Langer werken, de nieuwe realiteit. Maar wat met aangenamer werken?
"Door de vergrijzing zullen we allemaal ons steentje moeten bijdragen als we ons sociale systeem draaiende willen houden. Maar niet ten koste van ..."
Voor de Belgische werknemer voelt werken steeds meer aan als een verplichting: het ‘moeten’ werken is met 9% gestegen.
Uit de studie van Securex blijkt dat een werknemer zijn job vandaag vaker doet omdat:
“Deze resultaten zijn pittig. Ze zijn een keerpunt in het debat: van moeten naar willen. In plaats van te dreigen met allerlei maatregelen, nodigen ze ons uit na te denken over de vraag ‘Hoe kunnen we werknemers langer “willen” laten werken?’ Hoe creëren we een context die ervoor zorgt dat werknemers hun werk waardevol en boeiend vinden, zodat stress, burn-out en ziekte worden ingedijkt?”, aldus Anja Van den Broeck, Professor management en motivatiepsychologie aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven.
Werknemers die enkel werken omdat het moet, zijn dubbel zoveel langdurig afwezig dan hun collega’s. 22% is 21 dagen of meer afwezig door ziekte of privé-ongeval (versus 10% bij hun collega’s). Dat blijkt uit een studie van HR-specialist Securex bij een representatief staal van 1.671 Belgische werknemers. Deze studie vond plaats in januari en februari 2017 aan de hand van een online enquête.
Niet zozeer de verplichting om langer te werken is dus doorslaggevend om de gewenste pensioenleeftijd te bereiken. Wel cruciaal is de effectieve ‘wil’ hiertoe, of de zogenaamde autonome motivatie. Het onderzoek geeft duidelijk aan dat puur autonoom gemotiveerde werknemers (zij die hun job leuk, interessant, waardevol of zinvol vinden) het langst willen werken, namelijk tot 60 jaar. Dat is maar liefst 4 jaar langer dan werknemers die niet autonoom gemotiveerd zijn (tot 56 jaar). Maar: dit is nog steeds 7 jaar minder dan de vooropgestelde pensioenleeftijd.
Hermina Van Coillie, HR Research Expert bij Securex verduidelijkt: “Alleen al met het verhogen van de ‘ik wil werken’-motivatie zullen werknemers langer aan de slag blijven. Het verhogen van de ‘ik moet werken’-motivatie door bv. maatregelen van de overheid heeft geen of zelfs een negatief effect.”
Het verhogen van de ‘ik wil werken’-motivatie (of de zogenaamde ‘autonome motivatie’) verlaagt het risico op langdurige afwezigheden aanzienlijk. Ook het risico op burn-out daalt. Slechts 7% van de autonoom gemotiveerden loopt risico op burn-out. Bij werknemers die enkel werken omdat het moet, is dat bijna de helft (49%).
Maar het slechte nieuws is dat de autonome motivatie van werknemers sinds 2009 met 7% is gedaald. Concreet geeft de Belgische werknemer aan dat hij zijn job vandaag:
“De cijfers geven aan dat we ‘werk’ en de motivatie voor dit werk best anders invullen. Dit kan door een focus op autonomie, verbondenheid (belongingness) en competenties”, aldus Hermina Van Coillie, HR Research Expert bij Securex.
“Elke maatregel die bij werknemers het gevoel van autonomie verhoogt, hen een gevoel van verbondenheid geeft met hun job, organisatie en collega’s, of inspeelt op hun competenties, zal ervoor zorgen dat ze langer aan het werk willen én kunnen blijven. Dit kan door naar een werkcontext te streven die meer in lijn ligt met hun talenten.”
“Het streven naar voldoende autonomie, het werken aan verbondenheid en zingeving, én het inzetten van werknemers op hun talenten is, binnen de bedrijfscontext, een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers én werknemers”, stelt Hermina Van Coillie.
Maar ook voor de overheid is er werk aan de winkel. “De overheid zet vooral in op het ‘moeten-verhaal’, terwijl we zien dat dit geen toegevoegde waarde heeft voor de gewenste pensioenleeftijd. De evolutie sinds een aantal jaren van autonome naar meer gecontroleerde motivatie verklaart waarom langer werken nog steeds weerstand oproept bij werknemers. De kunst bestaat erin om net die randvoorwaarden te creëren waarin langer werken voor elke werknemer leuk en zinvol lijkt. Dit kan bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een juridisch kader dat maatwerk, job crafting, en tijds- en plaatsonafhankelijk werken faciliteert en ondersteunt”, besluit Hermina van Coillie.
Aan het werk allemaal!
(mr)
18 juli 2017"Door de vergrijzing zullen we allemaal ons steentje moeten bijdragen als we ons sociale systeem draaiende willen houden. Maar niet ten koste van ..."
Werken tot 67? Weinig Belgen hebben er zin in. Volgens Trendhuis ziet maar één op de twintig Belgen zich tot die gezegende leeftijd aan de slag blijven.
Langer werken in de huidige arbeidsomstandigheden is volgens de socialistische metaalvakbond ABVV Metaal een onmogelijke zaak voor arbeiders.
Het is een al te bekende situatie. Je komt 's avonds thuis en reflecteert hoe je dag is geweest: “Ga ik zo verder tot aan mijn pensioen?”
Vooral diegenen voor wie het pensioen een verre toekomst is, scharen zich achter het idee van langer werken. Van de 18- tot 29-jarigen is driekwart overtuigd dat de pensioenleeftijd de komende jaren zal stijgen.
Eén Belg op de twintig wil werken tot 67 jaar. Dat blijkt uit een studie van Trendhuis en het Europees Sociaal Fonds bij 4.000 Belgen . Kan dat beter?
Langer werken? Geen probleem voor Krin De Jonge. Deze 74-jarige ex-marketeer is al zeven jaar aan de slag bij Securitas, als bewakingsagent.
Er zijn een aantal simpele trucjes die je kan toepassen om jezelf het gevoel te geven dat je meer tijd en rust hebt.
Door de hoge brandstofprijzen zoeken veel pendelaars een alternatieve of goedkopere manier om op het werk te geraken. Dit zijn de voordelen van carpooling.