Mag een jobstudent overuren maken?
Als je jonger bent dan 18 jaar, mag je in principe geen overuren maken. Je mag alleen overuren maken als er een duidelijke reden is, bijvoorbeeld een plotse of onverwachte toename van de hoeveelheid werk.
Een jobstudent kan 600 uren per kalenderjaar aan een voordelig RSZ-tarief werken. Op voorwaarde dat er tussen de werkgever en de student een geldige arbeidsovereenkomst voor studenten werd afgesloten. Die bevat heel wat verplichte vermeldingen om de student te beschermen.
De jobstudent werkt dus onder een arbeidsovereenkomst en valt in principe onder de Arbeidsovereenkomstenwet. Die wet zegt dat een werknemer die ziek is, recht heeft op gewaarborgd loon. Geldt dat ook voor de student?
Lees ook: 4 cruciale vragen over studentenjobs
Als jobstudent word je, voor wat het gewaarborgd loon betreft, gelijkgesteld met een arbeider of bediende.
Als je bijvoorbeeld op een dienst boekhouding werkt, kan de vergelijking gemaakt worden met een bediende. Concreet heb je dan in principe recht op 30 dagen gewaarborgd loon, betaald door je werkgever. Als je thuis moet blijven omdat je arbeidsongeschikt bent, ontvang je dus toch nog loon.
Bij het gewaarborgd loon wordt wel rekening gehouden met je anciënniteit. Als je nog geen maand voor de onderneming werkt, heb je sowieso geen recht op gewaarborgd loon. In dit geval moet je je tot je ziekenfonds wenden om uitkeringen te krijgen voor de dagen van arbeidsongeschiktheid. Een student die enkel vakantiewerk doet, kan hier echter niet op terugvallen aangezien hij of zij nog niet sociaal verzekerd is en nog onder het ziekenfonds van zijn ouders valt.
In de praktijk zullen veel studenten maar aangeworven worden voor een maand of enkele maanden. Zij hebben dan geen recht op gewaarborgd loon bij ziekte of pas na het verstrijken van een maand dienst. In dat laatste geval hebben ze recht op een gewaarborgd loon gedurende een periode van 30 dagen.
Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?
Bij ziekte moet je als jobstudent je werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen van je arbeidsongeschiktheid. Bovendien moet je hem binnen de twee werkdagen een doktersbriefje bezorgen als een collectieve overeenkomst of het arbeidsreglement dit voorschrijft, of indien je werkgever hier uitdrukkelijk om vraagt.
Studentenjob FAQ: Alles wat je moet weten!
(mr) - In samenwerking met Securex en Acerta
1 januari 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als je jonger bent dan 18 jaar, mag je in principe geen overuren maken. Je mag alleen overuren maken als er een duidelijke reden is, bijvoorbeeld een plotse of onverwachte toename van de hoeveelheid werk.
We vroegen Cédric Boetens (19) uit Deinze wat hij doet en hoeveel hij verdient…
Jongeren die werkervaring hebben door een studentenjob, stage of duaal leren, vinden sneller een ‘echte’ job na het verlaten van de school. Hoe komt dat?
Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Bij het opstellen van je CV is het niet altijd makkelijk om je tijdens studentenjobs opgedane ervaringen op een nuttige manier te vermelden.
11,62 euro bruto per uur is het gemiddelde loon in een studentenjob.
Als jobstudent werken... kan dat zomaar? Zijn er voorwaarden? En hoeveel word je betaald? Op al deze (en op nog veel meer) vragen, geven we een antwoord!
Kan je tijdens je studentenjob wel verlof nemen of verantwoord afwezig zijn? We vroegen het aan advocaat Stijn Demeestere bij Lydian …
Nu de zomer aangebroken is, gaat weer een legertje studenten op zoek naar een vakantiejob. Omgekeerd kijken ook heel wat bedrijven in deze periode uit naar extra krachten. Wat hebben ze mekaar te bieden?