Wat als je verliefd wordt op een collega?
De kans is groot dat ook op jouw werk collega’s een relatie met elkaar hebben. Of misschien heeft Cupido bij jou persoonlijk zelf raak geschoten tijdens de kantooruren. Feit is dat één op drie werknemers volgens recent onderzoek al eens verliefd is geweest op een collega. En meer zelfs: één op tien koppels heeft elkaar leren kennen op de werkvloer!
Logisch als je beseft dat we met gemak meer dan 40 uur per week op ons werk doorbrengen en we sommigen van onze collega’s vaker zien dan onze beste vrienden. Alleen zijn niet alle werkgevers blij met romances op het werk, en dat om verschillende redenen. Maar heeft je baas ook wettelijk het recht je te ontslaan wanneer je een relatie aangaat met een collega?
Eerst het goede nieuws
Volgens recente studies uit de Verenigde Staten is het niet alleen kommer en kwel wanneer Cupido toeslaat op de werkvloer. Zo maak je veel meer kans om je soulmate te leren kennen op een plek waar je dagelijks 8 uur doorbrengt, dan pakweg tijdens een avondje uit in een bar. Je bent er sowieso ook zeker van dat jullie alvast één ding met elkaar gemeen hebben: jullie job.
Bovendien krijg je de tijd om elkaar rustig te leren kennen in een dagdagelijkse situatie. Zelfs voor je werkgever zijn er voordelen verbonden aan relaties op het werk: geen baaldagen meer voor de verliefden! Vaak voelen datende collega’s zich trouwens extra geviseerd, waardoor ze net harder gaan werken.
Maar …
… jammer genoeg heeft bij de meeste romances op het werk één van de collega’s een partner thuis, of betreft het een relatie tussen een leidinggevende en een ondergeschikte. Problemen zoals roddels en jaloezie binnen het team kunnen bijgevolg niet uitblijven. Het gevolg: maar liefst 70% van de ‘werkrelaties’ zijn gedoemd te mislukken. Om een rampscenario met 2 kibbelende exen die het werk niet meer gedaan krijgen te vermijden, proberen sommige werkgevers relaties op de werkvloer te verbieden. Maar hebben ze daartoe wel de middelen? In België is het recht op privacy toch wettelijk geregeld?
“De wet spreekt er zich niet over uit”, aldus Geert Vermeir, juridisch adviseur bij SD Worx. “Als er al regels zijn, dan maken die deel uit van het individuele personeelsbeleid van het bedrijf.” Zijn collega Kristien Manteleers, consultant voor bedrijven die geconfronteerd worden met koppels op de werkvloer, voegt eraan toe dat een beperkt aantal firma’s inderdaad een ‘policy’ hebben. “Vaak houdt die in dat een relatie met een teamlid of een rechtstreeks leidinggevende niet kan”, licht zij toe. “Wanneer dit toch gebeurt, wordt gevraagd dat één van beiden overstapt naar een ander team, maar dan moet de werknemer nog altijd akkoord gaan met een overplaatsing.”
Vraag is natuurlijk wat de gevolgen kunnen zijn, indien deze de voorgestelde oplossing weigert ...
Dus ... Cupido negeren of niet?
De oplossing lijkt simpel: hou de band met je collega’s puur professioneel. Zo loop je niet het risico dat privéconflicten je carrière schade toebrengen. Maar dat is natuurlijk buiten Cupido en zijn onvoorspelbare liefdespijlen gerekend ...
Eén ding is zeker: omdat een relatie een persoonlijke keuze is en die in België een hogere rechtswaarde heeft dan een arbeidscontract, heeft een bedrijf juridisch gezien niet het recht je te ontslaan. Maar hou er wel rekening mee dat een kantoorromance (en een breuk indien het slecht afloopt) een grote impact kan hebben op je professionele leven. Al zal niemand ontkennen dat ‘echte liefde’ dat natuurlijk méér dan waard is!
(jn) - Bron: netto.tijd.be     
26 januari 2011