Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 750

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

Waarom werken we zo hard?

Hardwerkende man
De focus op overleven, zorgt voor een angst die meer werken aanmoedigt.
Je komt thuis van het werk na een lange dag, je ploft je neer in de zetel en wat is het eerste dat je doet? Nog heel even je werkmail checken... Hard werken ligt in onze aard, daarom nemen ook veel mensen hun werk mee naar huis. Hoe komt dit?

De voordelen van minder hard werken zijn duidelijk: je hebt meer tijd voor hobby’s, vrienden en familie. Minder stress, je gezondheid gaat erop vooruit en je hebt tijd om aan persoonlijke of leukere projecten te werken. Toch is het niet altijd gemakkelijk om minder te werken, maar waarom?

Beïnvloed door je onderbewustzijn

Minder werken is aantrekkelijk voor het rationeel denkende gedeelte van ons brein. Wanneer je beslist om minder te werken, lijkt dit op het eerste zicht wel te lukken. Tot je je realiseert dat je thuiskomt en gewoon verder nadenkt, mails beantwoordt, ideeën uitwerkt, enzovoort. Dit komt omdat je onderbewustzijn gefocust is op twee dingen:

  • Overleven
  • Zich voortplanten

Zo zijn we geëvolueerd als mens, met die twee zaken steeds in het achterhoofd. De manier waarop wij als mens functioneren, is het resultaat van ervaringen uit het verleden. Om vroeger te overleven, moest er hard gewerkt worden. Anders hadden we geen eten en konden we ziek worden of zelfs sterven. Zo redeneert ons brein nog steeds. Door hard te werken, kan je overleven.

De work-lifebalans

Het is duidelijk dat we nu niet meer hetzelfde zijn als onze voorouders, onze hersenen hebben zich aangepast aan de manier van leven van vandaag. Toch hebben ze zich niet volledig kunnen aanpassen. Onze hersenen zijn niet in die mate geëvolueerd dat ze exact kunnen bepalen hoeveel we moeten werken om te overleven. Het besef van hoeveel geld er nodig is aan het einde van de maand om genoeg te kunnen eten, ontbreekt. Het enige waar je hersenen zich op blijven focussen is overleven en voortplanten.

Ongegronde angst

De focus op overleven, zorgt voor een angst die meer werken aanmoedigt. Werken is eigenlijk net zoals eten. De reden waarom je zo graag zoetigheden eet, is omdat calorieën vroeger schaarser waren. Op de momenten dat suikerrijke producten toegankelijk waren, moesten onze voorouders zo veel mogelijk eten om zo te anticiperen op een periode waarin er misschien minder eten voor handen was.

Zo is het nu ook met werken. Je hersenen weten niet hoe ze moeten matigen. Er moet een voorraad worden aangelegd voor wanneer er minder middelen zijn. Nochtans is dit in de praktijk meestal niet nodig: de meeste mensen werken met vaste contracten en hebben toch een bepaalde mate van werkzekerheid.

Hoe hard wil je werken?

Laat ons wel even eerlijk zijn, hard werken is een mooie eigenschap. Het kan ervoor zorgen dat je meer werk gedaan krijgt en dus beter presteert. Toch zorgen deze prestaties niet altijd voor een hoger loon of meer winst. Voor jezelf is het vooral belangrijk om te kijken naar hoe hard je wil werken.

Liggen jouw prioriteiten bij carrière maken? Wil je een eigen zaak oprichten of laten groeien? Dan is het vast wel een goed idee om hard te werken. Ligt jouw focus op vrienden, familie en hobby’s, maar vind je er maar geen tijd voor? Dan werk je misschien toch te hard en moet je ingaan tegen je voorgeprogrammeerde hersenen…

(mr) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook