Wat is verlof om dwingende redenen?
Wanneer heb je recht op verlof om dwingende redenen? En is deze wel of niet betaald door de werkgever? Wij leggen je het uit.
Wanneer je werkdag onderbroken of ingekort wordt door bv. een overstroming of een hevige storm heb je recht op een gewaarborgd dagloon. Voorwaarde is wel dat je je werkgever hierover zo vlug mogelijk verwittigt. Doe je dat niet, dan ben je ongewettigd afwezig en heb je bijgevolg geen recht op het gewaarborgd dagloon.
Uitzondering: wanneer je op vraag van de overheid de woning niet mag verlaten door het slechte weer, heb je in principe geen recht op een gewaarborgd dagloon.
Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?
Hierbij kun je een tijdelijke schorsing van de arbeidsovereenkomst door overmacht inroepen. Deze schorsing is onbeperkt in tijd maar geeft je geen recht op een gewaarborgd loon. Toch heb je in bepaalde gevallen en onder bepaalde voorwaarden recht op een uitkering van de RVA.
Extra: Tijdelijke werkloosheid, in vraag en antwoord
In dit geval heb je geen recht op een gewaarborgd loon maar wel op verlof om dwingende redenen met een maximumduur van 10 arbeidsdagen per jaar (om dringende herstellingen te laten uitvoeren). Voor deeltijdse werknemers wordt de maximumduur proportioneel berekend.
Is de periode te kort om alles te regelen of te herstellen? Dan kun je altijd extra vakantiedagen opnemen of verlof zonder wedde aanvragen bij je werkgever.
CHECK: Wat is verlof om dwingende redenen?
Wanneer het bedrijf waar je werkt door het noodweer tijdelijk - volledig of gedeeltelijk - op non-actief staat, kan de werkgever zich beroepen op overmacht. Deze situatie wordt vervolgens geëvalueerd door de RVA en bij een erkenning van de overmacht heb je als werknemer recht op een tijdelijke werkloosheidsuitkering.
Lees ook: Wat houdt afwezigheid door overmacht in?
(fd)
10 augustus 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wanneer heb je recht op verlof om dwingende redenen? En is deze wel of niet betaald door de werkgever? Wij leggen je het uit.
Zin in een lange(re) verlofperiode deze zomer en heb je je verlofdagen al opgebruikt? Dan is onbetaald verlof misschien een optie.
Wanneer kan een werkgever of werknemer afwezigheid door overmacht inroepen? We geven je meer informatie betreft deze term.
Wanneer het sneeuwt is het duidelijk dat in sommige sectoren niet optimaal kan worden gewerkt. Wat zijn de concrete regels voor de bouwsector bij sneeuw?
Wat als je liever niet gaat werken bij de dreiging van een aanslag? Moet je dan verlof nemen? Krijg je je loon uitbetaald?
Kan je door ziekte of door een ongeval niet gaan werken? Dan heb je recht op gewaarborgd loon.
Je werkgever doet beroep op tijdelijke of economische werkloosheid. De vraag is: wat nu? Wat zijn je rechten? En hoeveel uitkering krijg je?
Raar maar waar: sommige werknemers zijn dankzij de tijdelijke werkloosheid door de coronacrisis financieel beter af dan anders...
In heel wat bedrijven hebben coaches tegenwoordig vaste voet aan de grond. Dat daarvoor niet altijd externe partijen nodig zijn, bewijst VDAB.