Siska Schoeters: 'Ik bepaal voortaan zelf wanneer ik vakantie neem'
Een bekend freelancer is Siska Schoeters, die onder meer werkt voor Radio 2 (De Madammen) en Canvas (De Ideale Wereld), maar niet als klassieke werknemer.
Stress is nefast voor je brein en je lichaam. Dat is niks nieuws. Als je langdurig onder zware druk staat, kan dat leiden tot migraine, een beroerte en zelfs hartproblemen. Dan is het plots veel minder fijn om te moeten zeggen dat je het altijd maar ‘druk, druk, druk’ hebt, toch? Je kunt pas de stress het hoofd bieden als je weet waarin het zich schuilhoudt, en het zit meestal verstopt in de kleinste hoekjes. Of gewoon in jezelf.
Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!
Mensen die onder meer in de administratieve of financiële wereld werken, hebben meestal één ding gemeen: uren aan een stuk zitten (lees: de héle dag). En laat nu net het gebrek aan beweging een dooddoener zijn voor je lichaam en geest. Het goede nieuws is wel dat je doorheen de dag actiever kunt zijn. Je hoeft er ’s avonds niet eens de zetel voor uit te komen.
Het enige wat je moet doen is een timer gebruiken die je er elk uur aan herinnert om even recht te staan, al wandelend telefoneren en je auto net iets verder van de deur parkeren. Nog een tip: tik met je voet als je op je bureaustoel zit. Dat zou de bloedsomloop in je benen stimuleren.
Lees ook: Hoe lang zit jij dagelijks stil?
Snel een hapje eten terwijl je mailtjes beantwoordt of een dossier leest. Herkenbaar? Het lijkt alsof je twee vliegen in één klap slaat, maar in werkelijkheid doe je meer kwaad dan goed als je luncht achter je computerscherm. Je gaat tussendoor sneller grijpen naar een (ongezonde) snack waardoor je vol zit tegen het avondeten. Probeer op regelmatige tijdstippen te eten, zonder al te veel afleiding.
Er is niemand op deze planeet die níet gelukkig wordt van een extra zakcentje. Maar wat als je niet eens de tijd meer hebt om het uit te geven, omdat je altijd maar aan het werk bent? En als je denkt dat meer en langer werken de productiviteit verhoogt, heb je het mis. Sterker nog: het kan zelfs je cognitieve prestaties negatief beïnvloeden. Op tijd je grenzen stellen, is dus de boodschap.
Extra: Hoe leer jij je grenzen stellen op de werkvloer?
Dat de technologie het mogelijk maakt om altijd en overal verbonden te blijven, is tegelijk een zegen en een vloek. Heb je het gevoel dat je op elk moment van de dag bereikbaar moet zijn? Beantwoord je ’s avonds in bed nog snel enkele mailtjes? Stel jezelf dan eens de vraag wie er nog een antwoord leest om twaalf uur ’s nachts …
Zelfs al heb je een verpletterende verantwoordelijkheid, ook hier moet je grenzen stellen. Spreek met jezelf af dat je minstens twee uur voor het slapengaan niets meer doet voor je werk, maar gewoon geniet van je avond.
Iedereen moet zijn plek zien te veroveren op de werkvloer, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Zeker als er problemen opduiken. Dan kiezen mensen er nog veel te vaak voor om gewoon te zwijgen, uit angst voor de consequenties. Maar dat leidt alleen maar tot woede, wrok en bitterheid. Probeer je zorgen en angsten op een rustige, professionele manier te bespreken met je leidinggevende. Een echte leider zal dat net appreciëren.
Ontdek: Ben jij een zwijger op kantoor?
(dt/em) - Bron: Greatist
1 oktober 2021Een bekend freelancer is Siska Schoeters, die onder meer werkt voor Radio 2 (De Madammen) en Canvas (De Ideale Wereld), maar niet als klassieke werknemer.
Meer en meer bedrijven willen extra verlof geven aan hun personeel. Om te herbronnen. Een goed idee?
Denk je aan alles en iedereen, behalve aan jezelf? Je bent niet alleen. Het leven lijkt soms enkel te bestaan uit dingen die móeten ...
Sta je ’s ochtends op met werk, en neem je het ‘s avonds mee naar bed? Voel je je schuldig om een snipperdag? Dat hoeft niet zo slecht te zijn als je denkt.
Druk druk druk … allemaal goed en wel, maar wat als je de werkdruk niet meer aankan? Hoe breng je die boodschap op een professionele manier over aan je baas?
Het laatste wat je wilt is ’s avonds laat of in het weekend opgebeld worden door je baas, je collega of een klant. Maar niet iedereen is het daarmee eens.
Belgische werknemers hebben vooral lichamelijke klachten. Meer dan de helft van de werkgerelateerde klachten blijkt te wijten aan lichamelijke issues.
Nu 2024 bijna achter ons ligt, is het tijd om ons voor te bereiden op een nieuw jaar. Wat brengt 2025 op vlak van werk?
Vakantie is hét moment om je hoofd vrij te maken en nieuwe inspiratie op te doen. Een reis weg vanuit je vertrouwde omgeving brengt heel wat voordelen met zich mee.