Loonbrief
Vorige

1 van 99

Volgende
Volgend artikel:

Meer aanwezig op kantoor = meer kans op promotie

Wanneer heb je recht op een gevarenpremie?

Gevarenpremie
Niet elke job is even veilig en in sommige gevallen is je job door de onveilige werkomstandigheden zelfs ronduit gevaarlijk. Een gevarenpremie kan je hiervoor financieel vergoeden, al geldt dat zeker niet voor iedereen.

Hoog risico op gevaar

Wie in een ploegensysteem werkt, wordt voor z’n flexibiliteit beloond met een bijkomende ploegenpremie. Krijg je dan ook extra betaald wanneer je een gevaarlijk beroep uitoefent? Het hangt ervan af.

Een ploegenpremie: wat is het, wie krijgt ze en hoeveel bedraagt ze?

Een gevarenpremie zit sowieso niet standaard in het loonpakket van wie een gevaarlijk beroep uitoefent. Of je wel of niet maandelijks beloond wordt voor je moed en durf, hangt af van de sector waarin je tewerkgesteld bent en de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) van het bedrijf waarvoor je werkt. Hierin wordt exact beschreven welke werkomstandigheden als gevaarlijk beschouwd worden en dus mogelijk extra vergoed kunnen worden.

Ontdek: De 20 gevaarlijkste jobs ter wereld

Geen vast bedrag

Het bedrag van de gevarenpremie is niet overal evenveel en het kan zowel een vast bedrag zijn als een percentage van het loon. Ook de sector, de regio en de specifieke (gevaarlijke) taken en risico’s hebben een invloed op het eindbedrag. Zo krijgt een werknemer die binnen de diensten van de Vlaamse Overheid werkt, bijvoorbeeld - onder bepaalde voorwaarden - een gevarenpremie tussen 1,1 euro en 1,25 euro per uur gevaarlijk werk.

Lees ook: Krijg jij loon naar werk en word je eerlijk betaald?

De sectoren waarin het vaakst een extra gevarenpremie wordt uitbetaald, zijn de ...

  • bouwsector: risicovolle werkomstandigheden;
  • chemie: gevaarlijke stoffen;
  • industrie: zware machines en gevaarlijke stoffen;
  • openbare veiligheid: gevaarlijke omstandigheden;
  • gezondheidszorg: contact met gevaarlijke stoffen en risico op besmettelijke ziekten.

Wil je weten of jij ook in aanmerking komt voor een gevarenpremie? Check je arbeidsovereenkomst of vraag het - op eigen risico - na op de hr-dienst van je werk.

Extra: Liever loon volgens prestaties dan via anciënniteit
Gelukkig met wat je verdient?

(fd)

30 oktober 2024
Anderen bekeken ook