Krijgen nieuwe medewerkers ook meer loon?
Om op de competitieve arbeidsmarkt van vandaag nieuw talent aan te trekken, keren bedrijven vaak hogere salarissen uit.
In de praktijk kan praten over je loon zowel voor- als nadelen hebben. Met onderstaande kennis pak je het tactisch aan.
Of jij je loon wel of niet bespreekt, en met wie, is iets waar je best goed over nadenkt alvorens je het gesprek aangaat. En de timing is ook belangrijk. Wil je bijvoorbeeld weten of jouw salaris op je nieuwe werkplek gemiddeld is of juist niet? Dan vraag je dat beter als je er nog maar pas rondloopt.
Hoewel niet iedereen de nieuwsgierigheid van een nieuwkomer zal waarderen, doe je hiermee waardevolle kennis op. Je staat nog onderaan de ladder en zult dus waarschijnlijk ook minder verdienen dan de rest, maar je weet wel ongeveer wat je in de komende jaren mag verwachten.
CHECK: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven
Ben je al langer werkzaam in een bedrijf en een van de meer ervaren teamleden, dan bespreek je je salaris beter niet.
Ervaren collega’s krijgen vaak een uitgebreider loonpakket, onder andere met een bedrijfsauto of andere extralegale voordelen, en je loon schetst dan niet altijd het juiste beeld. Je riskeert dat je teamleden jaloers worden of hun ongenoegen gaan uiten bij leidinggevenden, terwijl jij je strepen gewoon verdiend hebt.
Extra: Alles wat je moet weten over je loonpakket
Heeft je werkgever ontzettend veel moeite gedaan om een nieuwe werknemer te vinden, dan mag je ervan uitgaan dat die persoon een redelijk salaris ontvangt. Een witte raaf betaal je immers naar kennis, ervaring en vaardigheden én je wilt hem of haar niet kwijtspelen.
In dit geval is het wel degelijk interessant om eens te vissen naar het salaris van je nieuwe collega, want het geeft jou de kans om op termijn over een salarisverhoging te onderhandelen. Je werkgever wil jou vast ook niet kwijt.
Er is de laatste jaren heel wat te doen over het verschil in verloning tussen mannen en vrouwen. Wil je dus toetsen of jouw bedrijf daar eerlijk in handelt, dan verloopt je gesprek waarschijnlijk een pak vlotter. Elk lid van je team wil zich immers inzetten voor een fair salaris voor iedereen. Met jullie gedeelde kennis kun je gemakkelijk naar de directie stappen en vragen om verbetering. Dat bevordert ook nog eens de teamspirit.
Ontdek: Hoeveel bedraagt de loonkloof tussen man en vrouw?
Het algemene devies? Wees voorzichtig. Niet elke collega staat te springen om zijn of haar maandelijkse inkomsten aan jou te openbaren. En jij misschien ook niet. Heb je eenmaal een goede band met iemand opgebouwd, dan komt het gesprek over geld waarschijnlijk vanzelf op gang.
Zorg er in elk geval voor dat je financiële boekhouding niet zomaar bij iedereen bekend wordt, want er zijn misschien ook wel mensen in je omgeving die die informatie in hun voordeel willen gebruiken of het doorvertellen aan anderen. Rustig aftasten is dus het codewoord. Ga je liever zelfstandig op onderzoek uit, check dan online de loonbarema’s van jouw sector of vul het Salariskompas in.
Lees ook: Welke factoren bepalen je loon?
(ZINNIG)
4 mei 2023Om op de competitieve arbeidsmarkt van vandaag nieuw talent aan te trekken, keren bedrijven vaak hogere salarissen uit.
Loon is een cruciaal onderdeel van een sollicitatie. Kwestie van meteen een loon te hebben dat goed voelt, om daarop voort te bouwen tijdens je carrière.
Nieuwkomers verdienen soms bijna evenveel als, of zelfs meer dan ervaren werknemers. Hoe kan dat? En wat zijn de oplossingen?
Een vrouwelijke ondernemer verdient gemiddeld 44% minder dan een mannelijke. Bij advocaten is de loonkloof het grootst.
Jij en je collega doen hetzelfde werk, en toch verdien jij op het einde van de maand minder. Frustrerend, maar je hoeft niet bij de pakken te blijven zitten...
We zien bij werkgevers de motivatie om werknemers te helpen in deze financieel uitdagende tijden. Ligt er voor jou een extra loonsverhoging in het verschiet?
Zomaar op je leidinggevende afstappen en loonsverhoging vragen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral voor vrouwen. Hoe komt dat?
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Een loonsverhoging vragen aan je werkgever blijft lastig, zeker als young graduate. Maar wat als je het echt verdiend hebt?