Bazen
Vorige

1 van 505

Volgende
Volgend artikel:

Hoe vaak presteer jij overuren?

Wat als je houdt van je job maar je baas haat?

Is je baas een tiran maar doe je je werk écht graag? Dan heb je twee opties: of je neemt ontslag en zoekt een nieuwe job, of je vecht terug. En dat laatste moet je natuurlijk niet letterlijk nemen. Wil je geen ontslag nemen? Met deze tips overwin je je vreselijke baas.

Loopt je baas de hele tijd al roepend en tierend door het kantoor? En kun je helemaal niets goed doen in zijn (of haar) ogen? Dan is het logisch dat je je baas liever niet in je buurt hebt. En je bent niet alleen. Want heel wat mensen nemen ontslag omdat ze hun baas niet kunnen luchten. Wil je niet een van de duizenden zijn die een leuke job opgeeft omwille van de baas? Met deze tips overwin je zijn tirannie.

Het portret van een perfecte baas

Je weet ongetwijfeld welke eigenschappen een baas best niet heeft. Maar heb je geen idee hoe een goede baas zich wel gedraagt? Deze vijf eigenschappen zijn onmisbaar bij een leidinggevende:

  • De perfecte motivator: een goede baas weet hoe hij of zij werknemers kan motiveren om het beste van zichzelf te geven;
  • Een overwinnaar: een goede baas moedigt je aan en geeft het juiste advies om interne en externe uitdagingen met succes te overwinnen;
  • Een verantwoordelijk persoon: een goede baas geeft je meer inzicht in je prestaties en helpt je jezelf te verbeteren;
  • Een echte teamplayer: een goede baas creëert een cultuur waarin elk lid van het team elkaar én het management vertrouwt;
  • Een ‘knopendoorhakker’: een goede baas weet precies hoe hij de juiste beslissingen moet nemen.

De absolute do’s om je vreselijke baas te trotseren

Heeft je baas geen enkele eigenschap die een goede baas zou moeten hebben? Dan zegt dat genoeg. Maar z’n persoonlijkheid veranderen, kun je jammer genoeg niet. Wat je wel kunt doen, is inspelen op z’n kuren. En dat doe je best zo:

  • Regel een vergadering zodat je je probleem recht in de ogen kijkt. Het belangrijkste om een goede werkrelatie op te bouwen, is communicatie. Dus als je baas niet communiceert met zijn werknemers, dan moet je als werknemer het heft in eigen handen nemen.
  • Vertel nooit dat je geïrriteerd bent door zijn gedrag, want dat kan de situatie alleen maar erger maken.
  • Stel je verwachtingen bij. Het is niet alleen belangrijk om te weten wat je wilt bereiken, maar ook wat de baas van zijn persoon verwacht. Vraag duidelijk wat hij van je verwacht. En met een antwoord als: ‘Op tijd komen en je werk doen’ kom je echt geen stap verder.
  • Maak een prioriteitenlijst, die een plan van aanpak vormt voor je werkprestaties.
  • Geef duidelijk je grenzen aan zodat je zeker bent dat je aan de verwachtingen van je baas kunt voldoen én je prioriteiten kunt blijven stellen. Door aan te geven dat je bijvoorbeeld niet langer dan drie uur per dag wilt vergaderen, laat je duidelijk zien dat je ook voldoende tijd aan je andere taken wilt besteden.
  • Neem je verantwoordelijkheid, alleen zo creëer je een gezonde relatie tussen werknemer en management. Plan ook regelmatig een vergadering in met je baas om te kijken hoe alles loopt.
  • Vergeet niet wat je zo leuk vindt aan je job. Maak desnoods een lijstje met alle voordelen en toffe taken. Op een moeilijk moment kan het je de steun bieden die je nodig hebt.
  • Wees geduldig. Na een vreselijke week meteen ontslag nemen, is geen goed idee. Geef het een kans en wacht af. Je baas zal nooit helemaal veranderen, maar als je zelf de controle kunt nemen over de situatie, zal het een stuk draaglijker worden.

(dt/em) - Bron: The Muse 

29 juni 2018