Opzegtermijn alsmaar korter: de gevolgen?
De arbeidsmarkt wordt flexibeler en de wetgeving past zich aan. Zo zijn begin deze maand de opzegtermijnen opnieuw korter geworden.
Het antwoord van Kathy Dillies, Juridisch Kenniscentrum SD Worx
Als het ontslag uitgaat van je werkgever, zullen bepaalde afwezigheidsperiodes van de werknemer tijdens de opzegperiode die periode schorsen. De opschorting van de opzegtermijn houdt in dat die niet loopt tijdens deze afwezigheidsperiodes en pas verder loopt vanaf de terugkeer van de werknemer. Er is dus sprake van een verlenging van de opzegtermijn bij ziekte of in het algemeen met het aantal schorsingsdagen.
Niet alle afwezigheden geven aanleiding tot de schorsing van de opzegtermijn. Enkel die afwezigheden die door de wet als dusdanig worden aangeduid, komen in aanmerking. We geven een overzicht:
Let op: als deze afwezigheden geen volledige arbeidsdag in beslag nemen, maar slechts enkele uren, geven zij echter geen aanleiding tot schorsing van de opzegtermijn.
Dit geldt ook voor een periode van gedeeltelijke werkhervatting na een periode van volledige arbeidsongeschiktheid. Het Hof van Cassatie oordeelde dat dergelijke periode geen schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst met zich meebrengt. Bijgevolg kan er ook geen sprake zijn van de schorsing van de opzegtermijn.
De opzegtermijn kan slechts in welbepaalde afwezigheidsperiodes (in kalenderdagen berekend) geschorst worden. De paar uurtjes afwezigheid overeengekomen met je werkgever, om bijvoorbeeld op doktersvisite te gaan, kunnen als een toegestane afwezigheid beschouwd worden. Deze afwezigheidsvorm komt niet voor in de bovenstaande opsomming. Bijgevolg is er geen sprake van schorsing van de opzegtermijn.
Nam je zelf ontslag, dan loopt de opzegtermijn gewoon door in geval van afwezigheid. In deze situatie wordt de opzegtermijn nooit geschorst. De termijn eindigt op de voorziene datum.
(pm)
30 juli 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De arbeidsmarkt wordt flexibeler en de wetgeving past zich aan. Zo zijn begin deze maand de opzegtermijnen opnieuw korter geworden.
"Na mijn ontslag kijkt iedereen me aan. Moet ik mijn opzegtermijn uitdoen?" Jobat ging het na en kwam tot volgende besluit ...
Het is mogelijk om bij de opzeg van een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur als werknemer toch geen recht te hebben op een opzegtermijn of -vergoeding.
Wanneer er geen werk meer is na faillissement, zal er geen opzegtermijn moeten worden gepresteerd. Een verbrekingsvergoeding is wel verschuldigd.
Enkele tips om je ontslag te bieden en toch nog welkom te zijn bij je (ex-)werkgever.
Meer en meer werknemers zijn langdurig ziek. Maar ben je beschermd tegen ontslag als je vaak of langdurig afwezig bent?
Je ontslag geven doe je niet zomaar. Je kan je dus maar best goed voorbereiden. Hoe het wel en hoe het niet moet? Jobat.be zet alles voor je op een rij.
Thuiswerken is standaard geworden voor veel kantoormedewerkers. Toch zijn er nog veel vragen over deze trend...
Wat hebben Michelle Obama, Bill Gates en Richard Branson met elkaar gemeen? Ze doen allemaal aan timeboxing!