Hoe geef je zelf je ontslag?
Je ontslag indienen, het is een ingrijpende beslissing die je vaak niet zomaar neemt. Met onze tips kan je met opgeheven hoofd aan een nieuw hoofdstuk beginnen!
Stille opgave of stil ontslag, zo zou je het verschijnsel kunnen vertalen. En er is een logische verklaring voor deze trend waarbij collega’s hun prestaties op een laag pitje zetten. Het personeelsverloop ligt erg laag, zeker in ons land. Managers aarzelen om onderpresterend personeel te ontslaan uit vrees geen nieuwe mensen te vinden. Het bedrijf houdt hen dus in dienst.
Lees ook: Het ene ontslag is het andere niet
Vervolgens voelen sommige personeelsleden zich ondergewaardeerd. De laksheid naar die onderpresteerders toe, daar voelen zij zich het slachtoffer van. Al is het maar omdat zij extra werklast op hun bureau zien terecht komen. Ze blijven in hun functie, maar presteren zo weinig mogelijk: ze geven het op.
“Deze betrokken collega's zien dat die onderpresteerders ermee wegkomen. Een gevaarlijke evolutie”, oppert Koen Blanquart, auteur en consultant. “Het niet aanpakken van onderpresteerders en stille opgevers kan negatieve gevolgen geven binnen de hele organisatie. Het kan een slechte werksfeer verspreiden.”
Extra: Deze 8 oorzaken zorgen voor spanning op het werk
Blanquart haalt een aantal remedies aan om het fenomeen tegen te gaan. “Wees duidelijk over de bedrijfswaarden inzake arbeidsethiek en wees bereid om diegenen aan te pakken die deze waarden niet kunnen respecteren”, oppert hij. “En blijf investeren in personeelsopleidingen en activiteiten waardoor werknemers zich betrokken voelen.”
Ook de werkplek en -organisatie kan een oplossing bieden, bijvoorbeeld in functie van het opsporen van talent. “Zoek naar werkmodellen waarbij locatie en tijd niet langer een beperking vormen voor het aantal geschikte kandidaten die voor jouw bedrijf kunnen en willen werken.”
Ben jij onmisbaar op het werk? Doe de test
(William Visterin)
1 september 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je ontslag indienen, het is een ingrijpende beslissing die je vaak niet zomaar neemt. Met onze tips kan je met opgeheven hoofd aan een nieuw hoofdstuk beginnen!
Iedereen vraagt zich vroeg of laat weleens af of het niet beter is om gewoon ontslag te nemen. De redenen zijn legio...
Het probleem van spanning op het werk lijkt al jaren alleen maar toe te nemen, en de pandemie heeft daarbij niet geholpen...
Gelukkige werknemers zijn productiever dan hun sombere collega’s. Volgens recent onderzoek van de Universiteit van Oxford zelfs ‘dertien procent gelukkiger’...
Oké, je gaat je ontslag geven. Maar heb je al nagedacht over je ‘exit strategie’?
Als je je job niet graag doet, is daar soms maar een persoon de oorzaak van, en dat is je baas. Fouten in het management komen het personeel vaak duur te staan...
Het aantal ontslagen staan in ons land op een laag peil. Toch zijn er jaarlijks duizenden die hun ontslag krijgen of nemen. Hoe nemen zij dan afscheid?
Je ontslag geven doe je niet zomaar. Je kan je dus maar best goed voorbereiden. Hoe het wel en hoe het niet moet? Jobat.be zet alles voor je op een rij.
De Vlaming staat bekend als een harde werker. Maar is hij of zij ook een gelukkige werker?