Geniet jij al van de voordelen van een cafetariaplan?
In steeds meer bedrijven heb je als medewerker de kans om in te stappen in een cafetariaplan. Wat zijn de voordelen van zo'n plan?
Wie in een ploegensysteem werkt, wordt voor z’n flexibiliteit beloond met een bijkomende ploegenpremie. Krijg je dan ook extra betaald wanneer je een gevaarlijk beroep uitoefent? Het hangt ervan af.
Een ploegenpremie: wat is het, wie krijgt ze en hoeveel bedraagt ze?
Een gevarenpremie zit sowieso niet standaard in het loonpakket van wie een gevaarlijk beroep uitoefent. Of je wel of niet maandelijks beloond wordt voor je moed en durf, hangt af van de sector waarin je tewerkgesteld bent en de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) van het bedrijf waarvoor je werkt. Hierin wordt exact beschreven welke werkomstandigheden als gevaarlijk beschouwd worden en dus mogelijk extra vergoed kunnen worden.
Ontdek: De 20 gevaarlijkste jobs ter wereld
Het bedrag van de gevarenpremie is niet overal evenveel en het kan zowel een vast bedrag zijn als een percentage van het loon. Ook de sector, de regio en de specifieke (gevaarlijke) taken en risico’s hebben een invloed op het eindbedrag. Zo krijgt een werknemer die binnen de diensten van de Vlaamse Overheid werkt, bijvoorbeeld - onder bepaalde voorwaarden - een gevarenpremie tussen 1,1 euro en 1,25 euro per uur gevaarlijk werk.
Lees ook: Krijg jij loon naar werk en word je eerlijk betaald?
De sectoren waarin het vaakst een extra gevarenpremie wordt uitbetaald, zijn de ...
Wil je weten of jij ook in aanmerking komt voor een gevarenpremie? Check je arbeidsovereenkomst of vraag het - op eigen risico - na op de hr-dienst van je werk.
Extra: Liever loon volgens prestaties dan via anciënniteit
(fd)
30 oktober 2024In steeds meer bedrijven heb je als medewerker de kans om in te stappen in een cafetariaplan. Wat zijn de voordelen van zo'n plan?
Heel wat werkgevers zouden hun personeel liever willen verlonen op basis van hun inzet en prestaties i.p.v. de loonbarema’s en de anciënniteit. Goed idee?
De bouwsector zoekt volk. We overlopen de grootste knelpunten: zowel de beroepen als de uitdaging waar de sector voor staat om werkkrachten aan te trekken.
Verdien je genoeg? En wat kan je doen als je het gevoel hebt dat je loon niet marktconform is?
Ondanks dat we economisch gezien in woelige wateren verkeren stijgt het aantal bedienden dat een winstpremie krijgt. Hoe kan dat?
In de zoektocht naar talent zwaaien nogal wat werkgevers met een aanwervingspremie voor een collega die iemand nieuw aanbrengt op de werkvloer...
Wil jij je carrière een vliegende start geven? Dan kan je vanaf 1 september een premie ontvangen. Als je kiest voor een knelpuntberoep tenminste.
De (petro)chemische en farmaceutische industrie betaalt haar mensen nog steeds het best. Hoe ziet dat lijstje er voor de rest uit?
Denk jij soms dat je een gevaarlijke job hebt? Aan elk beroep zijn risico's verbonden. Maar haal jij ook de lijst van 20 meest gevaarlijke jobs ter wereld?