6 aandachtspunten bij 'referral recruitment'
‘Referral recruitment’ is de naam voor het inzetten van de eigen medewerkers bij de zoektocht naar jobkandidaten.
Na een carrière van zowat 20 jaar in diverse HR-functies, besloten de zussen An en Lien Schalley 1,5 jaar geleden om hun eigen onderneming voor de werving en selectie van talent op te zetten. “Het uitgangspunt was de vaststelling dat technologie razendsnel zijn intrede in de sector heeft gedaan en dat dit niet altijd ten goede komt van het kwalitatieve selectieproces”, zeggen beide.
“Video-interviews, online assessments, vragenlijsten via internet of zelfs computergestuurde analyses van gelaatsuitdrukkingen,… het wordt bijna standaard bij de aanwerving van nieuwe medewerkers. Tijdwinst en kostenbesparing zijn motieven om voor deze technieken te kiezen. Op zich verdedigbaar en we zijn daar helemaal niet tegen. Maar we hebben wel de indruk dat de slinger naar de technologische kant is doorgeslagen en het menselijke aspect te weinig aan bod komt. Een gouden middenweg, waarbij het ene het andere versterkt, zou ideaal zijn.”
Met TalentLink kiezen An en Lien Schalley resoluut voor een tegengewicht, meer bepaald de persoonlijke, zeg maar meer menselijke benadering van kandidaten. “De eerste vereiste voor ons om een goed beeld van een sollicitant te krijgen is dat hij zich helemaal op zijn gemak voelt”, zeggen ze.
“Solliciteren doe je niet elke dag en er hangt veel van af. We hebben al te vaak gezien dat mensen die we uitnodigen stilletjes ‘dood’ zitten te gaan van de schrik. Wie last heeft van stress zal niet zichzelf zijn en geen waarheidsgetrouw beeld van zijn talenten en tekortkomingen achterlaten. Dat willen we vermijden met een heel persoonlijke aanpak. We ontvangen de kandidaten in een huiselijke sfeer. We gaan niet direct moeilijke vragen stellen, maar willen informeel kennismaken. De babbel gaat voort bij een kopje koffie op het terras of tijdens een wandeling. Met heel kleine dingen winnen we vertrouwen en komt er een eerlijk gesprek op gang. Zo kunnen we achter het masker kijken en komen we niet alleen de mooie, maar ook de ‘lelijke’ dingen van een kandidaat te weten. Dat is essentieel om de juiste match met een werkgever te kunnen maken.”
Ook verder in het proces wil TalentLink het menselijke aspect laten primeren. “Iedereen die bij ons solliciteert krijgt bijvoorbeeld een persoonlijk antwoord. We geven aan waarom we voor iemand anders hebben gekozen en staan open om in een gesprek verdere toelichting te geven bij de individuele beoordeling. Dit wordt erg gewaardeerd.”
De aanpak blijkt ook de werkgevers aan te spreken. “Het besef groeit dat er op een andere manier met medewerkers moet worden omgegaan”, vinden An en Lien Schalley. “Een arbeidsrelatie is steeds meer een kwestie van geven en nemen langs beide kanten. Onze klanten willen daarom mensen aanwerven die qua persoonlijkheid goed bij hen passen. En om dat te achterhalen, is een goed gesprek in een ongedwongen sfeer nog altijd de beste methode.”
(km) - Foto: (sm)
6 september 2017‘Referral recruitment’ is de naam voor het inzetten van de eigen medewerkers bij de zoektocht naar jobkandidaten.
De grootste opslag komt bij verandering van werkgever of functie. Maar hoe weet je hoeveel ruimte er is om te onderhandelen zonder je kans te verknallen?
Werkgevers hebben de grootste moeite om kwalitatieve mensen te rekruteren. Hun eigen verwachtingen zijn daar niet vreemd aan, aldus Office Team.
Tijdens een job interview weet je het antwoord op de vraag, maar je voelt aan dat dat niet is wat de interviewer wil horen. Wat doe je?
Uit promotieonderzoek van psychologe Annemarie Hiemstra blijkt dat solliciteren via een filmpje populairder wordt, maar HR-mensen zien er vooral nadelen in.
Je cv is samengesteld, je motivatiebrief is klaar? Jobat zet voor jou nog even 12 zaken op een rij die je zeker niet mag vergeten...
Is nachtarbeid verboden? Wanneer is er precies sprake van nachtwerk, en hoe wordt dat vergoed? Lees alles wat je moet weten op deze FAQ-pagina.
Laat die foute informatie voor wat het is en krijg juiste antwoorden over je loon.
Via een Cevora-opleiding en geslaagde stage bemachtigde Kader een vaste job in de bouwsector.