Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 382

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Wat als die nieuwe collega meteen evenveel (of meer) verdient dan jij?

Collega verdient evenveel
‘The war for talent’ is helaas in veel bedrijven een probleem. De vraag naar werk is tegenwoordig veel kleiner dan het aanbod. Werkgevers doen héél erg hun best om nieuwelingen te overtuigen voor hun bedrijf te kiezen. En die weten dat het aantal talentvolle werkkrachten beperkt is. Dus ze spelen erop in. Uiteindelijk verdienen de nieuwkomers bijna evenveel als, of zelfs meer dan ervaren werknemers. Hoe kan dat toch? En wat zijn de oplossingen? Özlem Simsek, managing director bij rekruteringskantoor Robert Walters, legt het even uit.

Gevoelig onderwerp

Loon is en blijft een gevoelig onderwerp. Ook al praten we er intussen makkelijker over dan vroeger, toch hangt er nog spanning in de lucht wanneer iemand het woord laat vallen. Leidinggevenden denken misschien dat medewerkers er nooit over spreken. Dat doen ze dus wel.

En zo ontdekt personeel dat al jaren voor een bedrijf werkt, dat het groentje meer verdient. Volgens Özlem veroorzaakt dat wel wat onrust op de werkvloer: “Wanneer medewerkers die al langer voor het bedrijf werken hierachter komen, voelen ze zich ondergewaardeerd. Of vinden ze dat de werkgever hun vertrouwen heeft geschaad."

"Begrijpelijk, want het is logisch dat je als nieuwkomer minder verdient. Het tegendeel is nefast voor de werksfeer. In het slechtste geval nemen senior professionals hiervoor zelfs ontslag”, vertelt ze.

Wat als je (nieuwe) collega’s meer verdienen? 6 tips

De boosdoener

Vooral bedrijven met vaste loonschalen zitten verveeld met de situatie.

“Werknemers die al langer voor een organisatie werken, begonnen vroeger onderaan de schaal. Vaak maakten ze pas mooie stappen op salarisniveau na een aantal jaren hard werken. Maar omdat er nu zo’n imminent tekort is aan talent – en aan medewerkers in het algemeen – beginnen nieuwkomers meteen in de bovenste helft van de schaal en verdienen ze soms al van dag 1 meer dan een ervaren senior”, legt Özlem uit.

Een tweede reden is dat werknemers soms een job krijgen waar ze de vaardigheden nog niet voor bezitten. Maar ze krijgen wél het loon van iemand die deze rol perfect zou invullen. “Dat vinden heel wat oudere werknemers ronduit oneerlijk”, zegt Özlem.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Problem solved

Voor elk probleem bestaat er gelukkig een oplossing. Özlem reikt tips aan vanuit beide perspectieven.

Werknemers:

  • Open een gesprek over de situatie met je leidinggevende. Praten helpt (bijna) altijd.
  • Stel jezelf deze vraag: wat vind ik belangrijk? Hecht je meer waarde aan de werkzekerheid die je al hebt opgebouwd, of kies je toch liever voor een hoger salaris bij een andere organisatie? Vergeet niet dat als de economie omslaat, er meteen gekeken wordt naar de veelverdieners. Last in, first out!
  • Vermijd het onderwerp ‘lonen’ in gesprekken met je collega’s.
Extra: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

Werkgevers:

  • Voer proactief een gesprek met de personeelsleden die waarschijnlijk ontevreden zijn met een nieuwkomer die meer verdient.
  • Bied een andere beloning aan de senior professionals. Verlies ze niet uit het oog, ze werken al jaren hard voor het bedrijf.

Werkgevers stellen zich dus best de vraag: tegen welke kost wil je die jonge witte raven aan boord halen? En met kost bedoelen we niet alleen de hoogte van het brutoloon. Maar ook het risico dat de huidige sleutelfiguren uit je onderneming zich verongelijkt voelen op loonvlak en opstappen. En zo hun jarenlange bagage aan expertise, kennis en ervaring meenemen. Een gemis dat niet zomaar van de ene op de andere dag kan worden goedgemaakt.

Lees ook: Welke factoren bepalen je loon?

(sv/em)

23 januari 2023
Anderen bekeken ook