Ontslag
Vorige

1 van 195

Volgende
Volgend artikel:

Gefrustreerd door het werk? Schrijf je ontslagbrief... maar verstuur 'm niet

Wanneer nemen we het vaakst ontslag?

De beslissing om een job te verlaten, krijgt het vaakst vorm tijdens zomermaanden, zo blijkt. September en oktober zijn namelijk piekmaanden voor de indiening van ontslag.

Tijdens de eerste twee maanden van het schooljaar (september en oktober) krijgen werkgevers meer dan 1 op 5 van alle vrijwillige ontslagen te verwerken. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener Securex.

Vrijwillig ontslag betekent dat de werknemer zelf (mee) het initiatief neemt om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit kan door opzeg door de werknemer (86 procent van alle vrijwillige ontslagen in 2018) of door beëindiging met wederzijds akkoord tussen werknemer en -gever (14 procent).

Voor de goede orde: vrijwillig verloop door werknemers met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur blijft nog steeds eerder uitzonderlijk in België. Zo blijkt dat in 2017 en in 2018 telkens minder dan 6 procent van de werknemers in België hun werkgever op eigen initiatief verliet.

Eindejaarspremie

Oktober is met 11,3 procent van de vrijwillige ontslagen alvast de topmaand voor vrijwillig ontslag. Op nummer twee en drie staan juli en september. “Dit lijkt erop te wijzen dat ontevreden werknemers de zomermaanden vaak gebruiken om alles eens op een rijtje te zetten”, stelt Heidi Verlinden, HR Research Expert bij Securex. “Of ze willen hun start als zelfstandige voorbereiden.”

December is dan weer de topmaand voor ontslag met wederzijds akkoord: 11,7 procent van die ontslagen werden in december overeengekomen. Daarop volgt vaak ook ineens het einde van het contract, want bij wederzijds akkoord kan men overeenkomen om geen opzeg te presteren. Voor de werknemer is een contracteinde in december financieel gezien interessant, omdat hij of zij dan zijn volledige eindejaarspremie nog kan ontvangen.

Maar dat deze eindejaarspremie lang niet altijd primeert, blijkt uit het feit dat de topmaanden voor vrijwillig ontslag dus elders in het jaar liggen. “Daarom vervang je als werkgever best ook het jaarlijkse functioneringsgesprek door regelmatige feedbackmomenten doorheen het jaar”, klinkt het bij Securex.

(William Visterin)

17 september 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook