Hoe vraag je een loonsverhoging of extralegale voordelen?
Een loonsverhoging vragen aan je werkgever blijft lastig, zeker als young graduate. Maar wat als je het echt verdiend hebt?
Voor deze vraag kan je best aankloppen bij jouw HR-verantwoordelijke. Zij zijn het best op de hoogte van de verantwoordelijkheden en de structuur binnen de afdeling en kunnen oordelen of jouw vraag terecht is. Misschien zijn de taken van jouw chef ook toegenomen en ben je daar zelf niet van op de hoogte.
Dikwijls is er ook een verschil tussen het hebben van veel taken en de verantwoordelijkheid of de impact die iemand heeft op een organisatie. Ook beslissingsbevoegdheid en people management zijn elementen die hierin een rol kunnen spelen.
Check: 10 eigenschappen waar een goede baas aan moet voldoen
Het kan natuurlijk inderdaad zo zijn dat er niet meer veel verschil is tussen jouw verantwoordelijkheden en deze van jouw chef. In organisaties waarin er een formeel functieclassificatiesysteem is, zou dit zich moeten uiten in het ‘gewicht’ van een functie. Het is dan belangrijk om een correcte update te maken van jouw functiebeschrijving.
Wanneer effectief blijkt dat er veel verschuivingen in verantwoordelijkheden zijn geweest, kan de structuur van de afdeling misschien best herbekeken worden. Op basis hiervan kunnen de taken worden herverdeeld en kan er eventueel ook een promotie zich opdringen, als hiertoe ruimte is.
Onderhandelen over je loon: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven
(Ilse Claes is arbeidspsychologe en business group talent manager bij Tessenderlo Group).
9 augustus 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een loonsverhoging vragen aan je werkgever blijft lastig, zeker als young graduate. Maar wat als je het echt verdiend hebt?
Een gesprek met je werkgever kan lastig zijn. Zeker wanneer je iets delicaats wil bespreken. Hoe pak je zo’n gesprek dan best aan? Lees hier 5 do’s-and-don’ts.
Bijna twee derden van de werkende 55-plussers zou het afgelopen jaar over het hoofd gezien zijn voor een promotie.
Quiet quitting, dat kenden we al. Het is de minimale invulling van je job. Maar wat is quiet firing precies?
Spijt heeft veel oorzaken zoals onze opleiding en loopbaan. Maar eigenlijk zijn er twee grote vormen van spijt: ‘als ik maar’ en ‘had ik maar niet’.
Het idee alleen al om op je baas af te stappen en opslag te vragen, doet bij velen de knieën knikken... Jobat stoomt je klaar voor dat ongemakkelijke gesprek!
Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Hoeveel loon je maandelijks op je bankrekening gestort krijgt, hangt af van heel wat factoren...