Verlof- en Afwezigheden
Vorige

1 van 294

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

Wat als je moet werken op de dag van de verkiezingen?

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 14 oktober. Dat wil zeggen dat iedereen die meerderjarig is verplicht moet gaan stemmen. Maar wat als je moet gaan werken? Wat als je werkt in de horeca, de gezondheidszorg of een andere sector werkt waar weekendwerk schering en inslag is? Hoe kan je gaan stemmen? Wat als je opgeroepen bent als bijzitter? SD Worx legt uit wat je rechten en plichten zijn.

Om te gaan stemmen

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • 1. Je gaat zelf stemmen

Praat over de situatie met je werkgever. Ofwel neem je een dag vakantie, ofwel vraag je de toestemming om kort afwezig te zijn om te gaan stemmen.

  • 2. Je geeft een volmacht

Als je werkgever met een attest bevestigt dat je aanwezig moet zijn op het werk, kan je een volmacht geven aan een andere kiesgerechtigde. Deze kan dan een stem uitbrengen in jouw plaats. Je kan een volmacht geven aan om het even welke kiesgerechtigde.

  • 3. Je gaat niet stemmen

Het is mogelijk om niet te gaan stemmen én geen volmacht te geven, als je werkgever je een attest geeft waarop staat dat je aanwezig moet zijn op de werkplek.

Wie niet gaat stemmen hoeft overigens niet te vrezen voor vervolging. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) liet dat optekenen. In de praktijk is het zo dat sinds 2003 niemand meer wordt vervolgd omdat hij of zij verzaakt aan de stemplicht.

WAT MET JE LOON?

Als je afwezig bent tijdens de werkuren om te gaan stemmen, kan je daar onmogelijk voor betaald worden. In theorie kan je alleen maar betaald worden als je aan niemand een volmacht kan geven, maar omdat gelijk wie in jouw plaats kan stemmen, komt dit nooit voor.

Als je opgeroepen bent als bijzitter

Als je opgeroepen bent als voorzitter, secretaris of bijzitter van een kies- of telbureau heb je het recht op afwezig te zijn op het werk. Maar ben je betaald?

Bijzitters hebben recht op klein verlet. Bijzitters in een hoofdstembureau of enig stembureau mogen zo lang afwezig zijn als hun taak vereist. Bijzitters in een hoofdbureau voor stemopneming krijgen de nodige tijd, met een maximum van vijf dagen. De voorzitter en de secretaris van de stembureaus en de bureaus voor stemopneming en de bijzitters in de secundaire stembureaus en de secundaire bureaus voor stemopneming kunnen geen aanspraak maken op klein verlet.

Vrijstelling?

Als je een geldige reden hebt, kan je vrijgesteld worden van je burgerplicht. Omdat het begrip 'geldige reden' niet uitgelegd wordt in de wet is het aan de voorzitter van het bureau waar je opgeroepen bent om te bepalen of je reden valabel genoeg is. Werknemers kunnen steeds een attest van hun werkgever voorleggen om te bewijzen dat ze op hun werk aanwezig moeten zijn.

2 augustus 2019
Anderen bekeken ook