Hoeveel betaalt je baas voor jouw pensioen?
Hoeveel Belgen bouwen via hun werkgever aanvullend pensioen op? Bij dat extra pensioen blijken er alvast grote verschillen te zitten tussen werknemers.
Sinds 2025 bedraagt de wettelijke pensioenleeftijd 66 jaar. In 2030 wordt de pensioenleeftijd nog eens verhoogd tot 67 jaar. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen, en is van toepassing op werknemers, ambtenaren en zelfstandigen.
Hoe hoog jouw wettelijke pensioenleeftijd precies is, hangt af van je geboortedatum:
Voor bepaalde categorieën van ambtenaren of werknemers ligt de leeftijdsgrens echter hoger (bijvoorbeeld magistraten) of lager (zoals militairen, zeevarenden, vliegend personeel van de burgerluchtvaart en mijnwerkers).
Extra: Zo bereken je hoeveel pensioen je zal krijgen
Als gewone werknemer kun je ten vroegste al op je 60ste met pensioen gaan, afhankelijk van je leeftijd en je loopbaanduur. Wanneer je een loopbaan hebt die korter is dan 45 jaar, dan zal je pensioenbedrag echter meestal ook lager zijn.
Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
In principe kun je vanaf 62 jaar met SWT (brugpensioen). De vereiste loopbaanvoorwaarde is in dat geval 40 jaar, voor zowel mannen als vrouwen. In uitzonderlijke gevallen mag je zelfs nog vroeger op brugpensioen. Om aanspraak te maken op het SWT moet je wel aan een aantal strenge voorwaarden voldoen.
Lees ook: Alles wat je moet weten over SWT (brugpensioen)
Je bent als werknemer uiteraard niet verplicht om op rustpensioen te gaan bij het bereiken van de pensioenleeftijd. Indien je graag nog langer wil doorwerken en je werkgever daarmee akkoord gaat, dan dien je gewoon op een later moment een pensioenaanvraag in.
Trouwens, ook als je wel al met pensioen bent, kun je nog bijverdienen, maar hoevéél precies hangt af van je leeftijd, je loopbaan, welk pensioen of welke uitkering je ontvangt en je kinderlast. Na een loopbaan van 45 jaar en vanaf 1 januari van het jaar waarin je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt, is het in ieder geval mogelijk om onbeperkt bij te verdienen.
Meer informatie over het pensioen vind je op de website van de Federale Pensioendienst.
Ontdek: 7 tips om een mooi pensioen op te bouwen
(lm) - Bron: Federale Pensioendienst / Unizo
3 januari 2025Hoeveel Belgen bouwen via hun werkgever aanvullend pensioen op? Bij dat extra pensioen blijken er alvast grote verschillen te zitten tussen werknemers.
Vanaf 2025 bedraagt de wettelijke pensioenleeftijd 66 jaar. En er zijn nog enkele veranderingen...
Wie zich optimaal wil voorbereiden op z’n pensioen, zorgt nu al best voor een financieel actieplan. Hoe bouw je een mooi pensioen op?
Belangrijk voor gepensioneerden die in 2025 een flexi-job willen oefenen: vanaf dit jaar geldt in bepaalde gevallen een extra grensbedrag voor flexi-jobs!
Heb je gewerkt als werknemer of zelfstandige in België en ga je op de wettelijke pensioenleeftijd met pensioen? Dan moet je geen aanvraag indienen.
Een slimme aanvullende pensioenopbouw kan je meer opbrengen dan pure cash. Praat met je (toekomstige) werkgever dus zeker over jouw pensioenplan!
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouderen ook na hun pensioen nog aan de slag willen blijven. Waarom zouden ze dat doen?
Wanneer kan je met pensioen? Hoeveel pensioen zal je krijgen? Wat is een bedrijfspensioen? Moet jij je pensioen zelf aanvragen en hoe dan? Een overzicht...
We vroegen aan Marc De Pauw (68) uit Neder-Over-Heembeek naar zijn vroegere job als politie-inspecteur in Brussel én zijn pensioen.