Gezondheid
Vorige

1 van 714

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

Waarom werknemers in een landschapsbureau vaker ziek zijn

Virussen kunnen zich gemakkelijk verspreiden in een open ruimte. Bij landschapsbureaus zijn er geen fysieke barrières, alles is van iedereen en zo ook de virussen...
Bureau-eilanden in een open werkplek, het is helemaal ingeburgerd in de huidige werkcultuur. Gezellig, hip en goed voor de creativiteit, maar minder goed voor de gezondheid?

Er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het verband tussen een open kantoorruimte en ziekte. Toch zijn er indicaties dat de instinctieve claim wel eens kan kloppen dat landschapsbureaus mensen sneller ziek maken. We zijn allemaal wandelende broeihaarden voor bacteriën, is het dan niet logisch dat je elkaar sneller aansteekt in één grote open ruimte?

Het bewijs

Volgens een Zweeds onderzoek, waar 1.800 werknemers werden bevraagd, zouden mensen die in een landschapsbureau werken bijna dubbel zo vaak ziek thuis zijn dan mensen met een aparte bureau. In Denemarken is dan weer gebleken dat flexplekken voor 62% meer ziekteverzuim zorgt tegenover werknemers met een vaste werkplek. Een vergelijkbaar onderzoek uit Canada heeft op zijn beurt aangetoond dat thuiswerkers gemiddeld slechts 1,8 dagen ziek zijn per jaar, terwijl dit op 3,1 dagen ligt bij werknemers met flexplekken.

Tot slot maken volgens een Amerikaanse studie die open plekken de werknemer ook minder productief. Ze zorgen dat je gedemotiveerd geraakt, je ervaart een gebrek aan privacy en krijgt er meer stress van. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je minder immuun bent voor ziekte, wat men het ‘sick-building-syndrome’ noemt. Zoveel bewijs tegen de flexplekken, maar waarom is dat nu eigenlijk zo?

Virussen: de boosdoeners

Ziektekiemen verspreiden zich sneller in een open ruimte. Als we wat snotteren, een zwaar hoofd hebben en hoesten, luidt het verdikt al snel “een verkoudheid”. Ook de griep is een veelvoorkomende kantoorziekte. Ze worden beide veroorzaakt door een virus.

Met een verkoudheid en griep hebben we de overgrote meerderheid van de winterziekten dan ook meteen gecoverd. Nu nog hun verspreiding... Een virus verspreidt zich over het algemeen op 3 manieren:

  • Een geïnfecteerd persoon raakt zijn neus of mond aan, waardoor het virus nu op zijn of haar hand zit. Daarna raakt hij een oppervlak of een voorwerp aan. Als een gezond persoon op zijn beurt die plek aanraakt, wordt het virus doorgegeven.
  • Een geïnfecteerde werknemer niest en hoest en een gezond iemand ademt of slikt geïnfecteerd speeksel in.
  • Iemand die ziek is, niest en hoest, en de gezonde persoon ademt de wolk van virusdeeltjes in.

Dit gezegd zijnde, is het dus vrij logisch dat virussen zich zo gemakkelijk kunnen verspreiden in een open ruimte. Bij landschapsbureaus zijn er geen fysieke barrières, alles is van iedereen en zo ook de virussen...

Hoe voorkom ik dat?

Als je collega’s geen toegang hebben tot jouw werkplek, word je waarschijnlijk minder snel ziek. In landschapsbureaus is dat moeilijk te bekomen, al kunnen kleine dingen wonderen doen. Iets simpels als een scherm tussen jou en je collega kan al een grote hulp zijn om de verspreiding minder snel te laten gaan. Zo wordt het immers moeilijker om in je gezicht te hoesten of aan je spullen te komen.

Toch ben je nooit helemaal veilig, zelfs niet in een gesloten, eigen bureau. Veel werkplekken hebben namelijk een ventilatiesysteem, waardoor de virussen zich ook kunnen verspreiden. Je komt altijd wel in gezamenlijke ruimtes, je raakt het kopieermachine aan en eet waarschijnlijk samen. Voorkomen kan je proberen door regelmatig je handen te wassen, je gezicht niet te vaak aan te raken en vooral... thuis te blijven wanneer je ziek bent.

(mr)

18 oktober 2019
Anderen bekeken ook