Julie benadrukt meteen dat collaborative governance, voortgekomen uit holacratie, haar de kans bood om haar carrière volledig om te gooien. “Het is een systeem dat indruist tegen de klassieke piramidestructuur van de meeste bedrijven en dat iedereen in staat stelt om een primaire rol – hun hoofdfunctie – evenals andere secundaire rollen te vervullen. We werken in cirkels en secundaire rollen zijn niet noodzakelijk gekoppeld aan de cirkel van de hoofdfunctie. Zo heb ik vier jaar als vertaalster gewerkt bij Partena Professional. Ik bekleedde dus de functie van ‘language specialist’ in de cirkel die zich buigt over interne en externe juridische kwesties. Maar gedurende twee jaar speelde ik ook een secundaire rol in de cirkel Corporate Communication en was ik betrokken bij verschillende projecten. Daardoor kreeg ik de kans om een nieuw beroep te ontdekken, voor ik in januari 2024 besloot om het vertalen vaarwel te zeggen en me 100% op communicatie te richten.”
Voordat hij eind 2019 bij Partena Professional aan de slag ging, werkte Samy enkel in erg kleine structuren zoals een tankstation of een start-up. “Toen ik bij het grote Partena terechtkwam, nam ook mijn carrière een totaal andere wending. Ik verliet de marketingwereld om loonbeheerder te worden. Ik verwachtte dat de HR-sector veel geslotener zou zijn. En dat was ook zo, tot we in de loop van 2020 naar holacratie evolueerden. Vertegenwoordigers van de teams op het terrein werden uitgenodigd om deel te nemen aan vergaderingen met managers om problemen van op de werkvloer aan te kaarten. Ik had het geluk dat mijn team mij aanwees om hen te vertegenwoordigen, waardoor ik kon ontdekken wat er zich boven mij, maar ook in de hele organisatie afspeelde. Bovendien kon ik op die manier ook meewerken aan projecten die niet noodzakelijk iets te maken hadden met mijn hoofdfunctie.”
Hij speelt bijvoorbeeld een coördinerende rol binnen zijn team en organiseert onder andere hun deelname aan de 20 km van Brussel. Geleidelijk aan geeft hij tijdens deze vergaderingen steeds vaker zijn mening over het vak en de problemen die klanten ondervinden. In 2021, toen hij Team Manager werd, nam hij deel aan een vergadering van het directiecomité met de CEO om de technische behoeften van zijn team te bepalen. “Ik had het gevoel dat er echt naar me werd geluisterd en apprecieerde enorm dat al die managers op dezelfde lijn zaten als ik wat de waarden betreft. Toen ik bij Partena Professional begon, had ik niet gedacht dat ik weer een functie met verantwoordelijkheden zou opnemen, maar ik heb de smaak van het teambeheer opnieuw te pakken. Dankzij collaborative governance wil ik ook aan anderen tonen dat werken echt zin heeft. We zitten tenslotte allemaal in hetzelfde schuitje, alleen heeft ieder van ons een andere roeispaan.”
Ter afsluiting van het gesprek besluit Julie dat collaborative governance zowel de autonomie als de individuele verantwoordelijkheidszin vergroot. Daarnaast versterkt het ook de onderlinge relaties. “Het is een relationele, professionele en strategische facilitator, die ons de mogelijkheid biedt om te zien wat er op de verschillende afdelingen gebeurt, zaken in perspectief te plaatsen en de muren rond ons werk neer te halen.”
Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging? Ontdek hier meer over werken bij Partena!
Ontvang nieuwe 'PARTENA' jobs meteen in je mailbox.