Wat is outplacement?
Outplacement is een begeleiding die bij je ontslag aangeboden wordt door een gespecialiseerde dienstverlener. Vroeger was dit op kosten van je werkgever ...
De bedoeling van outplacement is om ontslagen werknemers via een doorgedreven begeleiding zo snel mogelijk opnieuw aan een job te helpen. Sinds 2002 hebben ontslagen werknemers van minstens 45 jaar recht op een outplacementprogramma, mits enkele voorwaarden. Het is aan de werkgever om het initiatief te nemen en aan de ontslagen werknemer een outplacementbegeleiding en een outplacementbedrijf voor te stellen.
De werkgever die deze verplichting niet nakomt, moet aan het Outplacementfonds een bijdrage betalen van 1.800 euro per werknemer die recht heeft op een outplacementprocedure maar deze niet gekregen heeft. Wanneer de werkgever wel een geldige outplacementbegeleiding heeft aangeboden, moet de werknemer deze aanvaarden en eraan deelnemen. Doet hij dit niet, dan kan hij een sanctie oplopen waarbij hij gedurende een periode van 4 tot 52 weken wordt uitgesloten van het recht op werkloosheidsuitkeringen. Er bestaan wel een aantal uitzonderingen op dit vlak.
Interessant om weten is dat de outplacementregeling sinds 7 april is uitgebreid. Alle bedrijven in herstructurering die meer dan 20 werknemers tewerkstellen, zijn verplicht om een tewerkstellingscel op te richten voor de ontslagen werknemers. Ze moeten outplacement aanbieden aan alle werknemers die in deze cel ingeschreven zijn, ongeacht hun leeftijd en zelfs wanneer ze nog geen jaar anciënniteit hebben.
  8 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Outplacement is een begeleiding die bij je ontslag aangeboden wordt door een gespecialiseerde dienstverlener. Vroeger was dit op kosten van je werkgever ...
Je hebt recht op 60 uur outplacement begeleiding gedurende 12 maanden, als volgt verdeeld én rekening houdend met de garantieregel.
Door de verschillende stelsels van regelgeving Outplacement die er momenteel bestaan kom je met deze vraag in een complex kluwen terecht.
Wat maakt de job van een 'internal auditor' zo boeiend? Welke doorgroeimogelijkheden zijn er en wat kan je verdienen binnen interne audit?
We vroegen aan Liese Vandenberghe (30) hoeveel zij verdient en wat haar job bij Ants Connect precies inhoudt...
Het is niet altijd makkelijk om een fout eerlijk toe te geven. Toch is het belangrijk om wel degelijk open kaart te spelen...
Groen en digitaal, daarin ligt ook de toekomst in chemie en farma. De sector definieert 7 profielen die bij deze transitie een cruciale rol spelen.
Het ziektebriefje van één dag is afgeschaft, maar niet altijd. Een woordje uitleg...
De (petro)chemische en farmaceutische industrie betaalt haar mensen nog steeds het best. Hoe ziet dat lijstje er voor de rest uit?