Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 591

Volgende
Volgend artikel:

Hoe Ann als expert communicatie bij de Vlaamse overheid een verschil maakt

Waarom zou je niet puur (even) voor het geld mogen kiezen?

Iedereen praat altijd over het vinden van een droomjob en het volgen van passies. Want wie houdt van zijn werk, hoeft nooit te ‘werken’. Ideaal, tenminste als je weet wat die passies zijn en wat die droomjob is. Maar wat als je dat niet weet of als je nu eenmaal dringend geld nodig hebt en die droomjob niet meteen voor handen is?

Wat als je voor het geld kiest? Daar wordt vaak op neergekeken. Zeker door mensen die wel hun passie uitoefenen en meteen hun droomjob wisten te strikken. Misschien worstel je er zelf mee. Niemand droomt ervan te werken tegen zijn of haar zin. Kiezen voor het geld? Dat geven veel mensen niet graag toe. Een beter betaalde job die minder leuk is. Hoelang hou je dat vol? Daarom kiezen de meeste mensen voor de omgeving en de jobinhoud. Begrijpelijk. Toch kiezen veel mensen bewust voor het geld. En waarom niet? Bij elke keuze gaat het om persoonlijke prioriteiten en mogelijkheden.

De balans: levensgeluk versus bankrekening

Je hele leven een job doen die je niet graag doet, gaat vaak op je wegen en daar kan amper een bedrag tegenop. Maar dan verschuiven je prioriteiten misschien: levensgeluk versus bankrekening, en maak je een carrièreswitch.

Werken voor het geld blijft hoe dan ook een onpopulaire reden. Er rust nog een taboe op. Hoewel het voor veel mensen maar voor even is. Het doel heiligt de middelen. Om een droom waar te kunnen maken bijvoorbeeld: een verre reis, een jaar vakantie kunnen nemen, zelfstandige worden, geld in een andere passie pompen, ... Of misschien is het puur om praktische redenen: leningen afbetalen, sparen voor een huis, financiële zelfstandigheid, opsmuk voor je cv of misschien opent die job andere deuren die anders gesloten zouden blijven. Geld is misschien geen hele carrière lang de beste motivator. Maar op tijdelijke basis kan een royale verloning veel verschil maken.

Volhouden

Hoe hou je het vol? Je kan een einddatum stellen of misschien ga je juist wel van de job houden omdat je er goed in blijkt te zijn. Hou ook in je achterhoofd dat je nooit te oud bent om een carrièreswitch te maken. Misschien kan je werk en privé perfect scheiden en hoeft een job voor jou zelfs niet meer te betekenen dan de loonbrief die het op het einde van de maand oplevert. Wat je redenen ook zijn om voor een job te solliciteren die je enkel wil voor het geld, waarom zou je je er voor schamen?

Waar je wel op moet letten is dat je niet met een burn- of bore-out te kampen krijgt of in een depressie belandt. Een job doen voor het geld is misschien geen probleem voor wie werk en privé perfect kan scheiden, maar voor wie toch meer uitdaging of persoonlijke voldoening verwacht van een job, is een financiële vergoeding vaak niet genoeg en kan het mentaal gaan doorwegen. Je doelen voor ogen houden, zelfzorg en uitkijken naar een carrière waar je wel voldoening uithaalt, is dan een must. Een gesprek met een carrièrecoach kan je in de juiste richting wijzen. Of misschien levert een job die je enkel voor het geld doet, juist ruimte, zelfreflectie en een duw in de juiste richting op. Als geld je zelfs niet meer kan motiveren om de job te doen, dan weet je tenminste wat je niet wil doen. Een kwestie van eliminatie... en prioriteiten.

(sjv) - Bron: Manners

28 januari 2019
Anderen bekeken ook