7 hobby's waarmee je scoort op je CV
Zet je je hobby's op je CV of laat je ze achterwege? De volgende zeven bezigheden staan alvast bijzonder goed op je CV.
Dit is wat je wél en beter niet kan doen...
Het belangrijkste is om realistisch te blijven. Het is logisch dat je niet aan de slag kan als ingenieur, jurist of verpleegkundige als je daar niet de gepaste opleiding voor gevolgd hebt. Dit zijn beroepen die echt specifieke kennis en vaardigheden vereisen. Heb je die niet, dan is solliciteren zonde van de tijd. Niet alleen voor jou maar ook voor de werkgever, dus dat doe je beter niet.
Droom je er tóch van om in een dergelijke ‘specifieke’ functie te werken? Dan zit er niks anders op dan hiervoor de gepaste opleiding af te ronden of te starten.
Lees ook: Hoe screen je het best een vacature?
Gelukkig zijn er ook bepaalde profielen die in meerdere functies heel succesvol kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan allround marketeers, of professionals met een boekhoudkundige achtergrond.
Om kans te maken op de job waarvoor je op het eerste gezicht niet in aanmerking komt - omdat je bijvoorbeeld niet het gevraagde diploma hebt - leg je best even jouw eigen profiel naast het gezochte profiel. Zo ontdek je wat er van je verwacht wordt, en aan welke eisen je wél en niet voldoet.
Maak een lijstje van de zaken waarvan je zeker bent dat ze je capaciteiten te boven gaan. Schrijf er telkens bij wat jij wil of kan ondernemen om die bepaalde vaardigheden toch te verkrijgen. Vervolgens kijk je met welke sterke punten je de eisen waaraan je niet voldoet kan compenseren.
Misschien heb je geen gepast diploma voor een specifieke functie, maar heb jij wél een hoop kennis en ervaring opgebouwd door een vorige job, of door je hobby? Ook dat voeg je best toe aan je lijstje. Zie het als een soort analyse waaruit je kan afleiden of je toch kans maakt op de job... of niet.
Extra: In 4 stappen naar een perfect CV
Eens je die analyse hebt gemaakt en je ervan overtuigd bent dat je tóch wil solliciteren, kan je maar beter je beste beentje voorzetten. Pas dus zeker je CV en je sollicitatiebrief aan naargelang de functie waarvoor je solliciteert. Het is erg belangrijk dat die extra overtuigend zijn, want je hebt immers een nadeel tegenover andere kandidaten die wél de gepaste opleiding hebben afgerond. Lees dus goed welke criteria noodzakelijk zijn en geef het duidelijk aan als je hieraan voldoet.
Go for happy! Upload je cv op Jobat.be
Probeer vervolgens zoveel mogelijk de aandacht naar je sterktes en je vaardigheden te verleggen, en zo weinig mogelijk naar je opleiding. Geef concrete voorbeelden om je sterke punten nog meer kracht bij te zetten. Dat kan bijvoorbeeld een project uit een vorige job zijn waar je erg trots op bent, of misschien kan je je vorige manager als referentie opgeven.
Los van je opleidingsniveau heb je ongetwijfeld heel wat kwaliteiten in huis. Het is aan jou om deze dan ook duidelijk naar voor te brengen.
Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan is dat alvast een goed teken. Het betekent dat de werkgever jou een kans wil geven om ‘jezelf te verdedigen’. Maar ga er niet van uit dat de buit al binnen is, je zal namelijk nog heel wat vragen krijgen over de reden van je sollicitatie én je opleiding.
Anticipeer daarop door je antwoorden grondig voor te bereiden. Als de recruiter je vraagt om uit te leggen waarom je denkt dat je toch kans maakt op de job, leg dan opnieuw uit dat je weet dat je niet de juiste opleiding hebt, maar dat je denkt dat dat exact is wat je motivatie aantoont. Heel vaak kan je net door die motivatie het verschil maken.
Wees tenslotte niet bang om een klein beetje te ‘bluffen’. Dat is vooral het lichtjes uitvergroten of goedpraten van bepaalde zaken, zonder daarin te overdrijven. Je kan bijvoorbeeld bevestigen dat je niet de juiste opleiding gevolgd hebt, maar vertel er dan ineens bij dat je via andere zaken veel bijgeleerd hebt en toon dit ook aan met concrete voorbeelden.
Vergeet weliswaar niet: leugens vertellen tijdens een sollicitatie zijn een absolute no-go. Komen je leugens aan het licht, dan is niet alleen je reputatie om zeep, maar ook je kans om die droomjob in de wacht te slepen.
Op zoek naar jouw droomjob? Ga naar jobat.be en kies voor een job waar je echt gelukkig van wordt!
(ss/kv) - Bron: Walters People
26 september 2022Zet je je hobby's op je CV of laat je ze achterwege? De volgende zeven bezigheden staan alvast bijzonder goed op je CV.
Met een hoog diploma ben je gegarandeerd beter af op de arbeidsmarkt dan met een lager diploma … of toch niet?
Krijg je keuzestress bij het kiezen van je ultieme droomjob? Met de juiste vragen en eerlijke antwoorden kies je gegarandeerd de job die het best bij je past!
Je hebt gesolliciteerd voor die ene job maar ze hebben niet voor jouw kandidatuur gekozen. En dan zijn er twee mogelijke foute reacties.
Op een dag vind je de job van je leven… en dan ben je weg! Maar wat als het nieuwe loon lager ligt dan je huidige loon? Ben je dan nog altijd even enthousiast?
Een job hebben die je graag doet, is goud waard. Velen denken dat hun droomjob niet voor hen is weggelegd. Toch gaat het gemakkelijker dan je denkt.
Competenties omvatten gedrag, kennis en vaardigheden, kortom: je sterke eigenschappen. Werkgevers hechten daar soms meer waarde aan dan aan je opleiding ...
Geeft je job je niet genoeg voldoening of maakt het je ronduit ongelukkig? Een zoektocht naar een nieuwe uitdaging die beter bij je past, dringt zich op...
Je bent de ideale kandidaat en toch is er geen match met een mogelijke werkgever, hoe kan dat nu? Tijd om je soft skills in de kijker te zetten!