite.
We vroegen aan Alice (42) uit Zwevezele hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt…
Een hogere functietitel krijgen, zónder bijhorende loonsverhoging. Zou je dat aanbod accepteren?