Pleidooi voor gezond egoïsme: 4 tips om minder hard te werken
Denk je aan alles en iedereen, behalve aan jezelf? Je bent niet alleen. Het leven lijkt soms enkel te bestaan uit dingen die móeten ...
Veel hogeropgeleiden beginnen liefst al zo hoog mogelijk op de loopbaanladder. Langzaamaan werken ze zich hoger naar de top. Elke trede betekent iets meer geld. Wie deze weg niet volgt of stil blijft staan, krijgt de stempel ‘niet goed bezig te zijn’ opgedrukt.
Extra: Waarom werken we zo hard?
Voor de duidelijkheid: er is absoluut niets mis met hard willen werken. Maar de huidige cultuur met veel burn-outs is er niet echt een waar iedereen zijn of haar dromen kan verwezenlijken. Dat lijkt voorbehouden aan een kleine elite. Zij kunnen op hun beurt wel weer inspireren met die felbegeerde beelden om de bovenste trede van de ladder te bereiken. Als je ambities hebt, benadruk ze en jaag ze na.
Economen voorspelden in de jaren ’30 dat we door de vooruitgang nu werkweken zouden hebben van 15 uur. We zouden ons bezorgd maken over hoe we onze vrije tijd kunnen doorbrengen … De economen konden niet voorzien dat de rol van onze jobs ook mee is geëvolueerd. Waar het vroeger ging om financiële zekerheid en materiële mogelijkheden creëren, zijn onze jobs vandaag een manier waarop we laten zien wie we zijn.
De Amerikaanse journalist Derek Thompson gaat nog een stapje verder met zijn term ‘workism’. Dat betekent dat je met een enorm belang naar je baan kijkt. Niet alleen noodzakelijk omwille van economische redenen, het bepaalt ook je identiteit en zelfs je levensdoel.
Lees ook: 10 redenen waarom we dagelijks gaan werken
Voel jij dat niet zo aan? Dat is prima! Het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij je beslissingen en achteraf geen spijt hebt van wat je wel of niet gedaan hebt. Vind je je werk niet leuk, dan is het logisch dat je iets anders zoekt. Persoonlijke groei zit bovendien niet alleen in je werk.
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Wellicht mis je die ambitie op werkvlak omdat je op andere gebieden in je leven veel rijkdom ervaart en dingen leert. Dus maak je geen zorgen als je je (nog) niet ambitieus voelt op werkgebied. Je eigen gevoel van tevredenheid en dankbaarheid is uiteindelijk de allergrootste prijs. Neem jezelf daarom altijd als uitgangspunt. Niet de wensen en ambities van anderen. Schaam je niet en wees simpelweg trots op de keuzes die jij maakt.
Ontdek: Welk loopbaanmodel past bij jou?
(gg/em) - Bronnen: Intermediair en Happinez
29 september 2021Denk je aan alles en iedereen, behalve aan jezelf? Je bent niet alleen. Het leven lijkt soms enkel te bestaan uit dingen die móeten ...
Jobinhoud en locatie zijn de belangrijkste criteria wanneer jongeren een job kiezen. Een bedrijfswagen hoeft blijkbaar niet echt.
Met deze tips lok je je ambitieuze kantje uit z’n schuilplaats en ontdek je waar je écht voor wil gaan!
’s Avonds mailtjes beantwoorden of in het weekend een dossier doornemen? Wie lange dagen klopt, werkt zichzelf letterlijk kapot.
Hard werken ligt in onze aard, daarom nemen ook veel mensen hun werk mee naar huis. Hoe komt dit?
Heb je je allereerste job beet? Gelukkig kun je met een aantal tips en trucs een vliegende start maken, zodat je zeker niet onopgemerkt blijft.
Wie de waarschuwingssignalen voor een burn-out tijdig herkent en de juiste actie onderneemt, kan een lange mentale lijdensweg voorkomen.
Hoe geraak je van die junior in je functietitel af? Dat is vooral een kwestie van tijd. Al kan je die groei wél flink versnellen.
Applicaties maken je (werk)leven een stuk makkelijker. We lijsten enkele beproefde apps en tools op.