Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 492

Volgende
Volgend artikel:

Hoe Ann als expert communicatie bij de Vlaamse overheid een verschil maakt

Mede mogelijk gemaakt door: VDAB

VDAB-ceo Wim Adriaens geeft sollicitatietips: “Wacht niet, onderneem zelf actie”

WimA-CEO
“Niemand kan goed solliciteren vanaf de eerste keer, je moet het veel doen en feedback vragen.” (Wim Adriaens, ceo VDAB)
Wim Adriaens (43 jaar) is sinds juli 2019 ceo van VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding). Buiten de werkvloer speelt zijn leven zich thuis af in Ninove, samen met zijn drie jonge kinderen. Er blijft weinig tijd over voor zijn hobby’s, maar met een beetje geluk zie je hem weleens fietsen of padel spelen. Hij is vooral heel enthousiast bezig bij VDAB.

Welke valkuilen kwam je al tegen tijdens jouw parcours?

“De start was moeilijk want ik solliciteerde in 2001, een periode van crisis waarin alles stilviel. Overal werden kandidaten met meer ervaring gekozen. Uiteindelijk ben ik dan gestart bij de Federale Overheidsdienst Budget en Beheerscontrole. Ik stond er weinig bij stil, maar het was een beslissend moment in mijn carrière."

"Je gaat een bepaalde richting uit en alles wat je erna doet, bouwt daar een beetje op voort. VDAB communiceert ook voortdurend: doe aan loopbaan-denken, kijk goed vooruit. Werk is altijd beter dan geen werk, maar als je bewust kiest, is het meteen een stap in de goede richting van waar je met je loopbaan naartoe wilt.”

Wat zijn de valkuilen voor jongvolwassenen op de werkvloer?

“Uit onderzoek blijkt dat het soms wringt met de soft skills, zoals op tijd komen, zelfredzaam en communicatief zijn. Jongeren schatten zichzelf vaak anders in dan de werkgevers. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn. Vraag actief aan je werkgever naar de verwachtingen over dat soort zaken of naar verbeterpunten, want je merkt dat er in de praktijk vaak andere visies bestaan."

"Een omgekeerd beeld: jongeren denken vaak dat ze in een conflictsituatie zitten, terwijl de werkgever er anders over denkt. De jongere ervaart kritische feedback soms alsof hij ervan langs krijgt, maar dat is niet zo. Eerlijke feedback van je werkgever geeft je een kans om te groeien en het beter te doen.”

Clara getuigt: "Soms is je eerste feedback krijgen moeilijk..."

Kun je een paar goede carrièretips geven?

“Denk goed na over wat je energie geeft. Wat vind je leuk? Wat doe je graag en in welke sectoren vind je dat terug? Onderzoek de mogelijkheden. Uiteraard hebben we daar bij VDAB veel instrumenten voor: kijken op onze website is al een goede start. We hebben bijvoorbeeld oriëntatiemodules. Werk je liever buiten of binnen, met de handen, in team of alleen? Zo kunnen we jobs suggereren."

"Ontdek ook welke jobs binnen je bereik liggen. We hebben een test ontwikkeld waarmee we kijken naar wat je al gedaan hebt zoals jeugdbeweging of vrijwilligerswerk, welke competenties je daarmee opgebouwd hebt en welke beroepen daarbij aansluiten. We laten je dus naar alle mogelijkheden kijken, met een 360°-blik. Er staan op die site ook beroepsfilmpjes van mensen die actief zijn in een bepaalde sector en een woordje uitleg geven over hun job.”

Doe de test: Zo vind je de job die echt bij je past

Heb je tips om goed te solliciteren?

“Je goed informeren over waar je gaat solliciteren is primordiaal, want een werkgever vindt zijn verhaal altijd uniek en belangrijk. Dat is ook altijd de eerste vraag die men stelt: waarom solliciteer je bij ons? Wat trekt je aan in deze job en het bedrijf? Wanneer je kunt vertellen over het bedrijf zelf en de missie, en aantoont dat het aansluit bij jouw interesses of wereldvisie, dan geeft dat altijd een zeer goede indruk."

Check: Welke vragen worden er gesteld tijdens een sollicitatiegesprek?

"Ze willen echt iemand zien die ervoor gaat. De eerste sollicitatie is altijd een beetje zoeken, dat was bij mij ook zo. Vraag vooral feedback bij elke sollicitatie. Dat is ideaal om te leren wat je goed of fout deed. Maar geef niet op en blijf proberen.”

Bestaan er specifieke tools voor young graduates?

“Het is altijd goed om een stage, werkplekleren of vrijwilligerswerk te proberen. We hebben veel instrumenten die je opleiden op de werkvloer. Zo zie je meteen of de job bij je past. We merken ook dat werkgevers dit het beste kanaal vinden om aan te werven. Breng jezelf in kaart, breng wat je wilt in kaart en doe veel onderzoek naar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Ook bij de studiekeuze vooraf. Voor je filosofie gaat studeren, kijk eens wat je ermee kunt doen. Er zijn veel jobs waarin je creatief en filosofisch kunt zijn, maar die zijn misschien niet gekend."

"Ook voor de werkgevers is onze boodschap: leg niet te veel drempels, vraag niet alleen diploma's en ervaring. Wij openen ook daar de blik naar werkzoekenden die wel nog beschikbaar zijn. Misschien vinden werkgevers daar iemand met veel potentieel die ze zelf kunnen opleiden tot de werknemer die ze zoeken.”

Onvoldoende gekwalificeerd? Zo krijg je toch de job!

Heb je zelf veel hulp gekregen?

“Ik ben zelf naar mensen gestapt en heb hen verteld: ‘Dit interesseert mij, ik wil dat doen.’ In het begin durfde ik ook weleens te wachten op een telefoontje, maar mensen zijn vaak met andere dingen bezig. Gewoon zelf contacten leggen en initiatief nemen, is daarom de beste manier om vooruit te geraken. Ook bij werkgevers die geen vacatures hebben trouwens. Er zijn veel mensen die aangenomen worden omdat ze het initiatief nemen om contact op te nemen met de werkgever. Dus: niet wachten, maar zelf actie ondernemen.”

Wanneer krijg je een werkloosheidsuitkering?

“Na één jaar heb je hier recht op een werkloosheidsuitkering. De RVA betaalt die uit, maar VDAB doet de controle. Als werkzoekende moet je kunnen aantonen dat je effectief op zoek bent naar een job. Als pas afgestudeerde is het belangrijk dat je je zo snel mogelijk inschrijft bij VDAB! Pas dan kan de beroepsinschakelingstijd starten. Dat duurt een jaar. Heb je na dat jaar geen werk, dan heb je recht op een werkloosheidsuitkering.”

Wat is jouw gouden tip?

Get off your ass! Doe het gewoon. Het is een leerproces. Niemand kan goed solliciteren vanaf de eerste keer, je moet het veel doen en feedback vragen. Dat is de snelste manier.”

Ontdek: De ultieme & complete sollicitatiekit

(Luka Van Dessel) - Bron: Go for happy Magazine

21 december 2021
Anderen bekeken ook