Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 376

Volgende
Volgend artikel:

Hoe reageer je best op een "droge promotie"?

Wat als je (nieuwe) collega's meer verdienen? 6 tips

Nieuwe collega's verdienen meer
Jij en je collega doen precies hetzelfde werk, en toch verdien jij op het einde van de maand (een pak) minder. Frustrerend, maar je bent zeker niet alleen. En … je hoeft niet bij de pakken te blijven zitten.

Eerlijk: het zou niet mogen dat de ene een mooier loonstrookje heeft dan de ander. Maar de praktijk is vaak anders. Uit een onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half blijkt dat bijna zeven op de tien Belgische managers nieuwe werknemers méér betaalt dan hun huidig personeel. Meer dan de helft zegt wel dat hij of zij de anciens zal compenseren in een volgende opslagronde, één op drie trekt de lonen zelfs meteen gelijk.

Ben jij een van die pechvogels die niet moet rekenen op een loonsverhoging? Wel … met deze handige tips zit je sterk aan de onderhandelingstafel.

1. Bekijk het hele plaatje

Misschien heeft je collega een prestigieus diploma dat je zelf (nog) niet hebt? Heb je dezelfde verantwoordelijkheden als die collega die meer verdient? Belangrijk om te onthouden is dat een loon niet alleen berekend wordt op basis van leeftijd en ervaring. Bekijk het hele plaatje en misschien moet je dan tot de conclusie komen dat die loonkloof helemaal niet zo vreemd is.

Vergeet ook niet dat je loon uit meer dan alleen geld bestaat. Misschien heb je zelf een chique bedrijfswagen, en moet je collega het stellen met een treinabonnement.

Ontdek: Welke factoren bepalen je loon?

2. Check het Salariskompas

Benieuwd wie van jullie twee nu eigenlijk het eerlijkst verloond wordt? Check het Salariskompas en ontdek of je loon nog wel zo marktconform is. Verdien je te weinig? Bespreek het dan met je baas!

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

3. Blijf nieuwsgierig

Het is geen geheim dat je met een universitair diploma meer verdient dan iemand die zijn of haar school nooit heeft afgemaakt. Maar ook gedurende je loopbaan is het belangrijk om te blijven leren. Perfectioneer je vaardigheden, leer jezelf nieuwe skills, ontdek talenten waarvan je niet wist dat je ze had …

4. Praat met je baas

Als je bedrijf het geld heeft om nieuwe werknemers een hoger loon te geven, dan is het niet onwaarschijnlijk dat ze ook geld hebben voor een loonsverhoging voor jou. Waarom zou je niet gewoon om opslag vragen? Een nee heb je, een ja kun je krijgen. Altijd. Let wel op dat je timing goed zit. Als je baas het ontzettend druk heeft, dan staat zijn of haar hoofd daar wellicht niet naar en draait het misschien wel uit op een sisser.

5. Ga niet ongewapend op gesprek

Niet letterlijk natuurlijk! Als je niet tevreden bent over je loon, moet je wel kunnen vertellen wáárom je meer verdient. Voor je mooie ogen gaan ze het je zeker niet geven. Neem daarom een of meerdere weken de tijd om te kijken wat je precies betekent voor het bedrijf. Misschien haal je wel de meeste klanten binnen, of rijg je de successen aan elkaar? Maak het hard en toon je baas concrete bewijzen.

Doe je meer dan zou moeten voor iemand in je functie? Dan kun je zelfs overwegen om niet alleen om een loonsverhoging te vragen, maar ook om een promotie.

Lees ook: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

6. Netwerken maar!

Vergeet niet dat je niet alleen bent. Je (professionele) netwerk kan veel betekenen voor je carrière. Ze laten je nieuwe leermogelijkheden ontdekken, ze geven je advies en loopbaanbegeleiding en wie weet helpen ze je wel aan een nieuwe baan, met een aantrekkelijker loonstrookje. Mocht je niet honkvast zijn, dan kan vooral dat laatste interessant zijn.

Zo netwerk jij jezelf een nieuwe job: 5 tips

(dt/em)

10 augustus 2022
Anderen bekeken ook