Studentenjob
Vorige

1 van 73

Volgende
Volgend artikel:

Wanneer gaan jobstudenten (het meest) aan de slag?

Wanneer gaan jobstudenten (het meest) aan de slag?

Wanneer gaan jobstudenten (het meest) aan de slag
Werken tijdens je studies, dat levert heel wat Belgische studenten een mooi zakcentje op. Maar niet elke student werkt tijdens dezelfde periode. Uitzendbureau Randstad deed onderzoek naar de werkkeuzes van studenten. Wanneer en hoe het merendeel van hen aan de slag gaat, maken we hier overzichtelijk.

Wie werkt er wel of niet?

Aan het onderzoek van Randstad namen 1.000 studenten deel. Zij waren op dat moment ouder dan 15 jaar en zaten in het secundair of hoger onderwijs in Vlaanderen of Wallonië. Van de ondervraagde studenten blijkt 16% niet te werken. Zo’n 10% werkt alleen tijdens de zomervakantie, 7% enkel tijdens het schooljaar, en 67% zowel tijdens de zomervakantie als tijdens het schooljaar. Een hoop bezige bijtjes dus!

Wanneer werken jobstudenten?

De zomervakantie blijkt het uitgelezen moment om te werken. Maar liefst 78% van de jobstudenten werkt in die periode. Maar ook tijdens de rest van het jaar wordt er heel wat werk verzet, met respectievelijk 77% en 78% in Brussel en Vlaanderen en 70% in Wallonië.

In 2004, toen de metingen onder jobstudenten begonnen, werkte maar 30% van de studenten tijdens het schooljaar. De stijging is het rechtstreekse effect van de wetgeving die de laatste jaren flexibeler is geworden en de arbeidsmarkt die steeds krapper wordt.

Het aantal studenten dat in beide periodes werkt, stijgt ook. En wist je dat bijna één op de drie jobstudenten aangeeft te werken tijdens examenperiodes? Een hele prestatie.

Studentenjob FAQ: alles wat je moet weten

Waarom wel of niet werken?

In die keuze speelt leeftijd een rol. Neem bijvoorbeeld een pittige periode zoals de examentijd. Oudere studenten hebben minder vaak de luxe om de bijverdienste uit hun studentenjob te laten liggen: ze wonen op zichzelf, hebben een partner, moeten een kot bekostigen of ontvangen waarschijnlijk geen, weinig of minder geld van hun ouders of familie.

In de leeftijdscategorie 22 tot 25 jaar werkt 41% tijdens de examenperiode. Onder zelfstandig wonende studenten is dat maar liefst 45%.

Ontdek: Hoeveel kan en mag een student verdienen?

Hoe bewaren jobstudenten de balans?

Wel zien we dat flexibiliteit een grote rol speelt. En dat de lonen gunstig zijn, en dat zonder loonkloof. Zowel mannen als vrouwen verdienen gemiddeld 13,50 per uur. Het smaakt naar meer. Jobstudenten geven aan dat ze graag méér willen werken. De overheid verhoogde in 2024 het maximum aantal werkuren van 475 naar 600, maar voor zes op de tien is dat nog niet voldoende.

Ook de werkgevers willen klaarblijkelijk méér: bijna de helft van de bevraagde studenten gaf toe dat de werkgever hen vroeg om tijdens de schooluren te komen werken. Dankzij de versoepeling van de wet waarbij het maximum aantal werkdagen in uren is omgezet, kunnen studenten nu wel makkelijker deeltijds werken.

CHECK: 4 cruciale vragen over studentenjobs

Welke jobs zijn populair onder jobstudenten?

We zien dat dezelfde jobs in trek blijven: de meest populaire functies zijn die van kassier, magazijnier, administratief bediende, rekkenvuller of arbeider in de productie. Maar het zijn de horeca, kleinhandel- en vrijetijdsbedrijven die het vaakst een jobstudent inschakelen.

Ook populair? Vrijwilligerswerk. Bijna een derde van de studenten zet zich in als vrijwilliger, en dat cijfer staat al sinds 2004 onwrikbaar vast. Chapeau!

Interesse in een studentenjob? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!
Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar

(ZINNIG) - Bron: Randstad

10 juli 2024
Anderen bekeken ook